Hopp til innhold

Nå skal den legendariske serien få nytt liv

John Cleese og dattera Camilla Cleese skal gjenopplive den gamle komiserie-klassikeren. Noen gir tommelen opp, andre spår flopp.

Prunella Scales og John Cleese i Fawlty Towers

IKONISK: Ingen komiserier var vel så sagnomsust på 1970-tallet som Fawlty Towers, her med Prunella Scales og John Cleese. Spenningen er stor nå som det kommer en oppfølger.

Foto: ©BBC/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

Den høyt elskede og ikoniske komedieserien Hotell i særklasse («Fawlty Towers») kommer tilbake, over 40 år etter at serien sluttet.

Fans kan også glede seg over at skuespiller John Cleese er tilbake som den eksentriske hotelleieren Basil Fawlty. Det bærende elementet i serien er hans eksentrisitet og uforlignelige kroppsspråk.

I den nye serien blir Fawlty kjent med den bortkomne datteren sin, som blir spilt av den faktiske dattera til John Cleese – Camilla Cleese. Serien skal dreie seg om hvordan forholdet deres blir sett på prøve, når de to slår seg sammen for å drive et hotell.

Ellers er lite kjent om den nye serien og når den kommer, annet enn at det skal handle om «hvordan den overdrevne, kyniske og misantropiske Fawlty navigerer seg i den moderne verden», ifølge britiske The Guardian.

Faulty Towers-jubileum

JUBILEUM: Fawlty Towers feiret 30-årsjubileum i 2009. John Cleese, Connie Booth and Andrew Sachs feiret. Nå har serien noe nytt å feire, nemlig et comeback.

Foto: Edmond Terakopian / AP

Regnet som en av tidenes beste

I tillegg til å spille hovedrollene, står far-datter-laget også for arbeidet med manuset. Cleese har fra starten av hatt en rolle i manusskrivingen, sammen med medforfatter og medskuespiller Connie Booth.

I sesongene fra 1975 og 1979 handlet serien om de ansette ved et engelsk badehotell, derunder Booth, og utfordringene de møtte i kampdagen.

Men det er usikkert om Booth, eller andre kjente fjes fra syttitallet, blir å se igjen i den kommende serien.

I dag blir serien regnet som en av de mest banebrytende komiseriene, og pleier å komme høyt oppe på kåringer over de beste britiske komiseriene gjennom tidene.

Fenomenet ble for eksempel kåret til beste britiske komiserie da Radio Times foretok en avstemming i 2019.

– På linje med Chaplin

Brita Møystad Engseth, Filmviter

FILMVITER: Brita Møystad Engseth mener John Cleese på sitt beste har vært på nivå med Charles Chaplin.

Foto: Karen Sveen / NRK

Også i Norge har serien gått sin seiersgang, og den har vært en trofast leverandør av latterkuler til de tusen hjem.

Filmviter Brita Møystad Engseth sier hun har vokst opp med serien, og mener at den for mange representerer rike doser nostalgi.

– Serien tok jo helt av. Det var en vidunderlig kombinasjon av snertne replikker og tydelig komikk. I sin storhetstid var han på linje med Charles Chaplin når det gjaldt å skildre glede og smerte og komiske situasjoner uten lyd.

Blakk og trenger penger

Hva tror hun så om en oppfølger? Engseth mener den vil bli en kommersiell suksess, men trolig ikke en kunstnerisk sådan. Og hvorfor serien i det hele tatt kommer forklarer hun slik:

– Jeg skjønner at Cleese gjør dette fordi han er blakk, etter å ha måttet betale elleville bidrag etter skilsmissen i mange år.

Hun påpeker til slutt at Cleese nå er en over 80 år gammel mann, som skal forsøke å speile nåtiden.

– Det som blir veldig spennende er hvordan serien lar seg overføre til 2023. For den hadde en holdning til kvinner og utlendinger som ikke ville passere i dag.

John Cleese

HEDER: John Cleese har vunnet mange priser gjennom et langt komikerliv. Og selv om han nå er godt oppe i 80-årene har han troen på at han kan få nye generasjoner til å le.

Foto: Amel Emric / AP

– Skjebnebestemt til å bli forferdelig

Selv om mange fans er euforiske over comebacket, er ikke alle begeistret over nyheten. Kommentator i The Guardian Stuart Heritage finner frem slakterkniven allerede, lenge før serien kommer.

– Har du tilbrakt den siste dagen eller så med uforklarlige magesmerter? Jeg også. Og jeg tror jeg vet hvorfor. Jeg tror det er fordi John Cleese restarter Fawlty Towers.

Og han legger til:

– Det er skjebnebestemt til å bli forferdelig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.