Hopp til innhold

John Brungot: – Du tenker «dette skjer ikke, det er ikke sant»

Da sønnen ble alvorlig syk fikk komiker John Brungot behov for å holde på noe normalt i hverdagen. – Legene og sykepleierne er flinke til å si det veldig tidlig: «Gjør det dere må for å takle dette».

GJESTET «LINDMO»: John Brungot og komikerkollega Henriette Steenstrup var gjester i NRK-programmet «Lindmo» lørdag kveld.

Kort tid før komiker John Brungot skulle lede Gullruten sammen med kollega Henriette Steenstrup i 2013, fikk han vite at sønnen, som da var 2,5 år gammel, hadde leukemi (blodkreft).

I NRK-programmet «Lindmo» fortalte han lørdag kveld om da han fikk beskjeden som skulle snu livet på hodet i årene som fulgte.

– Alle foreldres største strekk er jo at det skal skje noe med barnet. Bare de får feber tenker man jo «det er noe gærent, skal vi gå til legen?». Det gikk så enormt fort. Han hadde hangla litt og så tok vi en blodprøve og fikk beskjed om å komme opp på Rikshospitalet med en gang.

brungot

FIKK STØTTE: John Brungot fikk god støtte fra venn og kollega Henriette Steenstrup da sønnen ble syk. Hun hjalp ham å holde fast ved normalitet i hverdagen, selv om livet var snudd på hodet. Fra venstre: Steenstrup, Brungot og programleder Anne Lindmo.

Foto: NRK

«Dette skjer ikke, det er ikke sant»

Brungot husker godt at han ankom sykehuset med sønnen på armen.

– Du ser masse barn som går rundt der uten hår, med stativer, og så tenker du «dette skjer ikke, det er ikke sant». Jeg klamret meg veldig til at det ikke skulle være tilfelle at han var syk. Men så var han jo dessverre det.

Første natt på sykehuset fikk familien et eget rom der de skulle sove.

– Jeg skulle være en sånn mann som passer på sønnen sin for enhver pris, så jeg satte meg i stolen ved siden av senga. Så sier sykepleieren at de har en feltseng jeg kan ligge på. Jeg svarer «nei, jeg skal være her, jeg skal sitte her og passe på». Og da sier hun at «det er det mange som har sagt før deg, men det er 2,5 år med behandling. Så du må bare avfinne deg med at du skal være her med han».

– Viktig å holde på noe normalt

Selv om Brungot gikk gjennom en svært tung periode, valgte han å fortsette å jobbe og gjennomføre Gullruten-oppdraget.

– Det er så forskjellig hva man vil og ønsker. Legene og sykepleierne er flinke til å si det veldig tidlig: «Gjør det dere må for å takle dette». For meg ble det veldig viktig å holde på noe normalt, å ha en liten sukkerbit som var min.

2,5 år med behandling er tilbakelagt. I dag går det bra med komikerens sønn, som nå er syv år gammel. Ifølge Henriette Steenstrup har han arvet farens underholdningsgen.

– Han er som alle andre gutter. Fin og shower og tull og tøys, sier en tydelig rørt Brungot.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober