Hopp til innhold

Jobb- veien til integrering

Antoinette Botti oppfordrer andre afrikanske kvinner som er bosatt i Norge å 'våkne opp.'

pawa

 

-Kom dere inn i arbeidslivet ellers så blir veien til integrering lengre enn nødvendig, sier hun. Antoinette er gründer av Pan African Women’s Association (PAWA) en organisasjon som formidler informasjon og hjelper afrikansk kvinner til å tilpasse seg det norske samfunnet. Hun sier det er viktig for kvinner med afrikansk bakgrunn å ha et nettverk som kan hjelpe til med å gi riktig informasjon som angår dem.

pawa 2

Informasjon er viktig

Botti er opprinnelig fra Elfenbenskysten og har bodd i Norge i 21 år. Hun startet PAWA i 2003 og har opplevd at mange afrikanske kvinner ikke får den riktige informasjonen når det gjelder språkundervisning, utdanning og veien til jobb. Forrige lørdag holdt PAWA sammen med Integrering og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) seminar med tema: Karriere og fremtid- nye muligheter. Målet var å informere de minoritetskvinnene som var samlet om hva man må gjør for å unngå marginalisering.

Minoritetskvinner som ressurser

Marthe Scharning Lund, politisk rådgiver i Barne- og Likestillingsdepartementet, sier det er på tide at det norske samfunnet slutter å se på minoritetskvinner som ofre. Det er en sterk gruppe med kompetanse Norge har bruk for. Lund sa det er derfor hennes departementet jobber med å finne måter å integrere minoritetsperspektivet i alt som gjøres. Hun hyllet PAWA for å ha tatt initiativ og oppfordret innvandrerkvinne til selv å ta kontroll over sin fremtid.Men myndigheter er også forpliktet til å komme med tiltak som skal hjelpe med integrering.

Alternative hjelpermidler

Carl William leder prosjektet ”Nærhet i storby” ved Smedstua voksenopplæringssenter.De prøver å hjelpe kvinner som ikke har mye utdannelse.. Han sier de fleste kvinner han kommer i kontakt med, har lite utdanning fra hjemlandet sitt . Derfor er det viktig å finne alternative områder hvor de kan få kontakt med nordmenn og å lære norsk. Et av alternativene er ufaglærte jobber. Målet med prosjektet er å få kvinner ut i praksis og å finne rollemodeller til å inspirere dem. Prosjektet hjelper kvinner å kombinere sitt familieliv med norsk undervising og praksis. William sier denne erfaring hjelpe kvinner med å se de utfordringer deres barn skal få i fremtiden i tillegg til at kvinner selv forbedrer sine norskkunnskaper. William presisere at dette har gevinst for hele familien.

Støtt barnas valg

Kelechi Uwalaka, nesteleder ved Afrikan Youth fortalte om de utfordringer som hun selv opplevde som ungdom. Uwalaka er født og oppvokst i Norge med foreldre fra Nigeria. Hun sa at minoritetsungdommer får for mye dårlig anbefalinger av lærere om yrker de egentlig ikke er interessert i . I tillegg er det viktig for foreldre å følge opp barnas skoleliv nøye og å støtte barna i sine valg.

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.