Hopp til innhold

Juleribbe

Har du allerede begynt å engste deg for om juleribba blir tørr eller svoret ikke blir sprøtt? Ikke fortvil, bruk heller Kokke-Lises knallgode ribbetips. 

Juleribbe
Foto: Roar Vestad / Scanpix

Selve ribba

Du trenger:

ribbe, beregn ca 500 g per persjon

salt

grovmalt sort pepper

aluminiumsfolie

Fremgangsmåte:

Sjekk at bena er saget helt over og fjern evt spon. Skjær opp svoren, gjennom svoren og litt ned i spekket, med en skarp og spiss kniv. Rut parallelt med ribbena så det blir enklere og skjære opp pene biter. Gni salt og pepper godt inn i ribba 1-3 dager før steking. Pakk den inn i aluminiumsfolie og sett den kjølig. Hell 2 cm vann i langpanna og legg ribba med svoren ned. Dekk med folie og damp ribba ved 180 grader i ca.1 time. Fjern folien ,snu ribba og legg en asjett under slik at ribba blir litt høyere på midten. Stek videre i ca 2 timer. Sett opp varmen, dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blitt sprø. La gjerne ribba få hvile litt før du skjærer den i pene stykker.

Rødkål

Du trenger:

1 middels stor rødkål

2 ss smør

2 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft

2 epler, raspet

1 rødløk, skåret i tynne skiver

1 ts malt nellik eller allehånde

1 ss karve, knust

1 ts salt

3 ss sukker eller flytende honning

1 dl rødvinseddik eller balsamicoeddik

Fremgangsmåte:

Finsnitt rødkålen og bland alle ingrediensene i en kjele. Kok opp og la det småkoke i ca 1 1/2 time. Smak rødkålen til med ev. mer salt, ribbefett, ripsgele eller solbærsirup.

Tips:

Rødkålen kan med fordel lages dagen føre.

Tilsett 100 g hakket tørket fiken mot slutten av koketiden.

1 dl kraftig rødvin kan også kokes med kålen.

2 stjerneanis og en bit kanelstang kan brukes i tillegg til eller istedenfor nellik og karve.

Medisterkaker:

Medisterfarse kan godt kjøpes ferdig. Bland da eventuelt inn kvernet svinekjøtt for å få en grovere konsistens på kakene. Eller kjøp medisterdeig og spe den selv.

Du trenger:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

4 ss potetmel

1 egg

5 dl fløte/melk

1/2 ts malt muskat

1/4 ts malt ingefær

1/4 ts malt nellik

kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Medisterdeigen og melken skal ha samme temperatur ( kald). Elt medisterdeigen seig med saltet og spe med egg og fløte, litt etter litt. Når du har hatt i 3/4 kan du ha i potetmel og krydder. Spe med resten av fløten. Pass på at farsen blir seig mellom hver gang du sper. Form farsen til runde kaker og brun dem i smør i stekepannen. Trekk dem ferdig i kraft.

Til slutt

Server ribbe med medisterkaker, julepølse, rødkål/surkål, svisker, stekte røde juleepler i båter, stekesjy eller brun saus laget av steksjyen, kokte gode poteter og rørte tyttebær.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober