2.874 journalister gikk i streik klokken 10 i formiddag, etter å ha meklet på overtid i hele natt.
Pensjon og økonomi var de viktigste spørsmålene i forhandlingene. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) kom ikke NJ i møte på noen av journalistenes tre hovedkrav - medbestemmelse over tjenestepensjonene, likebehandling av midlertidig ansatte og et eget tillegg til de lavest lønte journalistene. Meklingsfristen gikk ut ved midnatt.
- Skuffet
Partene krangler om hvem som har skylda for konflikten.
- Jeg er veldig skuffet og oppgitt over at arbeidsgiverne ikke ville innse det rimelige i kravet om innflytelse over egne tjenestepensjoner. Nå frykter vi at mange bedrifter vil svekke ordningene, sier leder Ann-Magrit Austenå i Norsk Journalistlag (NJ).
Hun understreker overfor NRK at journalistene er forberedt på en langvarig streik.
Også styreleder i MBL, Olav Terje Bergo, tror streiken blir langvarig.
- Det er svært uheldig å få en streik nå, sier Bergo til MBLs nettsted dagensmedier.no.
MBLs forhandlingsleder Arvid Sand sier NJ har forkastet mange forslag til gode løsninger.
- Når det gjelder pensjonsspørsmålet har vi beveget oss langt inn på NJs banehalvdel. Vi har vært villige til å gå lenger enn i noen tidligere mekling for å få til en løsning, men vetoretten sto vi fast på, sier Sand til dagensmedier.no.
MBLs hovedstyre er innkalt til møte 18. mai.
Omfattende streik
Samtlige norske aviser med unntak av Dagsavisen, Nationen, Vårt Land og Dagen er rammet av streiken. Noen aviser med færre enn ti ansatte vil også komme ut.
Også aviser som er rammet av streiken vil komme ut. Flere redaktører har gitt beskjed om at de vil utgi reduserte aviser, noen som rene annonseaviser og noen med redusert redaksjonelt innhold i tillegg.
Journalistene i Kanal 24 er ikke tatt ut i streik i denne omgang, mens journalistene i TV 2, NRK og P4 ikke er omfattet av dette oppgjøret. Disse kanalene vil derfor sende som normalt.
Journalistene i NTB er også omfattet av streiken.