NRK Meny
Normal

Jeg er også en del av samfunnet

”Hadde det ikke vært for Jobben, hadde jeg vært drita full før klokka ti”.

 

På vei hjem etter Jobben
Foto: NRK

Jobben

Hva om hverdagen din var å vandre gatelangs? Rusmisbrukere i Oslo har fått et annet alternativ gjennom Jobben.

Grytidlig hver ukedag er det køer av arbeidslystne utenfor Frelsesarmeen. De har alle et felles ønske om å ha en grunn til å stå opp. Nå har de fått den muligheten.

Jobben startet opp i 2005. Prosjektet er et samarbeid med Oslo kommune. Det viktigste er å gi brukerne en meningsfylt hverdag, og på den måten redusere behovet for rus. 

 

Lafting av hytte i regi av Jobben
Foto: NRK

 

Mange rusmisbrukere har lite arbeidserfaring og slipper ikke til i det ordinære arbeidsmarkedet. Gjennom en periode i Jobben er målsettingen at de skal blir mer motiverte og kvalifiserte til å ha utbytte av ordinære arbeidsmarkedstiltak.

Tiltaket har tilstrekkelige og varierte arbeidsoppdrag som brukere med ulik bakgrunn kan velge blant og utvikle seg i.

 

Vedkløving på Jobben
Foto: NRK

 

Synlig på en positiv måte

- Siden starten er det mange brukere som er blitt rakere i ryggen, forteller Pål Henriksen som er prosjektleder for Jobben. Når brukerne av Jobben plukker søppel i gatene er det flere som stopper og takker dem for den fine jobben de gjør for byen.  

Prosjektleder i Jobben, og brukere som rydder gater
Foto: NRK

Muligheter

Det finnes flere ting brukerne av Jobben kan gjøre. Noen skal produsere visittkort, noen lafter en hytte, mens andre skal rydde i gatene. Om sommeren rydder de skjærgården for søppel.

Da Norge Rundt besøkte Jobben var det første gangen en av brukeren holdt i ei datamus. Gleden over å kunne besøke hjemmesidene til favorittgruppen hans var stor. Og Jobben arrangerer datakurs. Internett er en del av de tingene flere av brukerne ikke har hatt mulighet til å ta del i. Men gjennom dette prosjektet får de en positiv hverdag med mestring, sosialt samvær og ny kunnskap. Ting vi tar for gitt.

Her kan du lese mer om  Jobben