Hopp til innhold

Jørn Hoel: – Gruer meg til dansingen

40 år og over 30 års erfaring som artist skiller den eldste og yngste deltakeren i årets Stjernekamp. Mens 17 år gamle Raylee gleder seg til hiphop, gruer 57 år gamle Jørn Hoel seg til all dansingen.

Stjernekamp

Jørn Hoel og Raylee har svært ulik bakgrunn i årets Stjernekamp, men kjemper side om side for å bli den beste underholderenn.

Foto: NRK / NRK

Når den tredje sesongen av Stjernekamp sparkes i gang i kveld, er det 10 artister med svært ulik erfaring i bagasjen som kjemper side om side om å bli den mest allsidige underholderen og ta over stafettpinnen etter Silya Nymoen som vant i fjor. Kontrastene er store mellom 17 år gamle Raylee fra Arendal, og 40 år eldre Jørn Hoel fra Tromsø.

Mens Hoel er et kjent navn for de fleste i Norge, er Raylee, eller Charlotte Kristiansen som hun egentlig heter, et relativt ubeskrevet blad. Men det skremmer henne ikke i konkurransen mot de eldre og mer etablerte artistene.

– Jeg er ung og ukjent, så ingen har noen forventinger til meg. For meg er dette en utrolig stor sjanse, og jeg kan få vist meg frem fra forskjellige sider, sier Raylee til NRK.no.

1,2 millioner YouTube-visninger

Selv om 17-åringen er ukjent for mange, har hun noen år på baken fra før. Hun var barneartist under navnet Lotta, og ga ut to album. Låta «Hvem eier» ble svært populær, og har over 1,2 millioner visninger på YouTube.

Nå er hun klar til å ta steget videre som artist, og hun sikter høyt.

– Det er internasjonalt som er målet, det er viktig å ha store drømmer. Stjernekamp er et springbrett, sier hun.

Å konkurrere mot de etablerte artistene er ikke noe hun frykter, og hun ser på alle som gode konkurrenter.

– Alle er store konkurrenter, og de er utrolig dyktige alle sammen. Jeg skal bare gjøre mitt beste, sier hun.

Gleder seg til hiphop

Av de fremmede musikksjangrene er det tradisjonelt hiphop og opera deltakerne har fryktet mest, men det skremmer ikke Raylee.

– Jeg har rappet litt før, og skrev en rappelåt da jeg var barneartist, så det tror jeg skal gå fint. Det er bare å kaste seg uti det. Opera er det som er mest annerledes, man bruker stemmen på en helt annen måte. Selv om det er den jeg frykter mest, gleder jeg meg også veldig til den, sier hun.

Jørn Hoel, med flere tiår som artist bak seg, er derimot mer skeptisk til utfordringene fremmede sjangre kan by på.

– Jeg blir litt redd. Jeg tenker mye på om jeg tør å synge hiphop og opera. Jeg gruer meg egentlig til å synge alt, selv 60-tallsrock er skummelt, sier han.

Ut av komfortsonen

Hoel gleder seg likevel til utfordringen programmet gir, og å komme seg ut av komfortsonen.

– Jeg har godt av å komme ut av komfortsonene som artist. Siden jeg slo gjennom på 80-tallet har jeg vært i det samme miljøet, og jeg har vært Jørn Hoel som synger de samme sangene. Jeg kan jo det jeg gjør, og det har ikke vært nødvendg å overraske så mye. Så det blir godt å ta noen sjanser, sier han.

Hoel ga ut sin første plate i 1982, og har hatt landeplager som «Har en drøm» og «Ei hand og holde i». Han tror det både er fordeler og ulemper med å være etablert og erfaren som artist i Stjernekamp.

– Fordelen er at man har vært med på dette før. Ikke selve konseptet, men man kjenner til det stresset og jaget som kan være rundt denne typen arrangementer, sier han.

Samtidig ser han også at de yngre og mer uerfarne artistene kan ha en fordel i konkurransen. De kan overraske folk positivt, og har ikke like mye å bevise.

– Vi "gamlinger" har jo fått et stempel fra før krigen som folk kjenner, så vi må jo overbevise noe så inni…., sier Hoel med nordnorsk humor.

Også kravet til bevegelse og koordinasjon sammen med sangen bekymrer Hoel litt.

– De yngre er så flinke til å bevege seg, med danserytmer og "moves". Før i tiden trengte vi ikke å kunne røre oss så mye på scenen, sier han.

Blokkhus-duell

Hoel ser på alle artistene som store konkurrenter, og det er ingen han frykter mer enn andre. Det gjør derimot Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus, som ser på nettopp Hoel som er tøff konkurrent.

– Jeg skal ha en fight med Jørn Hoel, men Unni er også skummel. Og Mo. Jeg har ikke verdens beste gullstrupe, men jeg er en entertainer og showman og håper at det skal ta meg videre, sa Plumbo-vokalisten tidligere i sommer

  • Stjernekamp ser du på NRK1 kl. 19.55 i kveld!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober