Julesild

Lag en spiselig gave til deg selv eller noen du er glad i.

Lise og Petter mekker Sild
Foto: NRK

Sursild

6 spekesild eller kryddersildfileter

1 dl eddik 7%

1 1/2 dl sukker

2 dl vann

1 1/2 ts hel sort pepper

1 middel stor løk, i tynne skiver

1 middel stor rødløk, i tynne skiver

1 laubærblad, kan sløyfes

dill, frisk eller fryst- kan sløyfes

Fremgangsmåte: 

La sildefiletene ligge i kaldt vann i 1/2 - 1 time, eller til den er passe salt. Hell av vannet og tørk filetene i kjøkkenpapir. Skjær filetene i pene, skrå gaffelbiter. Bland eddik, sukker og vann i en kasserolle og kok opp. Avkjøl laken. Legg sild, løk, pepper, laubær og ev dill lagvis i en krukke eller på et glass. Hell laken over og sett på lokk. Oppbevar silden kaldt og la den trekke i laken et døgn før servering. Holdbar i ca. 1 uke i kjøleskapet.

Mangosild

6 kryddersildfileter

2 dl matyoghurt, kesam eller rømme

1 dl mangochutney, gjerne sterk type

1 dl hakket frisk koriander ( kan sløyfes, men det er best med)

Fremgangsmåte: 

La sildefiletene ligge i kaldt vann i 1/2 - 1 time, eller til den er passe salt. Hell av vannet og tørk filetene i kjøkkenpapir. Skjær filetene i pene, skrå gaffelbiter. Rør sammen yoghurt og mangochutney. Tilsett hakket koriander og bland i sildebitene. Holdbar i ca 1 uke i kjøleskapet.

Creme fraichesild med gressløk

4 spekesild eller kryddersildfileter

1 beger creme fraiche, lettrømme eller kesam

4 sjalottløker eller 1 rødløk, finhakket

1 liten bunt gressløk, finhakket

1 ss ferskpresset sitronsaft

kvernet pepper

Fremgangsmåte:

La sildefiletene ligge i kaldt vann i 1/2 - 1 time, eller til den er passe salt. Hell av vannet og tørk filetene i kjøkkenpapir. Skjær filetene i pene, skrå gaffelbiter. Rør sammen creme fraiche, sjalottløk og gressløk. Vend i sildebitene og smak til med kvernet pepper. La silden stå å trekke smak i ca 1 time. Bør spises ganske raskt.

Sennepsild

6 spekesild eller kryddersildfileter.

1 dl eddik 7%

1 1/2 dl sukker

2 dl vann

Sennepsaus:

2 ss søt svensk sennep

2 ss sterk fransk sennep

1/2 dl flytende honning

1/2 dl sukker

1/2 dl nøytral olje

1/2 dl creme fraiche

1 dl hakket sylteagurk

1 dl hakket dill, frisk eller fryst

Fremgangsmåte:

Kok opp sukker, vann og eddik. Avkjøl laken. Skyll sildefiletene og legg dem i laken. La det stå kaldt natten over eller i 1 døgn. Ta silden opp av laken og tørk den på kjøkkenpapir, og skjær opp i gaffelstore biter. Rør sammen alle ingrediensene til sennepsausen og bland inn sildebitene.

Kulturstrøm

 • Rekordmange vil på folkehøgskole

  Aldri før har folkehøgskolene mottatt flere søknader enn i år sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim. Så langt i år har folkehøgskolene mottatt 11 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor, og det er altså det høyeste søkertallet noensinne. (NTB)

  ELVERUM
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Slutt for tradisjonsrik sjokolade

  Lohengrin-sjokoladen går ut av produksjon sier kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez International som eier Freia i et intervju med Aftenposten. Sjokoladen ble utformet av Nationaltheatrets arkitekt Henrik Bull i anledning premieren på Richard Wagners opera Lohengrin i 1911.

  lohengrin
 • Første LGBT-film fra Bollywood

  For første gang lar en stor Bollywood-produksjon et forhold mellom to av samme kjønn være kjernen i et kjærlighetsdrama. I et intervju med BBC forteller regissøren at intensjonen var å lage en familiefilm som er med å normalisere homofili. India opphevet i september i fjor en lov som forbyr homofil sex.