Hopp til innhold

Ønsker Alarmpris-comeback

Årets Alarmpris er avlyst, men nå kjemper flere i musikkbransjen for å få prisen tilbake neste år.

Ida Maria fikk Alarmprisen 2007
Foto: Kim Erlandsen / Alarmprisen

I oktober ble det kjent at den alternative pop og rock-prisen legges ned på grunn av manglende sponsormidler. Årets arrangement, som skulle gå av stabelen i 21. november, er avlyst. Nå åpner stifterne av prisen at prisen skal gjenoppstå igjen neste år.

- Jeg tror definitivt at vi trenger Alarmprisen, og det er tilbakemeldingene fra artister og agenter rundt om i Norge som gjør at vi lurer på å gå en runde til, sier Svein Børge, en av initiativtakerne bak Alarmprisen.

Aftenpostens journalist Cecilie Asker mente derimot ikke det er noe tap om Alarmprisen forsvinner da nyheten kom. Hun omtalte nedleggelsen av prisen som en seier for den alternative musikkscenen.

- Alarmprisen ble i sin tid startet fordi den store musikkprisen Spellemannsprisen var blitt så sidrumpa. Nå har Alarmprisen gjort en såpass god jobb med å irettesette Spellemannsprisen, slik at sistnevnte har kopiert Alarmprisen og blitt omtrent identisk. Dermed har Alarmprisen fullført den oppgaven prisen ble startet opp for og dermed utspilt sin rolle.

Svein Bjørge mener Alarmprisen fortsatt fungerer som korreks og vaktbikkje for Spellemannsprisen.

- Prisen er viktig for nye norske artister, og det viser seg også at store artister bruker prisen som et middel for å selge seg selv. Så i dag er prisen viktig for alle artister.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elvira Nikolaisen spilte live på Alarm '06. I år er hun blant de nominerte til prisen.

Elvira Nikolaisen spilte på Alarmprisen i 2006, og året etterpå var hun nominert i kategorien Årets nykommer.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Larry Bringsjord, formann i Spellemannsprisen og styreleder i FONO, mener det blir skjevt å sammenligne prisene fordi Spellemannsprisen representerer alle musikkategorier. Han sier at Spellemannsprisen har utviklet seg helt uavhengig av andre priser, men han er positiv til at Alarmprisen eventuelt gjenoppstår.

- Jeg synes Alarmprisen var veldig spennende og uforutsigbart med mange freshe nye artister da den ble stiftet, men at den har utviklet seg til noe kjedelig og altfor forutsigbart. Dersom Alarmprisen virkelig kan snu på denne flisa, så er de velkommen tilbake, sier han.

Bringsjord understreker samtidig at FONO som organiserer 130 uavhengige plateselskap i Norge, ønsker Alarmprisen tilbake.

Siden Alarmprisen startet opp i 2001, har prisen overlevd på dugnadsånd, stram økonomi og uten en krone i offentlige midler. Prisen har årlig fått avslag på søknader om pengestøtte av Norsk Kulturråd.

Svein Bjørge sier nå at flere krefter i musikkbransjen, også krefter med penger i ryggen, har tatt kontakt med Alarmprisen, men han vil ikke avsløre hvem disse er.

- Nei, de må få lov til å jobbe i fred. Det er veldig mange som har tatt kontakt og det har ført til at vi som stiftere av prisen har sagt at da skal de få jobbe i fred og forsøke å finne en løsning.

- Blir det Alarmprisen til neste år?

- Det vet jeg ikke, men jeg håper at det blir pris neste år, sier Bjørge.

Kulturstrøm

 • «Som Sjostakovitsj remikset av Aphex Twin»

  Det klassiske ensemblet Kronoskvartetten har etter nesten 50 år i bransjen oppnådd kultstatus. Den er årets «artist-in-residence» ved Festspillene i Bergen, og fortsetter sin utforskning av hva et musikkensemble kan være, med vekslende hell rent kunstnerisk. Musikkritiker Eystein Sandvik skriver at «musikalsk gav også denne konserten et noe blandet inntrykk», og gir terningkast fire.

  Kronos Quartet spiller i Håkonshallen under Festspillene i Bergen 2022.
  Foto: Johanne Karlsrud
 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.