De som bruker ribbe julaften kan vel ikke tenke seg den uten surkål..
Surkål ble brukt fordi man skulle tåle den fete maten bedre. Og det er ikke bare karven som er bra for fordøyelsen, men også eddiken.
Det å bruke eddik som smaksforsterker er mye sunnere for oss enn salt! Derfor bruker Nanna Jacobsen eddik i nesten all maten hun lager.
Men man må bruke "ordentlig" eddik. Hvitvinseddik eller rødvinseddik.
Og hvis man er ekstra ivrig kan man lage sin egen eddik ved for eksempel å plukke Heggeblomster, og legge ned på et glass og helle over hvitvinseddik.
Eller hvorfor ikke lage sin egen blåbæreddik?
SURKÅL/RØDKÅL
Kinesisk eddik...
4 porsjoner
¾ kg kål
1 ts salt
1 ts karve
2 ts eddik
2 ts sukker
2 ½ l vann
Vask, rens og skjær hvit eller rød kål i store biter. Legg kålen i en kaserolle. Dryss på salt og karve. Hell på vann og kok dette i ca 45 minutter, til kålen er mør. Smak til med eddik og sukker. NB! Dersom man lager rødkål, bør eddiken koke med hele tiden!