NRK Meny
Normal

Juleribbe

Har du allerede begynt å engste deg for om juleribba blir tørr eller svoret ikke blir sprøtt? Ikke fortvil, bruk heller Kokke-Lises knallgode ribbetips. 

Juleribbe
Foto: Roar Vestad / Scanpix

Selve ribba

Du trenger:

ribbe, beregn ca 500 g per persjon

salt

grovmalt sort pepper

aluminiumsfolie

Fremgangsmåte:

Sjekk at bena er saget helt over og fjern evt spon. Skjær opp svoren, gjennom svoren og litt ned i spekket, med en skarp og spiss kniv. Rut parallelt med ribbena så det blir enklere og skjære opp pene biter. Gni salt og pepper godt inn i ribba 1-3 dager før steking. Pakk den inn i aluminiumsfolie og sett den kjølig. Hell 2 cm vann i langpanna og legg ribba med svoren ned. Dekk med folie og damp ribba ved 180 grader i ca.1 time. Fjern folien ,snu ribba og legg en asjett under slik at ribba blir litt høyere på midten. Stek videre i ca 2 timer. Sett opp varmen, dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blitt sprø. La gjerne ribba få hvile litt før du skjærer den i pene stykker.

Rødkål

Du trenger:

1 middels stor rødkål

2 ss smør

2 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft

2 epler, raspet

1 rødløk, skåret i tynne skiver

1 ts malt nellik eller allehånde

1 ss karve, knust

1 ts salt

3 ss sukker eller flytende honning

1 dl rødvinseddik eller balsamicoeddik

Fremgangsmåte:

Finsnitt rødkålen og bland alle ingrediensene i en kjele. Kok opp og la det småkoke i ca 1 1/2 time. Smak rødkålen til med ev. mer salt, ribbefett, ripsgele eller solbærsirup.

Tips:

Rødkålen kan med fordel lages dagen føre.

Tilsett 100 g hakket tørket fiken mot slutten av koketiden.

1 dl kraftig rødvin kan også kokes med kålen.

2 stjerneanis og en bit kanelstang kan brukes i tillegg til eller istedenfor nellik og karve.

Medisterkaker:

Medisterfarse kan godt kjøpes ferdig. Bland da eventuelt inn kvernet svinekjøtt for å få en grovere konsistens på kakene. Eller kjøp medisterdeig og spe den selv.

Du trenger:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

4 ss potetmel

1 egg

5 dl fløte/melk

1/2 ts malt muskat

1/4 ts malt ingefær

1/4 ts malt nellik

kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Medisterdeigen og melken skal ha samme temperatur ( kald). Elt medisterdeigen seig med saltet og spe med egg og fløte, litt etter litt. Når du har hatt i 3/4 kan du ha i potetmel og krydder. Spe med resten av fløten. Pass på at farsen blir seig mellom hver gang du sper. Form farsen til runde kaker og brun dem i smør i stekepannen. Trekk dem ferdig i kraft.

Til slutt

Server ribbe med medisterkaker, julepølse, rødkål/surkål, svisker, stekte røde juleepler i båter, stekesjy eller brun saus laget av steksjyen, kokte gode poteter og rørte tyttebær.

Kulturstrøm