Sursild
6 spekesild eller kryddersildfileter
1 dl eddik 7%
1 1/2 dl sukker
2 dl vann
1 1/2 ts hel sort pepper
1 middel stor løk, i tynne skiver
1 middel stor rødløk, i tynne skiver
1 laubærblad, kan sløyfes
dill, frisk eller fryst- kan sløyfes
Fremgangsmåte:
La sildefiletene ligge i kaldt vann i 1/2 - 1 time, eller til den er passe salt. Hell av vannet og tørk filetene i kjøkkenpapir. Skjær filetene i pene, skrå gaffelbiter. Bland eddik, sukker og vann i en kasserolle og kok opp. Avkjøl laken. Legg sild, løk, pepper, laubær og ev dill lagvis i en krukke eller på et glass. Hell laken over og sett på lokk. Oppbevar silden kaldt og la den trekke i laken et døgn før servering. Holdbar i ca. 1 uke i kjøleskapet.
Mangosild
6 kryddersildfileter
2 dl matyoghurt, kesam eller rømme
1 dl mangochutney, gjerne sterk type
1 dl hakket frisk koriander ( kan sløyfes, men det er best med)
Fremgangsmåte:
La sildefiletene ligge i kaldt vann i 1/2 - 1 time, eller til den er passe salt. Hell av vannet og tørk filetene i kjøkkenpapir. Skjær filetene i pene, skrå gaffelbiter. Rør sammen yoghurt og mangochutney. Tilsett hakket koriander og bland i sildebitene. Holdbar i ca 1 uke i kjøleskapet.
Creme fraichesild med gressløk
4 spekesild eller kryddersildfileter
1 beger creme fraiche, lettrømme eller kesam
4 sjalottløker eller 1 rødløk, finhakket
1 liten bunt gressløk, finhakket
1 ss ferskpresset sitronsaft
kvernet pepper
Fremgangsmåte:
La sildefiletene ligge i kaldt vann i 1/2 - 1 time, eller til den er passe salt. Hell av vannet og tørk filetene i kjøkkenpapir. Skjær filetene i pene, skrå gaffelbiter. Rør sammen creme fraiche, sjalottløk og gressløk. Vend i sildebitene og smak til med kvernet pepper. La silden stå å trekke smak i ca 1 time. Bør spises ganske raskt.
Sennepsild
6 spekesild eller kryddersildfileter.
1 dl eddik 7%
1 1/2 dl sukker
2 dl vann
Sennepsaus:
2 ss søt svensk sennep
2 ss sterk fransk sennep
1/2 dl flytende honning
1/2 dl sukker
1/2 dl nøytral olje
1/2 dl creme fraiche
1 dl hakket sylteagurk
1 dl hakket dill, frisk eller fryst
Fremgangsmåte:
Kok opp sukker, vann og eddik. Avkjøl laken. Skyll sildefiletene og legg dem i laken. La det stå kaldt natten over eller i 1 døgn. Ta silden opp av laken og tørk den på kjøkkenpapir, og skjær opp i gaffelstore biter. Rør sammen alle ingrediensene til sennepsausen og bland inn sildebitene.