NRK Meny
Normal

Journalister flykter til Norge

Stadig flere utenlandske journalister tar kontakt med Norsk Journalistlag fordi de mener de blir forfulgt i hjemlandet.

Journalisten Philip Njaru fra Kamerun søker om politisk asyl i Norge
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

- Vi blir nesten daglig kontaktet av journalister som søker råd, veiledning og hjelp, forteller Kjetil Haanes, nestleder og internasjonalt ansvarlig i Norsk Journalistlag (NJ).

Mens noen ber om økonomisk bistand, søker stadig flere råd om hvordan de kan søke asyl i Norge.

- Jeg tror nok at Norge har en høy status når det gjelder arbeid for menneskerettigheter og til å hjelpe folk i nød, så jeg tror det må være det som er årsaken.

I følge Haanes har det aldri vært farligere å være journalist enn i dag. Antallet drepte journalister i 2007 skal ha vært det høyeste noensinne. Haanes omtaler tallene for i 2008 som negative.

LES: - Jeg kan bli drept

Norske myndigheter har ingen systematisk oversikt over hvor mange utenlandske journalister som faktisk søker asyl i Norge og hvor mange som har fått opphold. Det er spesielt journalister fra Afganistan, Etiopia, Pakistan og Somalia som ber NJ om hjelp. Landene er rangert blant de verste på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser (RSF).

LES: Setter fokus på pressefriheten

Eva Stabell i den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) bekrefter at situasjonen er blitt verre for verdens journalister.

- Vi har sett de siste fem-seks årene at journalister er blitt et mål for alt fra snikskyttere, regjeringssoldater og alle andre parter i en konflikt. Dette er selvfølgelig en nedslående utvikling, sier Stabell.

Kulturstrøm

 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3