Joachim Trier: – Deltagelsen er mer enn nok

Den norske regissøren er mer opptatt av å nå ut til et internasjonalt publikum enn å vinne Gullpalmen.

Joachim Trier i Dagsrevyen

Joachim Triers «Louder than bombs» har blitt valgt ut til hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes. 41-åringen blir dermed den tredje norske regissøren gjennom tidene som skal kjempe om Gullpalmen, en av verdens mest prestisjetunge filmpriser.

Trier jobber på spreng for å ferdigstille filmen til festivalen starter i midten av mai, men tok seg tid til å gjeste Dagsrevyen.

Regissøren tror deltagelsen i hovedprogrammet øker sjansene for å slå gjennom internasjonalt.

– Det er hovedsakelig en mulighet til å møte et større publikum. Jeg har alltid ønsket å lage internasjonal film selv om jeg har et utgangspunkt i Norge. Muligheten til å nå et internasjonalt publikum har absolutt blitt større etter dette.

Bryr seg mer om deltagelse enn pris

«Louder than bombs» skal konkurrere med filmer av kjente regissører som Gus Van Sant og Paolo Sorrentino. For Trier betyr deltagelsen mer enn en eventuell Gullpalme.

– For å være helt ærlig, og jeg sier ikke dette for å være jovial og ålreit, så er ikke konkurransen det viktigste akkurat nå. Det viktigste er at vi har fått lov til å delta, og for meg er det mer enn nok.

Trier har hatt regien på de to kritikerroste filmene «Reprise» fra 2006 og «Oslo, 31. august» fra 2011 og har i mange år blitt omtalt som et av Norges største regitalenter.

Har fått amerikanske tilbud tidligere

Eskil Vogt

SAMARBEIDSPARTNER: Den prisvinnende manusforfatteren Eskil Vogt har skrevet filmen med Joachim Trier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Louder than bombs» er hans første engelskspråklige film, men regissøren kunne debutert på engelsk for flere år siden.

– «Reprise» ble ganske populær i USA som førte til at jeg fikk mange tilbud om å lage film der borte. Jeg møtte mange spennende produsenter og skuespillere, men de filmene jeg ble forelagt var ikke sånne type filmer jeg ville lage.

– Så jeg dro hjem til manusforfatter Eskil Vogt og vi begynte å skrive. Dette var et av prosjektene vi begynte på. Vi tenkte at vi heller ville dra til USA og lage vår egen film i stedet for å lage en som ikke kunne være like personlig.

Joachim Triers kommende film Louder Than Bombs får premiere i Cannes. Den er tatt ut til programmet for 2015.

Kulturstrøm

 • Egypt vil flytte Tut-ankh-Amon

  Arkeologer er bekymret over planene om å flytte Tut-ankh-Amons mumie til et nytt museum i Kairo. Arkeologene mener den 3.000 år gamle mumien er i for dårlig tilstand til å transporteres fra Luxor, og at den kan skades ytterligere av frakten. (NTB)

  Tutankhamun
  Foto: Mohamed El-shahed / AFP
 • 50 år siden månelandingen

  I dag er det 50 år siden astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin landet på månen. De oppholdt seg der i 21 timer og 36 minutter, før landingsfartøyet tok av og brakte de to astronautene opp til kommandoseksjonen igjen.

 • Politisk Peer på Gålå

  Regissør Marit Moum Aune vil trekke frem det politiske budskapet i Henrik Ibsen i årets Peer Gynt-forestilling på Gålå. – Ibsen er opptatt av egoismen som truer mennesket. Han er opptatt av rasisme, og hvordan vesten tok over andre verdensdeler, sier hun.