Hopp til innhold

Jonas Fjeld

Han startet som trommeslager, før han lærte seg å spille på en lånt gitar. Jonas Fjeld er gjest i Stjerneklart.

Jonas Fjeld
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Jonas Fjeld

Jonas Fjeld ble født 24. september 1952 i Drammen, men han het ikke Jonas Fjeld den gangen. Da var han Terje Lillegård Jensen, men fikk snart tilnavnet Texas-Jensen.

Jonas Fjeld.

Jonas Fjeld er gjest i Stjerneklart.

Foto: Kaia Means / Promo

I hjemmet han vokste opp i var det ingen musikkinstrumenter, men han startet likevel som trommeslager før han lærte seg å spille på en lånt gitar. Faren hans kjøpte en egen gitar til ham, og da ble han etter hvert en kløpper på dette instrumentet.

I følge ham selv, fikk han den eneste ordentlige jobben han har hatt, i Drammen Parkvesen i 1968. Jonas gikk på samme skole som Herodes Falsk, og i 1967 dannet han gruppa Frosk sammen med Herodes Falsk og 4 andre, et band som senere ble Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band og senere bare Jonas Fjeld Band. Dette bandet brakte ham to Spellemannspriser på 80-tallet til det ble oppløst i 1987. Navnet Dr. Jonas Fjeld tok han fra romanfiguren til Øvre Richter Frich.

I 1975 traff han Ole Paus på Finnskogen – i følge Ole Paus var de den gang de eneste edrue mennesker mellom Kongsvinger og Stockholm. I alle fall var det et møte som førte til et langvarig samarbeid og vennskap. Ole Paus skrev tekster og Jonas Fjeld satte musikk til - ”To rustne herrer”. Men også andre artister har hatt gelden av å samarbeide med ham. Amerikaneren Eric Andersen og kanadieren Rick Danko innkasserte også en Spellemannspris sammen med Jonas Fjeld - i 1991. Og både Hilde Heltberg, Lynni Treekrem, Rita Eriksen, Karoline Krüger, Steinar Albrigtsen og mange andre har nytt godt av komponistevnene til Jonas Fjeld.

I 1994 fikk han sin fjerde Spellemannspris, og til sammen har han gitt ut rundt 25 album. I år har han på nytt hatt stor suksess, denne gangen med bluegrass-bandet Chatham County Line fra Carolina i USA og CDen ”Amerikabesøk”. Jonas bor altså i Postsvingen på Konnerud i Drammen, sammen med kona May Britt som spiller trekkspill, og barna Sigve på 10 og Carly Maria på 8.

Hør: Stjerneklart med Jonas Fjeld

Stjerneklart NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober