Jojo Moyes til NRK: – Det kommer en tredje bok

Suksessforfatter Jojo Moyes er endelig klar med oppfølgeren til «Et helt halvt år». Til NRK bekrefter hun at har en idé til en tredje bok om Louisa Clark.

Jojo Moyes

FØLER PRESSET: Suksessen til «Et helt halvt år» gjør at Jojo Moyes har kjent på forventningspresset fra flere millioner lesere.

Foto: Jarl Nymo

Den britiske forfatteren har lagt verden for sine føtter med sin gjennombruddsroman «Et helt halvt år». Boken er solgt i 400 000 eksemplarer i Norge og ni millioner verden over. Den tidligere journalisten er dermed en av verdens mest populære forfattere.

I disse dager er hun klar med oppfølgeren «Etter deg», som følger Louisa «Lou» Clark videre i livet.

Bok nummer tre

Emilia Clarke og Jojo Moyes

FILM: Emilie Clarke spiller hovedrollen i filmatiseringen av «Et helt halvt år», her sammen med Jojo Moyes

Foto: Skjermdump fra Instagram

Til NRK forteller Moyes at hun etter hvert skal begynne på en tredje bok i serien, men at fansen kanskje må være tålmodige.

– Jeg har en idé til en bok nummer tre. Nå som jeg klarte å skrive en oppfølger, føles det naturlig å gjøre dette til en trilogi. Men det blir neppe den neste boka jeg skriver, og det kommer 99 prosent sikkert ikke flere bøker i denne serien etter det.

Samtidig som Moyes nå gir ut bok nummer to, er en filmatisering av «Et helt halvt år» rett rundt hjørnet. Moyes har selv skrevet manuset, og Emilia Clarke, best kjent som dragemoren Daenerys Targaryen i «Game of Thrones», har fått hovedrollen.

Denne uken var Jojo Moyes på snarvisitt her i landet - og hun innrømmer at hun blir nervøs når forventningene til den nye boken er så høye.

– Jeg er veldig nervøs

«Et helt halvt år» handler om Louisa som tar en jobb som personlig pleier for den deprimerte millionæren Will Traynor, som nylig har blitt lam fra halsen og ned. Det store spørsmålet er om hun klarer å få ham til å skjønne at livet er verdt å leve.

I oppfølgeren møter vi Louisa noen år etter den første bokens handling og hun er nå deprimert og jobber på en flyplass.

Moyes, som fra før av hadde skrevet åtte bøker uten nevneverdig suksess, sier hun aldri har følt så mye press rundt en utgivelse.

– Jeg skal ikke lyve, suksessen til førsteboka gjorde meg nervøs. Da jeg skrev den første boka hadde jeg ingen kontrakt og ingen hadde noen forventninger til meg. Med denne slet jeg veldig i begynnelsen fordi jeg tenkte for mye på hva folk forventet.

– Etter hvert klarte jeg å lage en liten boble og kun fokusere på hva jeg ville skrive. Du klarer aldri å gjøre alle fornøyd, men jeg håper mange blir fornøyd med den nye boka, sier hun til NRK.

Dialog

Hun sier at en av tingene som er interessant med å være forfatter i dag, er at man har en tett dialog med leserne.

– Før kunne man få ett og annet brev fra en leser via forlaget. I dag har jeg daglig dialog med leserne mine via Twitter, Facebook og e-post. Det kan være tidkrevende, men det er veldig interessant. Ikke minst å høre hva andre lesere forteller om sine egne liv som de relaterer til boka.

Kulturstrøm