Johanne åpner ballet

Johanne Bjørkhaug (16) får æren av å spille i gang UNG Grieg. Hun innleder 2007 med det aller første av de lyriske stykkene, "Arietta".

Pianist Johanne Bjørkhaug, deltager i Ung Grieg
Foto: Anne Christine Bratt

Se Johanne spille "Arietta" i nett-TV: Ung Grieg, Johanne Bjørkhaug

16-år gamle Johanne Bjørkhaug fra Storås i Sør-Trøndelag blir første pianist ut i UNG Grieg. Hun spiller "Arietta", åpningsstykket i "Lyriske stykker I", opus 12. 

Johanne går 1. året på musikklinjen på Orkdal videregående skole, og tar også pianotimer på kulturskolen. Hun begynte å ta spilleundervisning som 8-åring, og har gjennom årene spilt flere stykker av Grieg.

- Jeg liker å spille Griegs stykker - de gjør meg rolig og glad. De kan være både lette og vanskelig å få bra til - spesielt jobber jeg med å finne en egen måte å uttrykke Griegs musikk på, sier hun.

Utenom pianospilling, synger Johanne i kor, men pianoet er likevel det viktigste for henne. Hun har i tillegg til Grieg, spilt en del Mozart- stykker det siste året.

Om Arietta

Edvard Grieg Museum Troldhaugen skriver dette om "Arietta":

Tittelen betyr "liten arie", og stykket er en liten perle med et nesten sanglig preg. Ingen vet nøyaktig når Grieg skrev akkurat dette stykket, men det er sannsynlig at det som de fleste av stykkene fra opus 12 ble til mellom høsten 1866 og høsten 1867.

Hele opus 12 ble første gang gitt ut i København like før jul i 1867. På denne tiden var Edvard Grieg en ung mann i tyveårene, og det var også dette året han giftet seg med kusinen Nina Hagerup.    

For pianoelever

Som nygifte slo Nina og Edvard Grieg seg ned i Kristiania, og Grieg tok imot pianoelever i leiligheten i Øvre Voldgate 2. Han hadde nok et stort behov for musikk til undervisningsbruk og mange av de lyriske stykkene som etter hvert så dagens lys må ha vært kjærkomne tilfang til undervisningen.

Denne første samlingen, "Lyriske stykker I", opus 12, består av åtte små stykker. For mange som har fått pianoundervisning i noen år er disse stykkene kjente toner.

Lyriske Stykker I ble utgitt på Chr. E. Hornemans Forlag og Eiendom i København med denne inskripsjonen (utdrag): ”Til Frøken Betty Egeberg. Lyriske Smaastykker for Pianoforte componerede af Edvard Grieg”. Prisen var 48 skilling. I 1874 ble samlingen utgitt på C.F.Peters Verlag i Leipzig i 1874, med tyske titler på stykkene.

 

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment