NRK Meny
Normal

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden var gjest i Stjerneklart mandag 27. april.

John Christian Elden
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med John Christian Elden

John Christian Elden ble født i Oslo 2. juli 1967 som sønn av advokat John Elden. Han vokste opp i Oslo og gikk på Smestad skole der han var redaktør av skoleavisen ”Hanegalet”. Han engasjerte seg politisk ved å bli leder for Oslo Gymnasiastutvalg og meldte seg inn i Ullern Unge Høyre.

Etter videregående var han et halvt år i Paris på et prosjekt for Europarådet. Han var også journalist for Høyres Avis. Og da han begynte å studere jus i 1988, var han allerede leder i Det norske Studentersamfund og Studenttinget i Oslo. Han kom inn i Oslo bystyre for Høyre og jobbet blant annet i Finanskomitéen og Byutviklingskomitéen. Elden tok juridisk embedseksamen på rekordtid, allerede i 1991 avla han eksamen, med svært godt resultat.

Under studiene arbeidet han samtidig på farens advokatkontor som fullmektig i halv stilling samtidig som han hadde en halv stilling som vitenskapelig assistent ved juridisk fakultet. I 1991 ble han styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og jobbet på full tid som advokatfullmektig i farens advokatfirma.

I 1993 fikk han egen advokatbevilling og ble snart kjent som en meget dyktig skrankeadvokat. Han arbeider med strafferettslige spørsmål, også som medlem av Den norske Advokatforeninges Hovedstyre og Lovutvalget for strafferett og straffeprosess. I 1999 fikk han møterett for Høyesterett, som den yngste i landet, og to år etter ble han av Dagbladet kåret til Norges fremste forsvarsadvokat.

Han har vært forsvarer i en rekke straffesaker som har vakt oppsikt, blant annet for Varg Vikernes, Espen Høiby, i Orderud- og NOKAS-saken, i Finance Credit-saken, The 5 Percent Community-saken og i Medhaug og Hosein-saken.

Han er leder av Kontrollkomitéen i forretningsbanken Bank2 og juridisk rådgiver for så forskjellige ting som Elitehockey, dommerutvalget i Norges Ishockeyforbund og Elevorganisasjonen i Norge. John Christian arbeider i advokatfirmaet Elden DA, bor i Oslo sammen med en samboer og har fire barn.