Julemoro i Norge Rundt

En skulle vøri fire år i romjul, sang Alf, men det er ikke så verst å være liten i førjulstiden heller. I år skal over 3000 unger innom Skibrekk julegård i Øvre Eiker i Buskerud.

Barn fra Bitehagen barnehage på Skibrekk julegård.
Foto: Anders Nielsen / NRK

Det er 15. år på rad det arrangeres julegård på Skibrekk.

Anne Kristine Kvale ønsker velkommen til Skibrekk julegård.

Anne Kristine Kvale ønsker velkommen til Skibrekk julegård.

Foto: Frode Fimland. / NRK

Knut og Anne Kristine Kvale er vertskap når forventningsfulle barnehagebarn strømmer ut av bussene på tunet. Etter en kort velkomstseremoni, fordeler ungene seg raskt rundt om på gården. Tiden er dyrebar når man har to timer på seg før årets besøk er over.

Instant julestemning

- Vi har tre slike grupper med barn her hver dag i førjulstiden, sier Knut Kvale. I løpet av to timer skal de få hoppe i høyet, kjøre hest og slede, klappe dyra på gården og få seg en god porsjon risengrynsgrøt.

For mange av disse ungene er dette deres første nære kontakt med bondegårdsdyr.

Knut Kvale på Skibrekk julegård.

Knut Kvale. 'Bonde light'.

Foto: Frode Fimalnd. / NRK

- Bare det å se hvordan både øynene og munnene smiler er lønn, sier Kvale som etter at han la om gårdsbruket nå kaller seg ”bonde light”.

For 15 år siden så han at noe måtte gjøres med måten han drev gården på. Det ble vanskeligere å få endene til å møtes. Han så seg rundt etter andre inntektsmuligheter og valget falt på å åpne gården for annen virksomhet.

Nå fungerer gården blant annet som opplæringsplass for skoleelever som er innunder ”Grønn omsorg”-programmet, hestesenter og det arrangeres både paintball og lerdueskyting, i tillegg til julegården.

”På låven sitter nissen”

Maja Lindberg Brendhagen på Skibrekk julegård.

Ikke vanskelig å se at Maja Lindberg Brendhagen koser seg på julegård.

Foto: Frode Fimland. / NRK

Det er ingen tvil om at besøket på Skibrekk er et høydepunkt for ungene i førjulstiden. De eldste barnehagebarna har vært her før. De er kyndige veiledere for de yngre og kan fortelle at høydepunktet på turen kommer inne i låven etter en drøy times besøk. Da er det nemlig grøtspising og nissen pleier å stikke innom.

- Vi roper på ham og synger ”På låven sitter nissen”, forteller de store barna.

Og ganske riktig: I løpet av sangen har fjøsnissen på gården sneket seg inn og sitter oppe på hemsen over barna. Når nissen gir seg til kjenne går det et gisp gjennom salen og ungene begynner å rope enda høyere. Nissen må jo komme ned til dem, slik at de kan få gaver.

Etter noe om og men gir nissen etter og kommer ned. En etter en får ungene hver sin godtepose. Den tar de med seg inn i bussen, slik at de kan kose seg på vei hjem.

Dagen på Skibrekk julegård er over.

I Norge Rundt kan du få bli med på moroa. Fredag 07.12.07 kl. 19:30.

 

Kulturstrøm