Hopp til innhold

Joel og Ethan Coen

Regissøren med to hoder; Joel og Ethan Coen.

Ethan og Joel Coen
Foto: ROBYN BECK / AFP

Det er vanskelig å vite hvor Ethan begynner og Joel slutter. Når brødrene snakker fullfører de hverandres setninger, vitser i stereo og nikker velvillig unisont. Brødrene Coen har oppfunnet det perfekte kreative felleskap. De er sammen om alle ledd i filmprosessen fra manus og regi til klipping og produksjon.

Hentet ut sitt indre kjøtthode

– Det er nødt til å være to av oss om jobben. En til å skrive på PC-en og en til å holde bokryggen flat, flirer Coenbrødrene. Nå bryter de ut i rå komedie på norske kinoer i spionfilmen 'Burn After Reading'

– Alle karakterene i filmen er egentlig noen kjøtthoder, sier brødrene. Derfor ba vi skuespillerne hente ut sitt indre kjøtthode. I filmen er kjøtthodene; Brad Pitt, George Clooney og John Malkovich.

Tilda Swinton (venstre), John Malcovich og Brad Pitt

Tilda Swinton (venstre), John Malcovich og Brad Pitt fra filmen 'Burn after reading'.

Foto: Nathan Denette / AP

Fra jødisk familie

Ethan og Joel Coen er vokst opp i en jødisk akademisk familie i Minnesota for noen og femti år siden, med 3 års mellomrom. Som guttunger kjøpte de et 8 millimeter kamera for penger tjent på gressklipping og startet å filme hverandre inspirert av av filmer fra TV.

Brødrene har image som særegne filmskapere som går sine egne veier. I de siste 20 årene har de gledet publikum med hemningsløs humor i surrealistisk og burlesk stil. Oppskriften er gjerne enkle sjeler som roter seg opp i kriminelle forhold med katastrofale resultater. ”Idiotroller” kaller George Clooney karakterene. Brødrene påstår de henter alt fra seg selv.

– Det handler ikke om George Bush eller andre mennesker vi synes er morsomme. Vi har alle en tulling i oss, sier brødrene Coen.

Leker på jobb

Da Joel Coen tok i mot Oscar statuetten for filmen sa han:

-Vi vil takke alle dere der ute som lar oss leke i vårt hjørne av sandkassen!

De lekelystene brødrene morer seg ofte med rare navn på rollefigurene, som som de husker fra nabolaget i barndommen. Derfor dukket det opp norsk-amerikanske navn som Grimsrud og Lundegård i ”Fargo”.

De to herrene fra Minnesota har et solid grep om menneskets råskap. De bruker gjerne kidnapping i filmene, går lystig inn for det blodige og bisarre, men unngår nakne damer og sex. De bor i New York med hver sin kone, skuespiller Francis McDormand og filmklipper Tricia Cooke.

– Vi tenker aldri politisk i våre filmer, det er det marerittene vi er opptatte av, sier Joel og Ethan Coen

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3