NRK Meny
Normal

Joachim Trier: – Deltagelsen er mer enn nok

Den norske regissøren er mer opptatt av å nå ut til et internasjonalt publikum enn å vinne Gullpalmen.

Joachim Trier i Dagsrevyen

Joachim Triers «Louder than bombs» har blitt valgt ut til hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes. 41-åringen blir dermed den tredje norske regissøren gjennom tidene som skal kjempe om Gullpalmen, en av verdens mest prestisjetunge filmpriser.

Trier jobber på spreng for å ferdigstille filmen til festivalen starter i midten av mai, men tok seg tid til å gjeste Dagsrevyen.

Regissøren tror deltagelsen i hovedprogrammet øker sjansene for å slå gjennom internasjonalt.

– Det er hovedsakelig en mulighet til å møte et større publikum. Jeg har alltid ønsket å lage internasjonal film selv om jeg har et utgangspunkt i Norge. Muligheten til å nå et internasjonalt publikum har absolutt blitt større etter dette.

Bryr seg mer om deltagelse enn pris

«Louder than bombs» skal konkurrere med filmer av kjente regissører som Gus Van Sant og Paolo Sorrentino. For Trier betyr deltagelsen mer enn en eventuell Gullpalme.

– For å være helt ærlig, og jeg sier ikke dette for å være jovial og ålreit, så er ikke konkurransen det viktigste akkurat nå. Det viktigste er at vi har fått lov til å delta, og for meg er det mer enn nok.

Trier har hatt regien på de to kritikerroste filmene «Reprise» fra 2006 og «Oslo, 31. august» fra 2011 og har i mange år blitt omtalt som et av Norges største regitalenter.

Har fått amerikanske tilbud tidligere

Eskil Vogt

SAMARBEIDSPARTNER: Den prisvinnende manusforfatteren Eskil Vogt har skrevet filmen med Joachim Trier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Louder than bombs» er hans første engelskspråklige film, men regissøren kunne debutert på engelsk for flere år siden.

– «Reprise» ble ganske populær i USA som førte til at jeg fikk mange tilbud om å lage film der borte. Jeg møtte mange spennende produsenter og skuespillere, men de filmene jeg ble forelagt var ikke sånne type filmer jeg ville lage.

– Så jeg dro hjem til manusforfatter Eskil Vogt og vi begynte å skrive. Dette var et av prosjektene vi begynte på. Vi tenkte at vi heller ville dra til USA og lage vår egen film i stedet for å lage en som ikke kunne være like personlig.

Joachim Triers kommende film Louder Than Bombs får premiere i Cannes. Den er tatt ut til programmet for 2015.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).