Hopp til innhold

Forfatter og professor Jon Bing er død

Forfatter og professor Jon Bing døde i dag. Han ble 69 år gammel.

Jon Bing er død, får NRK bekreftet fra Jon Wessel-Aas, partner i Bing Hodneland Advokatselskap. Bing ble 69 år gammel.

– Livet tæret på ham og det gikk litt opp og ned med helsen, likevel var ikke dette ventet. Han ville fylt 70 år i år og skulle gå av som professor, men ingenting tydet på at han ville trappe ned aktiviteten, sier Wessel-Aas til NTB.

Eirik Newth, astrofysiker og forfatter

– Jon Bing var utrolig viktig i rollen med å popularisere IT på 1970- og 80-tallet, sier astrofysiker og forfatter Eirik Newth.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Agnes Moxnes

– Han var en formidabel formidler av jus og litteratur, sier kulturkommentator Agnes Moxnes.

Foto: NRK
– Takk for alt til ur-nerden i norsk offentlighet, mannen som lærte oss at IT var fremtiden, tvitrer forfatter og astrofysiker Eirik Newth.

Bing var forfatter og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo. Han ga ut flere bøker, både romaner og faglitteratur.

Han har blant annet skrevet en rekke science fiction-bøker sammen med Tor Åge Bringsværd, og de to debuterte med boken «Rundt solen i ring» i 1967.

– Jeg er vant til at flyvertinner huker seg ned ved siden av setet mitt og takker meg for den fine boka om sjøormen Ruffen, som Bringsværd har skrevet alene, sa Jon Bing til studentavisa Universitas i oktober i fjor.

– Formidabel formidler

Bing var svært samfunnsengasjert, og ble regelmessig brukt som ekspert på IT, opphavsrett og personvern.

– Han brukte sin enorme kunnskap om moderne datateknologi til å utvikle både sin juridiske kompetanse og sitt skjønnlitterære forfatterskap, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

– Han var en formidabel formidler av jus og litteratur, og personlig holdt jeg på å skifte studieretning fra litteraturvitenskap til jus på grunn av ham. Han passet så godt på studentene sine, legger hun til.

Professor Bing pleide å invitere sine studenter hver måned hjem på middag og vin, skriver Universitas.

– En pionér i jus

Forfatter og astrofysiker Eirik Newth utdyper overfor NRK.no at han først og fremst er personlig lei seg over å ha mistet en nær venn gjennom mange år.

Jeg har hatt mange lange og interessante samtaler med ham. Jon Bing var utrolig viktig i rollen med å popularisere IT på 1970- og 80-tallet. Han pekte på hvordan det kom til å påvirke samfunnet, når det gjelder alt fra politiarbeid til e-bøker, sier Newth.

Han vektlegger at Bing hadde en unik rolle innen flere fagfelt.

– Innen fagfeltene juss og opphavsrett har han vært en pionér. Dessuten har han har vært viktig innen kulturpolitikk. Han ga oss også framtida i kraft av sin rolle som science fiction-kunstner, sier Newth.

– Sammen med sin medforfatter Tor Åge Bringsværd raget han høyt over alle andre innen science fiction-litteratur, i tillegg til at de sammen lagde fremtidsfabelen «Blindpassasjer», som var en av de mest populære TV-seriene på NRK på 1970-tallet, fortsetter han.

Se episode en av Jon Bing og Tor Åge Bringsværds banebrytende science fiction-serie «Blindpassasjer» fra tidlig syttitall:

En framtidsfabel i tre deler av Bing & Bringsværd.

Anerkjent akademiker og forfatter

Jon Bing ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999. Videre har han vært æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet.

I tillegg har han blant annet vunnet forfatterprisene Rivertonprisen og Brages hederspris.

Programleder Thomas Seltzer, forlagstopp Anders Heger og forfatterne Tom Egeland og Helge Torvund er blant kulturpersonlighetene som hedrer Jon Bing:

Laster Twitter-innhold
Norsk debattprogram (4:10)
Thomas Seltzer, Trygdebeistet og tre kjente saksbehandlere tar samfunnet på pulsen. Medvirkende er Trine Grung, Jon Bing, Odd-Magnus Williamson. Jaa9 & OnklP og Admiral P spiller live.
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Se episode en av Bing & Bringsværds science fiction «Et solsymbol» fra 1982:

No. science fiction fra 1982 av Bing & Bringsværd. Forsker Roland Marco mener at solsymboler kan ha innvirkning på menneskelig atferd. Mot sin fars vilje bærer han en gammel ring med et slikt symbol. Er det derfor forferdelige ting begynner å skje rundt ham?

Jon Bing snakket i 1999 om sitt forhold til science fiction i programmet Leseforeningen:

Forfatteren Jon Bing kommer for å snakke om science fiction. Hva slags litteratur er det? Vitenskap eller profeti? Kanskje litt av begge deler, antyder programleder Tore Renberg. 
Ved Einar Askerøi og Tom Egil Hverven.

Kulturstrøm