Hopp til innhold

Jon Fosse nominert til Booker-prisen

Jon Fosse er nominert til den prestisjetunge Booker-prisen for første del av gigantverket «Septologien».

Jon Fosse

En lesefest uten punktum, var NRKs anmelders dom over «Det andre namnet.»

Foto: Ninja Benneche / NRK

– Jeg vil si at den internasjonale Booker-prisen er den viktigste litterære prisen etter Nobelprisen, sier NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Forfatteren selv sier han er overrasket og glad over nominasjonen, og at listen over de nominerte er imponerende.

Prisen deles ut for ett konkret verk. Den er på 60.000 britiske pund, over 700.000 norske kroner, og deles mellom forfatter og oversetter. Roy Jacobsen er den eneste andre norske forfatteren som har vært nominert til denne prisen i de femten årene prisen har eksistert.

– Bare nominasjonen er en honnør i seg selv, et kvalitetsstempel som gjør at boken blir oversatt til mange språk og lest av et stort publikum, sier Straume.

Mange av dem som har fått Nobelprisen i litteratur har først fått Booker-prisen.

– Det gjelder for eksempel polske Olga Tokarczuk, som fikk Booker-prisen i 2018.

Redd for å dø før han var ferdig

«Septologien» er en roman i syv bøker, fordelt på tre bind, utgitt over tre år.

Fosse har alltid vært redd for å dø før bøkene hans er ferdig skrevet, opplyste forleggeren da verket ble presentert i september. Forlaget holdt prosjektet hemmelig fram til hele verket var ferdig.

Romanen kretser rundt et dobbeltgjengermotiv og forteller om to menn som heter Asle. Begge er kunstmalere, men den ene er alkoholiker og vurderer å ta livet sitt.

NRKs anmelder Knut Hoem var svært begeistret over «Det andre namnet», og omtalte det som «en herlig fest for dem som liker karbonadesmørbrød med løk, røyking inne, mobilfrie soner – og vestlandsk nynorskmodernisme fra åtti- og nittitallet».

Fosse er en av 13 forfattere på langlisten til prisen. Kortlisten presenteres i april, og den internasjonale Booker-prisen deles ut 19. mai.

– Jeg har bare lest en av de andre kandidatene til Booker-prisen, det er «Serotonin» av Michel Houellebecq. Han er ekstremt tidsaktuell og samfunnskritisk, og er i så måte en motsats til Fosse, som byr på noe tidløst og eviggyldig som kan gjelde alle mennesker over alt til alle tider. Men jeg krysser fingrene for Fosse, sier Straume.

Fosse var nominert til Brageprisen og til P2-lytternes romanpris for «Det andre namnet», og er også nominert til Litteraturkritikerprisen, som deles ut neste uke.

«Septologien» av Jon Fosse
Bok

«Både tekno og hardingfele»

ANMELDELSE: «Det andre namnet: Septologien I og II» av Jon Fosse.

Jon Fosse med blomster

Fryktet han skulle dø før han ble ferdig med storverk

OSLO (NRK): Den verdenskjente dramatikeren Jon Fosse lanserte første bind i en gigantisk roman.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen