NRK Meny
Normal

Journalister flykter til Norge

Stadig flere utenlandske journalister tar kontakt med Norsk Journalistlag fordi de mener de blir forfulgt i hjemlandet.

Journalisten Philip Njaru fra Kamerun søker om politisk asyl i Norge
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

- Vi blir nesten daglig kontaktet av journalister som søker råd, veiledning og hjelp, forteller Kjetil Haanes, nestleder og internasjonalt ansvarlig i Norsk Journalistlag (NJ).

Mens noen ber om økonomisk bistand, søker stadig flere råd om hvordan de kan søke asyl i Norge.

- Jeg tror nok at Norge har en høy status når det gjelder arbeid for menneskerettigheter og til å hjelpe folk i nød, så jeg tror det må være det som er årsaken.

I følge Haanes har det aldri vært farligere å være journalist enn i dag. Antallet drepte journalister i 2007 skal ha vært det høyeste noensinne. Haanes omtaler tallene for i 2008 som negative.

LES: - Jeg kan bli drept

Norske myndigheter har ingen systematisk oversikt over hvor mange utenlandske journalister som faktisk søker asyl i Norge og hvor mange som har fått opphold. Det er spesielt journalister fra Afganistan, Etiopia, Pakistan og Somalia som ber NJ om hjelp. Landene er rangert blant de verste på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser (RSF).

LES: Setter fokus på pressefriheten

Eva Stabell i den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) bekrefter at situasjonen er blitt verre for verdens journalister.

- Vi har sett de siste fem-seks årene at journalister er blitt et mål for alt fra snikskyttere, regjeringssoldater og alle andre parter i en konflikt. Dette er selvfølgelig en nedslående utvikling, sier Stabell.

Flere kulturnyheter