NRK Meny
Normal

Jonas Fjeld

Han startet som trommeslager, før han lærte seg å spille på en lånt gitar. Jonas Fjeld er gjest i Stjerneklart.

Jonas Fjeld
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Jonas Fjeld

Jonas Fjeld ble født 24. september 1952 i Drammen, men han het ikke Jonas Fjeld den gangen. Da var han Terje Lillegård Jensen, men fikk snart tilnavnet Texas-Jensen.

Jonas Fjeld.

Jonas Fjeld er gjest i Stjerneklart.

Foto: Kaia Means / Promo

I hjemmet han vokste opp i var det ingen musikkinstrumenter, men han startet likevel som trommeslager før han lærte seg å spille på en lånt gitar. Faren hans kjøpte en egen gitar til ham, og da ble han etter hvert en kløpper på dette instrumentet.

I følge ham selv, fikk han den eneste ordentlige jobben han har hatt, i Drammen Parkvesen i 1968. Jonas gikk på samme skole som Herodes Falsk, og i 1967 dannet han gruppa Frosk sammen med Herodes Falsk og 4 andre, et band som senere ble Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band og senere bare Jonas Fjeld Band. Dette bandet brakte ham to Spellemannspriser på 80-tallet til det ble oppløst i 1987. Navnet Dr. Jonas Fjeld tok han fra romanfiguren til Øvre Richter Frich.

I 1975 traff han Ole Paus på Finnskogen – i følge Ole Paus var de den gang de eneste edrue mennesker mellom Kongsvinger og Stockholm. I alle fall var det et møte som førte til et langvarig samarbeid og vennskap. Ole Paus skrev tekster og Jonas Fjeld satte musikk til - ”To rustne herrer”. Men også andre artister har hatt gelden av å samarbeide med ham. Amerikaneren Eric Andersen og kanadieren Rick Danko innkasserte også en Spellemannspris sammen med Jonas Fjeld - i 1991. Og både Hilde Heltberg, Lynni Treekrem, Rita Eriksen, Karoline Krüger, Steinar Albrigtsen og mange andre har nytt godt av komponistevnene til Jonas Fjeld.

I 1994 fikk han sin fjerde Spellemannspris, og til sammen har han gitt ut rundt 25 album. I år har han på nytt hatt stor suksess, denne gangen med bluegrass-bandet Chatham County Line fra Carolina i USA og CDen ”Amerikabesøk”. Jonas bor altså i Postsvingen på Konnerud i Drammen, sammen med kona May Britt som spiller trekkspill, og barna Sigve på 10 og Carly Maria på 8.

Hør: Stjerneklart med Jonas Fjeld

Stjerneklart NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Detektivbyrået runder en million

  Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

  Jørn Lier Horst
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • Personleg musikkvideo frå Aguilera

  Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.

 • Da Bokprogrammet møtte Philip Roth

  Nylig avdøde Philip Roths historiske roman «Konspirasjonen mot Amerika» baserer seg på et falskt premiss. I boken byttes nemlig den amerikanske presidenten i 1940 ut med en nazisympatisør. Hva gjorde at forfatteren ville omskrive amerikansk historie? Dette svarer han på i intervjuet Hans Olav Brenner fikk med den mediesky nobelpriskandidaten i 2007.