Hopp til innhold

Jubileumsprest i København

Mange nordmenn besøker kirken som ligger sentralt plassert i København, nær Rådhuspladsen og bydelen Christianshavn, sier sjømannsprest Magne Hoem.

Magne Hoem
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Selv om antall norske skipsanløp har gått jevnt tilbake siden 1995, har vi til gjengjeld hatt flere hjemmebesøk. Statistikken vår viser at vi i dag går like mye ut som i 1990-årene og den forteller da også at aktiviteten ved Sjømannskirken i København er like stor i dag som den gangen.

Ut fra dagens behov har altså de fastboende legitimert kirken sin tilstedeværelse, sier Magne Hoem (55) som i dag er norsk sjømannsprest i København.

Romsdalingen Magne Hoem har siden høsten 2007 utført sin prestegjerning ved Kong Haakons Kirke, som er det offisielle navnet på sjømannskirken i den danske hovedstaden. Kirken er en gave fra det norske folk til Kong Haakon 7 med takk for hans innsats som norsk monark i 50 år. Den ble innviet 23. november 1958 og Kong Olav var til stede ved innvielsen.

Stor norsk koloni
Mellom 7000 og 8000 nordmenn, inklusiv studentene, bor i og omkring København og den norske kolonien der utgjør altså en middel stor norsk kommune, sier Hoem som er søndagens sølvsupergjest i NRK P1. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw, legger han også til:

- Egentlig er det jo hele Danmark og deler av Sør-Sverige som er ”vårt område”. Mange nordmenn har i årenes løp vært innom denne kirken som ligger sentralt plassert i København, ikke så langt fra Rådhuspladsen og også tett på bydelen Christianshavn.

Adressen Ved Mønten røper at område har sin spesielle historie og tomten tilhørte en gang i tiden det danske Forsvarsdepartementet. Først ble Norges Hus bygget, senere ble en tomt i denne eiendommen skilt ut for å bygge kirken.

Populært for brudepar
- Hverdagen for en sjømannsprest i København er på mange måter lik hverdagen for en prest i Norge, sier Hoem som har prøvet begge deler og har vært stasjonert som sjømannsprest i Liverpool, Lanzarote, Gran Canaria og Gøteborg.

- Det er i alle fall tydelig at det er populært å gifte seg i København ! Her ved Sjømannskirken har vi et årsgjennomsnitt på 138 vigsler. Av de norske sjømannskirkene er det kun den på Gran Canari som har flere. Denne sommeren er alle helger fullbelagt med vigsler og også de mest populære dagene i 2009 begynner nå å bli fulltegnet.

17. mai-gudstjeneste i P1
Selve jubileumsgudstjenesten for den 50 år gamle kirken skjer søndag 23. november, på samme dato som kirken ble innviet i 1958. Da blir det representanter fra det norske og trolig også det danske kongehus til stede. Som et ledd i jubileumsfeiringen, vil NRK P1 overføre årets 17. mai-gudstjeneste fra København.

Magne Hoem
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

NRK P1 Sølvsuper søndag 11. mai 2008 kl. 07:03.

Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.