NRK Meny
Normal

Journalisters bindinger

Kan en journalist kjempe mot skolenedleggelse eller være medlem i et politisk parti? Kurers mediepratere snakker om journalisters bindinger.

Kristin Halvorsen med journalister utenfor huset sitt
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hør Kurer 131: Journalisters bindinger

I dette Kurer-programmet møter du NRK-journalist Arne Kristian Gansmo, som mener det er en menneskerett å påta seg verv og engasjere seg slik som andre mennesker.

- Vi har gått i en retning av profesjonalisering av mediene, hvor alle journalister skal være frie og uavhengige, men det er det ingen som tror på bortsett fra de som jobber der selv.

Doble lojaliteter

Gunnar Bodahl-Johansen ved institutt for journalistikk er ekspert på presseetikk og han er helt uenig med Gansmo.

Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk

Gunnar Bodahl-Johansen ved institutt for journalistikk

Foto: Lotte Olsen/NRK

- Jeg mener at journalisten står i en spesiell stilling, fordi han skal rapportere til publikum, og da må man vite at journalisten ikke har doble lojaliteter.

- Altså at man både har lojalitet til jobben som journalist, men også har en lojalitet , f.eks som medlem av en forening eller et tillitsverv som gjør at publikum kan tvile på viljen og evnen til å behandle stoffet med den nødvendige grad av upartiskhet, sier Bodahl-Johansen.

Ukas mediepratere

Kurers mediepratere i denne sendinga er Per Arne Kalbakk, programdirektør i Marienlystdivisjonen i NRK, frilansjournalist Anne Viken og Ole Kristian Bjellaanes, nyhetsredaktør i NTB.