NRK Meny
Normal

Jonas Fjeld

Han startet som trommeslager, før han lærte seg å spille på en lånt gitar. Jonas Fjeld er gjest i Stjerneklart.

Jonas Fjeld
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Jonas Fjeld

Jonas Fjeld ble født 24. september 1952 i Drammen, men han het ikke Jonas Fjeld den gangen. Da var han Terje Lillegård Jensen, men fikk snart tilnavnet Texas-Jensen.

Jonas Fjeld.

Jonas Fjeld er gjest i Stjerneklart.

Foto: Kaia Means / Promo

I hjemmet han vokste opp i var det ingen musikkinstrumenter, men han startet likevel som trommeslager før han lærte seg å spille på en lånt gitar. Faren hans kjøpte en egen gitar til ham, og da ble han etter hvert en kløpper på dette instrumentet.

I følge ham selv, fikk han den eneste ordentlige jobben han har hatt, i Drammen Parkvesen i 1968. Jonas gikk på samme skole som Herodes Falsk, og i 1967 dannet han gruppa Frosk sammen med Herodes Falsk og 4 andre, et band som senere ble Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band og senere bare Jonas Fjeld Band. Dette bandet brakte ham to Spellemannspriser på 80-tallet til det ble oppløst i 1987. Navnet Dr. Jonas Fjeld tok han fra romanfiguren til Øvre Richter Frich.

I 1975 traff han Ole Paus på Finnskogen – i følge Ole Paus var de den gang de eneste edrue mennesker mellom Kongsvinger og Stockholm. I alle fall var det et møte som førte til et langvarig samarbeid og vennskap. Ole Paus skrev tekster og Jonas Fjeld satte musikk til - ”To rustne herrer”. Men også andre artister har hatt gelden av å samarbeide med ham. Amerikaneren Eric Andersen og kanadieren Rick Danko innkasserte også en Spellemannspris sammen med Jonas Fjeld - i 1991. Og både Hilde Heltberg, Lynni Treekrem, Rita Eriksen, Karoline Krüger, Steinar Albrigtsen og mange andre har nytt godt av komponistevnene til Jonas Fjeld.

I 1994 fikk han sin fjerde Spellemannspris, og til sammen har han gitt ut rundt 25 album. I år har han på nytt hatt stor suksess, denne gangen med bluegrass-bandet Chatham County Line fra Carolina i USA og CDen ”Amerikabesøk”. Jonas bor altså i Postsvingen på Konnerud i Drammen, sammen med kona May Britt som spiller trekkspill, og barna Sigve på 10 og Carly Maria på 8.

Hør: Stjerneklart med Jonas Fjeld

Stjerneklart NRK P1