Hopp til innhold

Jobb og fritid

I dag jobber alle.
Kongen jobber, jazzmusikere jobber, kunstnere jobber.
Og når vi ikke jobber har vi fri. Eller «fri».
Er dette alt? Finnes det ingen mellomting, eller en tredje tilstand vi kan være i?

Påske ved Gjevilvatnet
Foto: May Hamnes

Hør: Studio Sokrates: Hannah Arendt og Gil Evans del 7, 03.04.2010

Ikke av brød alene
I evangeliet etter Matteus heter det (4:4) at Jesus har vært i ørkenen og fastet i førti dager, og så blir han sulten. (Hvorfor fastet han? Hva ville han med dét?) Etter en stund kommer Djevelen og foreslår at Jesus bare kan trylle noen steiner om til brød, men det ville han ikke:

«Det står skrevet at mennesket lever ikke av brød alene, men av hvert ord som går ut av Guds munn» (Femte mosebok, 8:3). Menneskelivet er altså mer enn strevet for det daglige brød. Mer enn jobb. Hannah Arendt skriver: «Det som har skjedd er at all vår gjøren har blitt degradert til det absolutt laveste nivået av menneskelig aktivitet: Sikringen av livets nødvendigheter og en tilstrekkelig levestandard» (Vita Activa s 128)

Friheten
Frihet er noe annet og mer enn å ha «fri» tenker Arendt. Antakelig tenker Jesus det samme. At det er det «unødvendige» - altså aktiviteter som overskrider strevet for det daglige brød – som gir livet innhold og mening. Det følger av denne tankegangen at vi godt kan tenke over hvordan vi forstår hva det er å jobbe. Er «å jobbe» utelukkende matstrev?

Har du hørt på maken?

Studio Sokratesgjengen hilser alle lesere og lyttere riktig god påskehelg

Musikken:
1: King Porter Stomp
2: Summertime

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober