Normal

Jukseskandale ryster kinesisk filmindustri

Filmdistributør skal ha løyet om billettinntekter og tusenvis av visninger rundt lanseringen av «Ip Man 3».

Ip Man-premiere i Beijing

PREMIERE: «Ip Man 3» hadde premiere i Beijing 1. mars, der både Donnie Yen og Mike Tyson var til stede. Nå rystes den kinesisk filmbransjen etter at filmdistributøren forfalsket inntektstallene.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Den kinesiske filmdistributøren Beijing Max Screen har fått lisensen sin suspendert etter å ha forfalsket billettinntektene til kampsportfilmen «Ip Man 3».

Tall fra den kinesiske filmbransjen skal ha hevdet at filmen omsatte for mer enn 645 millioner kroner i løpet av de første fire dagene. En sum selv ikke rekordfilmen «Star Wars: The Force Awakens» klarte å omsette for på like mange dager.

Nå viser det seg at Beijing Max Screen selv skal ha kjøpt billetter for 76 millioner kroner, i tillegg til å hevde at filmen spilte inn 41 millioner kroner fra 7600 visninger – som aldri fant sted.

«Ip Man 3» er den tredje filmen om Yip Man, en Wing Chun-læremester som blant annet hadde Bruce Lee som en av sine studenter.

Suspendert

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det vanlig at kinesiske filmdistributører ofte prøver å blåse opp billettinntektene til en film i et forsøk på å skape blest rundt lanseringen.

Nå har altså The State Administration of Press, Radio, Film and Television (SAPPRFT) i Kina suspendert Beijing Max Screen fra å distribuere filmer i en måned.

China Film Newspaper skriver at de forfalskede tallene har skapt en uro i filmbransjen og skadet arbeidet med å skape rettferdig konkurranse.

– En kvalitetsfilm

Hong Kong-selskapet Shifang Holding deler samme konsernsjef som Beijing Max Screen og har rett til 55 prosent av det filmen tjener i Kina.

Aksjekursen deres steg til den beste på fem år dagen «Ip Man 3» hadde premiere, men har siden stupt etter at nyheten om forfalskede tall ble kjent.

– Styret presiserer at filmen er en kvalitetsfilm med strålende resultater både i Hong Kong og i utlandet, skrev selskapet i en uttalelse.

Kulturstrøm

 • Lanserer musikkdokumentar-serie

  I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

 • Unik releasekonsert

  Jærbuen Hilde Selvikvåg er en av Norges mest spilte artister på radio. Nå vil hun bruke musikken til noe hun brenner for. 27-åringen skal samle inn penger til demenssaken, og starta med konsert i hjembyen.

  Jærbuen Hilde Selvikvåg er en av Norges mest spilte artister på radio. Nå vil hun bruke musikken til noe hun brenner for. 27-åringen skal samle inn penger til demenssaken, og starta med konsert i hjembyen.
 • Michael Kors kjøper Versace

  Den amerikanske designeren Michael Kors kjøper det italienske motehuset Gianni Versace for 17,5 milliarder kroner. Prisen for oppkjøpet er 1,83 milliarder euro eller 2,12 milliarder dollar.