Hopp til innhold

Jul på Kongsseteren for kronprinsfamilien

Kongeparet får kronprins Haakon og familien hans på besøk i jula, som tradisjonen tro feires på Kongsseteren og med julegudstjeneste i Holmenkollen kapell første juledag.

JULEFEIRING

FEIRER SAMMEN: Onsdag var kongefamilien samlet for den årlige jule-fotograferingen. Fra venstre: Dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Onsdag stilte kongeparet og kronprinsfamilien opp på den årlige julefotograferingen, som i år fant sted i den røde salong på Slottet.

– Så kjempeflott, utbrøt kronprinsesse Mette Marit da hun fikk øye på pepperkakeslottet som var satt fram i salongen.

Pepperkakeslottet, en gave fra Fridheim barnehage, ble nøye studert og beundret av alle familiemedlemmene, store som små.

Til tross for en litt utradisjonell start på julemåneden, med statsbesøk i Myanmar og subtropisk klima, lot julestemningen til å være på plass hos kong Harald og dronning Sonja.

Kongefamilien

SAMMEN: Kong Harald, Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Bytter på

De siste årene har kongeparet vekslet mellom å feire julaften sammen med kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises familier.

I år er det kronprinsfamilien som skal til Kongsseteren julaften, med tradisjonell julegudstjeneste i Holmenkollen kapell dagen etter. Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og deres tre døtre var gjester i fjor, men i år feirer de privat og skal i Lommedalen kirke første juledag.

For hele kongefamilien blir det en litt annerledes feiring i år, ettersom de i november mistet prinsesse Kristine, som døde hjemme i Spania, 82 år gammel.

Den norskfødte tanten til kong Harald var fast gjest hos kongefamilien i Norge i jula. Hun var gift med svenske prins Carl, bror av kronprinsesse Märtha, kong Haralds mor.

(Saken fortsetter under bildet)

Pepperkakehus

PEPPERKAKER:Julefotografering av kongefamilien på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Kong Harald, Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra beundrer pepperkakeslottet levert av Fridheim barnehage i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Titt innenfor

For dem som er litt nysgjerrige på kongefamiliens jul, er det en idé å benke seg foran NRK TV første juledag. Da sender statskanalen programmet Året med kongefamilien, med Nadia Hasnaoui på Kongsseteren i samtale med kongeparet.

Ifølge forhåndsomtalen vil kongeparet blant annet snakke om sin rolle i dagens Norge, og kritikken mot kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise det siste året.

I hele desember har kongehuset for øvrig hatt sin egen gjennomgang av 2014, ved å legge ut et høydepunkt fra året per adventsdag i en egen julekalender fra Slottet. (©NTB)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.