Joel og Ethan Coen

Regissøren med to hoder; Joel og Ethan Coen.

Ethan og Joel Coen
Foto: ROBYN BECK / AFP

Det er vanskelig å vite hvor Ethan begynner og Joel slutter. Når brødrene snakker fullfører de hverandres setninger, vitser i stereo og nikker velvillig unisont. Brødrene Coen har oppfunnet det perfekte kreative felleskap. De er sammen om alle ledd i filmprosessen fra manus og regi til klipping og produksjon.

Hentet ut sitt indre kjøtthode

– Det er nødt til å være to av oss om jobben. En til å skrive på PC-en og en til å holde bokryggen flat, flirer Coenbrødrene. Nå bryter de ut i rå komedie på norske kinoer i spionfilmen 'Burn After Reading'

– Alle karakterene i filmen er egentlig noen kjøtthoder, sier brødrene. Derfor ba vi skuespillerne hente ut sitt indre kjøtthode. I filmen er kjøtthodene; Brad Pitt, George Clooney og John Malkovich.

Tilda Swinton (venstre), John Malcovich og Brad Pitt

Tilda Swinton (venstre), John Malcovich og Brad Pitt fra filmen 'Burn after reading'.

Foto: Nathan Denette / AP

Fra jødisk familie

Ethan og Joel Coen er vokst opp i en jødisk akademisk familie i Minnesota for noen og femti år siden, med 3 års mellomrom. Som guttunger kjøpte de et 8 millimeter kamera for penger tjent på gressklipping og startet å filme hverandre inspirert av av filmer fra TV.

Brødrene har image som særegne filmskapere som går sine egne veier. I de siste 20 årene har de gledet publikum med hemningsløs humor i surrealistisk og burlesk stil. Oppskriften er gjerne enkle sjeler som roter seg opp i kriminelle forhold med katastrofale resultater. ”Idiotroller” kaller George Clooney karakterene. Brødrene påstår de henter alt fra seg selv.

– Det handler ikke om George Bush eller andre mennesker vi synes er morsomme. Vi har alle en tulling i oss, sier brødrene Coen.

Leker på jobb

Da Joel Coen tok i mot Oscar statuetten for filmen sa han:

-Vi vil takke alle dere der ute som lar oss leke i vårt hjørne av sandkassen!

De lekelystene brødrene morer seg ofte med rare navn på rollefigurene, som som de husker fra nabolaget i barndommen. Derfor dukket det opp norsk-amerikanske navn som Grimsrud og Lundegård i ”Fargo”.

De to herrene fra Minnesota har et solid grep om menneskets råskap. De bruker gjerne kidnapping i filmene, går lystig inn for det blodige og bisarre, men unngår nakne damer og sex. De bor i New York med hver sin kone, skuespiller Francis McDormand og filmklipper Tricia Cooke.

– Vi tenker aldri politisk i våre filmer, det er det marerittene vi er opptatte av, sier Joel og Ethan Coen

Kulturstrøm