Hopp til innhold

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden var gjest i Stjerneklart mandag 27. april.

John Christian Elden
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med John Christian Elden

John Christian Elden ble født i Oslo 2. juli 1967 som sønn av advokat John Elden. Han vokste opp i Oslo og gikk på Smestad skole der han var redaktør av skoleavisen ”Hanegalet”. Han engasjerte seg politisk ved å bli leder for Oslo Gymnasiastutvalg og meldte seg inn i Ullern Unge Høyre.

Etter videregående var han et halvt år i Paris på et prosjekt for Europarådet. Han var også journalist for Høyres Avis. Og da han begynte å studere jus i 1988, var han allerede leder i Det norske Studentersamfund og Studenttinget i Oslo. Han kom inn i Oslo bystyre for Høyre og jobbet blant annet i Finanskomitéen og Byutviklingskomitéen. Elden tok juridisk embedseksamen på rekordtid, allerede i 1991 avla han eksamen, med svært godt resultat.

Under studiene arbeidet han samtidig på farens advokatkontor som fullmektig i halv stilling samtidig som han hadde en halv stilling som vitenskapelig assistent ved juridisk fakultet. I 1991 ble han styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og jobbet på full tid som advokatfullmektig i farens advokatfirma.

I 1993 fikk han egen advokatbevilling og ble snart kjent som en meget dyktig skrankeadvokat. Han arbeider med strafferettslige spørsmål, også som medlem av Den norske Advokatforeninges Hovedstyre og Lovutvalget for strafferett og straffeprosess. I 1999 fikk han møterett for Høyesterett, som den yngste i landet, og to år etter ble han av Dagbladet kåret til Norges fremste forsvarsadvokat.

Han har vært forsvarer i en rekke straffesaker som har vakt oppsikt, blant annet for Varg Vikernes, Espen Høiby, i Orderud- og NOKAS-saken, i Finance Credit-saken, The 5 Percent Community-saken og i Medhaug og Hosein-saken.

Han er leder av Kontrollkomitéen i forretningsbanken Bank2 og juridisk rådgiver for så forskjellige ting som Elitehockey, dommerutvalget i Norges Ishockeyforbund og Elevorganisasjonen i Norge. John Christian arbeider i advokatfirmaet Elden DA, bor i Oslo sammen med en samboer og har fire barn.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober