Hopp til innhold

Joachim Trier: – Deltagelsen er mer enn nok

Den norske regissøren er mer opptatt av å nå ut til et internasjonalt publikum enn å vinne Gullpalmen.

Joachim Trier i Dagsrevyen

Joachim Triers «Louder than bombs» har blitt valgt ut til hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes. 41-åringen blir dermed den tredje norske regissøren gjennom tidene som skal kjempe om Gullpalmen, en av verdens mest prestisjetunge filmpriser.

Trier jobber på spreng for å ferdigstille filmen til festivalen starter i midten av mai, men tok seg tid til å gjeste Dagsrevyen.

Regissøren tror deltagelsen i hovedprogrammet øker sjansene for å slå gjennom internasjonalt.

– Det er hovedsakelig en mulighet til å møte et større publikum. Jeg har alltid ønsket å lage internasjonal film selv om jeg har et utgangspunkt i Norge. Muligheten til å nå et internasjonalt publikum har absolutt blitt større etter dette.

Bryr seg mer om deltagelse enn pris

«Louder than bombs» skal konkurrere med filmer av kjente regissører som Gus Van Sant og Paolo Sorrentino. For Trier betyr deltagelsen mer enn en eventuell Gullpalme.

– For å være helt ærlig, og jeg sier ikke dette for å være jovial og ålreit, så er ikke konkurransen det viktigste akkurat nå. Det viktigste er at vi har fått lov til å delta, og for meg er det mer enn nok.

Trier har hatt regien på de to kritikerroste filmene «Reprise» fra 2006 og «Oslo, 31. august» fra 2011 og har i mange år blitt omtalt som et av Norges største regitalenter.

Har fått amerikanske tilbud tidligere

Eskil Vogt

SAMARBEIDSPARTNER: Den prisvinnende manusforfatteren Eskil Vogt har skrevet filmen med Joachim Trier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Louder than bombs» er hans første engelskspråklige film, men regissøren kunne debutert på engelsk for flere år siden.

– «Reprise» ble ganske populær i USA som førte til at jeg fikk mange tilbud om å lage film der borte. Jeg møtte mange spennende produsenter og skuespillere, men de filmene jeg ble forelagt var ikke sånne type filmer jeg ville lage.

– Så jeg dro hjem til manusforfatter Eskil Vogt og vi begynte å skrive. Dette var et av prosjektene vi begynte på. Vi tenkte at vi heller ville dra til USA og lage vår egen film i stedet for å lage en som ikke kunne være like personlig.

Joachim Triers kommende film Louder Than Bombs får premiere i Cannes. Den er tatt ut til programmet for 2015.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP