Hopp til innhold

Jørn Hoel

Jørn Hoel slo igjennom i Melodi Grand Prix i 1986.  Siden den gang har den folkekjære artisten hatt mange hits, som soloartist og med kameraten Steinar Albrigtsen.

Jørn Hoel
Foto: Geir Evensen / NRK

Se Jørn Hoel i Melodi Grand Prix 1986

Jørn Hoel sang seg inn i musikkhistorien med to ballader som nærmest er for nasjonalskatter å regne: "Har en drøm" og "Ei hand å holde i".

Med sin hese stemme og sine tekster om elskov ble han fort utropt til Norges nye sex-symbol av media. Han ble også ansvarlig for å ha gjort det å være ubarbert til norsk mote.

Klassekamerater

Jørn Hoel begynte å synge og spille gitar sammen med klassekameraten Steinar Albrightsen i Tromsø.

Hoel slo for alvor igjennom i løpet av 1986–87, først i den norske Melodi Grand Prix-finalen med låta "Inkululeko", som ble nummer to i den norske finalen. Så med albumet "Varme ut av is" i 1987. For dette albumet ble han tildelt prisen som Årets Spellemann under Spellemannprisen samme år.

Populær kar

Salget for albumet passerte til slutt 165 000 eksemplarer. Jørn har siden gitt ut flere album, både som soloartist og sammen med kameraten Steinar Albrigtsen. Han hadde en ny stor hit med låta ”Lost in the tango” fra 1994. I september kommer Jørn med ny plate; "På Grunn av dæ".

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.