JOWST: – Vi er klare

KIEV (NRK): Etter én uke i Ukraina begynner duoen å føle seg klar for semifinalen i Eurovision Song Contest.

jawst under øving i Kiev

PÅ PLASS: Det aller meste er på plass før Jowst skal delta i semifinalen i Kiev torsdag 11. mai, bortsett fra siste «pose» på scenen. - Vi er litt usikre på avslutningen, forteller de.

Foto: Helga TUnheim/NRK

– Vi blir bare tryggere og tryggere. Vi har to timer øvinger her hver dag, og vi har hatt både første og andre sceneprøve. Nå vet vi akkurat hva vi skal gjøre - ned til minste detalj, sier Aleksander Walmann.

Sammen utgjør With Steen og Walmann duoen Jowst, og torsdag 11. mai står de på scenen i Kiev under konkurransens andre semifinale.

Jawst under øving før ESC

FØLGE DRØMMEN: Låta «Grab The Moment» handler om å følge drømmene sine, og at man må gjøre det man kan for å komme dit man vil.

Foto: Helga Tunheim/NRK

– Det sikreste stedet man kan være

Selv om politikk vanligvis ikke skal være et tema under Eurovision Song Contest, har det vært en del av årets konkurranse siden starten.

For første gang arrangeres finalen Eurovision – eller Melodi Grand Prix i et land som befinner seg i en åpen væpnet konflikt innenfor landets grenser.

Mens ukrainske soldater slåss på grensen, kles hovestaden opp til melodifesten førstkommende lørdag. Sikkerheten er høyt prioritert, noe de norske artistene også har merket.

– Det har gått veldig fint siden vi landet på flyplassen. Vi har vært omringet av sikkerhet fra første stund. Det sitter fire politifolk utenfor hotellrommet vårt. Vi føler at dette er det sikreste stedet man kan være, det er lagt til rette for at ingenting skal ødelegge denne festen, sier Jowst.

Konflikten ikke tema

De forteller at det ikke har vært noe fokus på krigen i Ukraina blant pressen som har vært der så langt, og heller ikke blant deltagerne.

– Av de 47 intervjuene vi har gjort, så er du kanskje den andre som spør om konflikten her. Det er fordi det ikke er tema eller fokus under konkurransen, sier Aleksander Walmann.

– Det føles også som at Eurovision Song Contest gjør det litt roligere her, fordi det er så mye kjærlighet og glede.

Kulturstrøm