NRK Meny
Normal

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden var gjest i Stjerneklart mandag 27. april.

John Christian Elden
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med John Christian Elden

John Christian Elden ble født i Oslo 2. juli 1967 som sønn av advokat John Elden. Han vokste opp i Oslo og gikk på Smestad skole der han var redaktør av skoleavisen ”Hanegalet”. Han engasjerte seg politisk ved å bli leder for Oslo Gymnasiastutvalg og meldte seg inn i Ullern Unge Høyre.

Etter videregående var han et halvt år i Paris på et prosjekt for Europarådet. Han var også journalist for Høyres Avis. Og da han begynte å studere jus i 1988, var han allerede leder i Det norske Studentersamfund og Studenttinget i Oslo. Han kom inn i Oslo bystyre for Høyre og jobbet blant annet i Finanskomitéen og Byutviklingskomitéen. Elden tok juridisk embedseksamen på rekordtid, allerede i 1991 avla han eksamen, med svært godt resultat.

Under studiene arbeidet han samtidig på farens advokatkontor som fullmektig i halv stilling samtidig som han hadde en halv stilling som vitenskapelig assistent ved juridisk fakultet. I 1991 ble han styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og jobbet på full tid som advokatfullmektig i farens advokatfirma.

I 1993 fikk han egen advokatbevilling og ble snart kjent som en meget dyktig skrankeadvokat. Han arbeider med strafferettslige spørsmål, også som medlem av Den norske Advokatforeninges Hovedstyre og Lovutvalget for strafferett og straffeprosess. I 1999 fikk han møterett for Høyesterett, som den yngste i landet, og to år etter ble han av Dagbladet kåret til Norges fremste forsvarsadvokat.

Han har vært forsvarer i en rekke straffesaker som har vakt oppsikt, blant annet for Varg Vikernes, Espen Høiby, i Orderud- og NOKAS-saken, i Finance Credit-saken, The 5 Percent Community-saken og i Medhaug og Hosein-saken.

Han er leder av Kontrollkomitéen i forretningsbanken Bank2 og juridisk rådgiver for så forskjellige ting som Elitehockey, dommerutvalget i Norges Ishockeyforbund og Elevorganisasjonen i Norge. John Christian arbeider i advokatfirmaet Elden DA, bor i Oslo sammen med en samboer og har fire barn.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP