JOWST er videre til ESC-finalen

KIEV/OSLO (NRK): Den norske duoen innfridde i den andre semifinalen og blir å se i finalen av Eurovision Song Contest på lørdag. Se video med de første reaksjonene fra de norske artistene etter semifinalen.

Norge kvalifiserte seg til finale. Se første reaksjoner

VIDERE: Norge er videre til finalen. Se reaksjonene her.

Dermed er alle de 26 finalistene klare for lørdagens store begivenhet som nå blir ekstra spennende sett med norske øyne ettersom vi får høre «Grab the Moment» da også.

– Jeg prøvde å sette ord på følelsene mine da vi vant i Oslo Spektrum. Så skjer det her. Nå må jeg si at «jeg vet ikke». Tusen hjertelig takk til alle som har stemt. Nå skal vi synge for sykt mange folk en gang til, sier vokalist Aleksander Walmann til NRK rett etter kveldens semifinale da han ble spurt om å beskrive hvordan han hadde det.

Joakim With Steen, kjent som komponisten JOWST, var henrykt etter at de hadde blitt finaleklare.

JOWST green room 2

Gutta var svært fornøyd i Green Room etter sin opptreden.

Foto: NRK

– Jeg har det helt fantastisk. Helt fantastisk. Vi alle gjorde det kjempebra i dag, og det var slik jeg trodde det kom til å gå. Nå ses vi på TV igjen i overmorgen, sier han til NRK.

– Hva venter for dere resten av kvelden da?

– Først skal jeg tørke av meg litt svette, så gå på pressekonferanse. Deretter skal vi gå i baren og ta oss en liten øl og så legge oss. Så sees vi her igjen i morgen, sier With Steen.

Norges bidrag i ESC-semifinalen: JOWST fremfører 'Grab The Moment'

I motsetning til under prøvene så stemte alt da JOWST gikk på scenen under kveldens semifinale. Du kan se deres opptreden her.

Strålende fornøyde med fremførelsen

Etter mye trøbbel under prøvene, spesielt med den velkjente masken til komponist JOWST, leverte de norske gutta en solid semifinale og ble belønnet av seerne.

– Det var det sykeste jeg noen gang har følt på kroppen, sa vokalist Aleksander Walmann til NRK etter opptredenen.

– Det gikk helt fantastisk bra! Alt stemte, la Joakim With Steen til.

– Nå er Skandinavia med!

Ukraine Eurovision Song Contest Kristian Kostov

Kristian Kostov fra Bulgaria innfridde forventningene og gikk videre til finalen.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Etter at publikum og jury hadde sagt sitt i kveld var, i tillegg til Norge, også Danmark, Nederland, et jodlende Romania, Østerrike, Kroatia, Israel, Ungarn, Hviterussland og en av de store forhåndsfavorittene Bulgaria videre.

Sett bort fra hvordan det gikk med de norske representantene selvfølgelig, så var det kanskje mest interessant for nordmenn om våre naboer i Danmark skulle klare å ta seg videre til den store finalen på lørdag. Danske Anja Nissen var på forhånd rangert som en av de fem største favorittene under kveldens semifinale og forsvarte altså det stempelet.

Ukraine Eurovision Song Contest Anja

Danske Anja gikk også videre til finalen på lørdag.

Foto: Sergei Chuzavkov / AP

Danskenes kommentator Ole Tøpholm fra Danmarks Radio var strålende fornøyd med at Danmark gikk videre, men også Norge.

– Nå er Skandinavia med! sier han til NRK.

– Det er veldig bra at vi ikke gjentok fjoråret da bare Sverige representerte Norden.

26 land klare for den store finalen

På tirsdag ble Moldova, Aserbajdsjan, Hellas, Sverige, Portugal, Polen, Armenia, Australia, Kypros og Belgia klare for finalen etter den første semifinalen.

I tillegg til de 10 landene som har gått videre fra hver semifinale, er Storbritannia, Italia, Spania, Frankrike og arrangørlandet Ukraina allerede garantert plass i finalen.

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters