Ønsker Alarmpris-comeback

Årets Alarmpris er avlyst, men nå kjemper flere i musikkbransjen for å få prisen tilbake neste år.

Ida Maria fikk Alarmprisen 2007
Foto: Kim Erlandsen / Alarmprisen

I oktober ble det kjent at den alternative pop og rock-prisen legges ned på grunn av manglende sponsormidler. Årets arrangement, som skulle gå av stabelen i 21. november, er avlyst. Nå åpner stifterne av prisen at prisen skal gjenoppstå igjen neste år.

- Jeg tror definitivt at vi trenger Alarmprisen, og det er tilbakemeldingene fra artister og agenter rundt om i Norge som gjør at vi lurer på å gå en runde til, sier Svein Børge, en av initiativtakerne bak Alarmprisen.

Aftenpostens journalist Cecilie Asker mente derimot ikke det er noe tap om Alarmprisen forsvinner da nyheten kom. Hun omtalte nedleggelsen av prisen som en seier for den alternative musikkscenen.

- Alarmprisen ble i sin tid startet fordi den store musikkprisen Spellemannsprisen var blitt så sidrumpa. Nå har Alarmprisen gjort en såpass god jobb med å irettesette Spellemannsprisen, slik at sistnevnte har kopiert Alarmprisen og blitt omtrent identisk. Dermed har Alarmprisen fullført den oppgaven prisen ble startet opp for og dermed utspilt sin rolle.

Svein Bjørge mener Alarmprisen fortsatt fungerer som korreks og vaktbikkje for Spellemannsprisen.

- Prisen er viktig for nye norske artister, og det viser seg også at store artister bruker prisen som et middel for å selge seg selv. Så i dag er prisen viktig for alle artister.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elvira Nikolaisen spilte live på Alarm '06. I år er hun blant de nominerte til prisen.

Elvira Nikolaisen spilte på Alarmprisen i 2006, og året etterpå var hun nominert i kategorien Årets nykommer.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Larry Bringsjord, formann i Spellemannsprisen og styreleder i FONO, mener det blir skjevt å sammenligne prisene fordi Spellemannsprisen representerer alle musikkategorier. Han sier at Spellemannsprisen har utviklet seg helt uavhengig av andre priser, men han er positiv til at Alarmprisen eventuelt gjenoppstår.

- Jeg synes Alarmprisen var veldig spennende og uforutsigbart med mange freshe nye artister da den ble stiftet, men at den har utviklet seg til noe kjedelig og altfor forutsigbart. Dersom Alarmprisen virkelig kan snu på denne flisa, så er de velkommen tilbake, sier han.

Bringsjord understreker samtidig at FONO som organiserer 130 uavhengige plateselskap i Norge, ønsker Alarmprisen tilbake.

Siden Alarmprisen startet opp i 2001, har prisen overlevd på dugnadsånd, stram økonomi og uten en krone i offentlige midler. Prisen har årlig fått avslag på søknader om pengestøtte av Norsk Kulturråd.

Svein Bjørge sier nå at flere krefter i musikkbransjen, også krefter med penger i ryggen, har tatt kontakt med Alarmprisen, men han vil ikke avsløre hvem disse er.

- Nei, de må få lov til å jobbe i fred. Det er veldig mange som har tatt kontakt og det har ført til at vi som stiftere av prisen har sagt at da skal de få jobbe i fred og forsøke å finne en løsning.

- Blir det Alarmprisen til neste år?

- Det vet jeg ikke, men jeg håper at det blir pris neste år, sier Bjørge.

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter