Hopp til innhold

Jukseskandale ryster kinesisk filmindustri

Filmdistributør skal ha løyet om billettinntekter og tusenvis av visninger rundt lanseringen av «Ip Man 3».

Ip Man-premiere i Beijing

PREMIERE: «Ip Man 3» hadde premiere i Beijing 1. mars, der både Donnie Yen og Mike Tyson var til stede. Nå rystes den kinesisk filmbransjen etter at filmdistributøren forfalsket inntektstallene.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Den kinesiske filmdistributøren Beijing Max Screen har fått lisensen sin suspendert etter å ha forfalsket billettinntektene til kampsportfilmen «Ip Man 3».

Tall fra den kinesiske filmbransjen skal ha hevdet at filmen omsatte for mer enn 645 millioner kroner i løpet av de første fire dagene. En sum selv ikke rekordfilmen «Star Wars: The Force Awakens» klarte å omsette for på like mange dager.

Nå viser det seg at Beijing Max Screen selv skal ha kjøpt billetter for 76 millioner kroner, i tillegg til å hevde at filmen spilte inn 41 millioner kroner fra 7600 visninger – som aldri fant sted.

«Ip Man 3» er den tredje filmen om Yip Man, en Wing Chun-læremester som blant annet hadde Bruce Lee som en av sine studenter.

Suspendert

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det vanlig at kinesiske filmdistributører ofte prøver å blåse opp billettinntektene til en film i et forsøk på å skape blest rundt lanseringen.

Nå har altså The State Administration of Press, Radio, Film and Television (SAPPRFT) i Kina suspendert Beijing Max Screen fra å distribuere filmer i en måned.

China Film Newspaper skriver at de forfalskede tallene har skapt en uro i filmbransjen og skadet arbeidet med å skape rettferdig konkurranse.

– En kvalitetsfilm

Hong Kong-selskapet Shifang Holding deler samme konsernsjef som Beijing Max Screen og har rett til 55 prosent av det filmen tjener i Kina.

Aksjekursen deres steg til den beste på fem år dagen «Ip Man 3» hadde premiere, men har siden stupt etter at nyheten om forfalskede tall ble kjent.

– Styret presiserer at filmen er en kvalitetsfilm med strålende resultater både i Hong Kong og i utlandet, skrev selskapet i en uttalelse.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober