Hopp til innhold

Joachim Trier: – Deltagelsen er mer enn nok

Den norske regissøren er mer opptatt av å nå ut til et internasjonalt publikum enn å vinne Gullpalmen.

Joachim Trier i Dagsrevyen

Joachim Triers «Louder than bombs» har blitt valgt ut til hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes. 41-åringen blir dermed den tredje norske regissøren gjennom tidene som skal kjempe om Gullpalmen, en av verdens mest prestisjetunge filmpriser.

Trier jobber på spreng for å ferdigstille filmen til festivalen starter i midten av mai, men tok seg tid til å gjeste Dagsrevyen.

Regissøren tror deltagelsen i hovedprogrammet øker sjansene for å slå gjennom internasjonalt.

– Det er hovedsakelig en mulighet til å møte et større publikum. Jeg har alltid ønsket å lage internasjonal film selv om jeg har et utgangspunkt i Norge. Muligheten til å nå et internasjonalt publikum har absolutt blitt større etter dette.

Bryr seg mer om deltagelse enn pris

«Louder than bombs» skal konkurrere med filmer av kjente regissører som Gus Van Sant og Paolo Sorrentino. For Trier betyr deltagelsen mer enn en eventuell Gullpalme.

– For å være helt ærlig, og jeg sier ikke dette for å være jovial og ålreit, så er ikke konkurransen det viktigste akkurat nå. Det viktigste er at vi har fått lov til å delta, og for meg er det mer enn nok.

Trier har hatt regien på de to kritikerroste filmene «Reprise» fra 2006 og «Oslo, 31. august» fra 2011 og har i mange år blitt omtalt som et av Norges største regitalenter.

Har fått amerikanske tilbud tidligere

Eskil Vogt

SAMARBEIDSPARTNER: Den prisvinnende manusforfatteren Eskil Vogt har skrevet filmen med Joachim Trier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Louder than bombs» er hans første engelskspråklige film, men regissøren kunne debutert på engelsk for flere år siden.

– «Reprise» ble ganske populær i USA som førte til at jeg fikk mange tilbud om å lage film der borte. Jeg møtte mange spennende produsenter og skuespillere, men de filmene jeg ble forelagt var ikke sånne type filmer jeg ville lage.

– Så jeg dro hjem til manusforfatter Eskil Vogt og vi begynte å skrive. Dette var et av prosjektene vi begynte på. Vi tenkte at vi heller ville dra til USA og lage vår egen film i stedet for å lage en som ikke kunne være like personlig.

Joachim Triers kommende film Louder Than Bombs får premiere i Cannes. Den er tatt ut til programmet for 2015.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP