Hopp til innhold

Jon Fosse nominert til Booker-prisen

Jon Fosse er nominert til den prestisjetunge Booker-prisen for første del av gigantverket «Septologien».

Jon Fosse

En lesefest uten punktum, var NRKs anmelders dom over «Det andre namnet.»

Foto: Ninja Benneche / NRK

– Jeg vil si at den internasjonale Booker-prisen er den viktigste litterære prisen etter Nobelprisen, sier NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Forfatteren selv sier han er overrasket og glad over nominasjonen, og at listen over de nominerte er imponerende.

Prisen deles ut for ett konkret verk. Den er på 60.000 britiske pund, over 700.000 norske kroner, og deles mellom forfatter og oversetter. Roy Jacobsen er den eneste andre norske forfatteren som har vært nominert til denne prisen i de femten årene prisen har eksistert.

– Bare nominasjonen er en honnør i seg selv, et kvalitetsstempel som gjør at boken blir oversatt til mange språk og lest av et stort publikum, sier Straume.

Mange av dem som har fått Nobelprisen i litteratur har først fått Booker-prisen.

– Det gjelder for eksempel polske Olga Tokarczuk, som fikk Booker-prisen i 2018.

Redd for å dø før han var ferdig

«Septologien» er en roman i syv bøker, fordelt på tre bind, utgitt over tre år.

Fosse har alltid vært redd for å dø før bøkene hans er ferdig skrevet, opplyste forleggeren da verket ble presentert i september. Forlaget holdt prosjektet hemmelig fram til hele verket var ferdig.

Romanen kretser rundt et dobbeltgjengermotiv og forteller om to menn som heter Asle. Begge er kunstmalere, men den ene er alkoholiker og vurderer å ta livet sitt.

NRKs anmelder Knut Hoem var svært begeistret over «Det andre namnet», og omtalte det som «en herlig fest for dem som liker karbonadesmørbrød med løk, røyking inne, mobilfrie soner – og vestlandsk nynorskmodernisme fra åtti- og nittitallet».

Fosse er en av 13 forfattere på langlisten til prisen. Kortlisten presenteres i april, og den internasjonale Booker-prisen deles ut 19. mai.

– Jeg har bare lest en av de andre kandidatene til Booker-prisen, det er «Serotonin» av Michel Houellebecq. Han er ekstremt tidsaktuell og samfunnskritisk, og er i så måte en motsats til Fosse, som byr på noe tidløst og eviggyldig som kan gjelde alle mennesker over alt til alle tider. Men jeg krysser fingrene for Fosse, sier Straume.

Fosse var nominert til Brageprisen og til P2-lytternes romanpris for «Det andre namnet», og er også nominert til Litteraturkritikerprisen, som deles ut neste uke.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober