NRK Meny
Normal

Juell vender tilbake, Fubar kommer

På Hvalsøy blir Jarle, David og Gisle møtt av Fredrik Juell. Gleden er stor over å ha skipskokken tilbake igjen, men ikke lenge etter er det tvilen som råder ombord.

Fredrik Juell på Newfoundland

Foto: WildVikings.com

Foto: Wildvikings.com

Fred kan fortelle at han ble arrestert og deportert fra Canada fordi politiet feilaktig mente at han var medlem av Hells Angels. Selv om Fredrik er uskyldig, risikerer han fengselsstraff hvis han seiler inn i Nordvestpassasjen, som i dag er canadisk territorium.

Freds tvil smitter over på David. Overfor Jarle innrømmer David at han i det siste har tenkt mye på kjæresten sin hjemme i USA. Nå begynner hjemlengselen å ta overhånd. Skal han fortsette ekspedisjonen - som kan vare i hele to år - eller skal han mønstre av?

Fred og David får en frist. Før de ankommer Godhavn på Grønland må de bestemme seg. Jarle kan uansett ikke satse på nølere, og tar umiddelbart kontakt med et reservemannskap som skal mønstre på før de setter kursen inn i Nordvestpassasjen.

Men Fred trenger ikke land tid på å bestemme seg. Med samtykke fra kapteinen bestemmer han seg for å ta sjansen.

Kart over ferden

Med David fortsatt tvilende ankommer Berserk Godhavn. Her var Amundsen for 101 år siden, og som han og alle andre ekspedisjoner som har søkt etter Nordvestpassasjen, skal Berserkmannskapet her gjøre de siste forbredelser før kursen går inn i isødet. Men Jarle skal få erfare at mye har forandret seg siden Amundsen var her. Inuittene, folket som i tusener av år har levd et primitivt liv i pakt med naturen, bruker nå mesteparten av sin tid på bingo. Men selv om Sivilisasjonen for lengst har innhentet inuittene i Godhavn finnes det noen få som holder gamle fangsttradisjoner i hevd. På stranda i godhavn får Jarle kjøpt selkjøtt. Dette skal være Berserkmannskapets garanti for å unngå skjørbuk på turen.

Jarle må ha et svar fra David på om han vil fortsette ekspedisjonen eller ikke, og David har tatt et valg. Han lengter hjem, men slik han ser det er Nordvestpassasjen og ferden mot Alaska hans vei hjemover. Han blir med.

Da Fred og David lengtet hjem kontaktet Jarle et nytt mannskapsmedlem som skal mønstre på i Godhavn. I Nordvestpassasjen vil Berserk være sjanseløs hvis de får motorproblemer, og ettersom maskinist Rune Olsgaard fremdeles siter arrestert har Jarle tatt en telefon til Cuba.

Jeff

På Cuba ble Berserk-gjengen kjent med en eksil-amerikaneren Jeffrey Cane, bedre kjent som FUBAR (Fucked Up Beyond All Reality). Fubar er en erfaren seiler som også viste seg kyndig med gamle båtmotorer. På kort varsel har han forlatt Karibiens tropiske temperaturer, og flydd til Grønland.

Med fulltallig mannskap setter Berserk kursen for Nordvestpassasjen.

Mellom isfjell
Foto: Wildvikings.com

Jarle har valgt en rute på en nordligere breddegrad enn den Amundsen fulgte. Dette vil bringe dem til Otto Sverdrup-øyene. En så nordlig rute har ingen seilbåt valgt gjennom Nordvestpassasjen før. Lykkes de vil Berserkekspedisjonen bli historisk, men det er også en risiko. I dette farvannet vil de trolig møte langt mer is enn lenger sør.

Jarle får raskt merke konskevensen av sitt dristige veivalg. Tjukk tåke legger seg rundt båten idet de seiler inn i de første isbeltene.

Isflak
Foto: Wildvikings.com

Fubar prøver alt, men propellen rikker seg ikke. Berserk er uten framdrift, og mannskapet har ingen annen mulighet til å manøvrere den 26 tonn tunge båten ut av isen. Sakte samler blokker av is seg rundt skroget og begynner å presse.

- - -

Bildene er fra boka "Berserk gjennom Nordvestpassasjen" (Flyt forlag, 2008)

Mer om Berserk finner du på ekspedisjonens hjemmeside: WildVikings.com