Nesbø i gang med Shakespeare-roman

Krimforfatter Jo Nesbø letter på sløret om jobbingen med å skrive en ny versjon av Shakespeares klassiske drama Macbeth.

Jo Nesbø

Jo Nesbø er aktuell med den nye boken «Sønnen». Han har dessuten takket ja til å skrive sin egen versjon av et snaut 400 år gammelt Shakespeare-drama.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Jeg vil skrive «Macbeth» på samme måte som jeg bruker Bibel-historien i romanen «Sønnen». Jeg vil skrive om en korrupt by, sier Jo Nesbø om sitt romanprosjekt.

Han er blant de virkelig store trekkplastrene på Norsk litteraturfestival, som går av stabelen på Lillehammer denne uken. Utenfor Kulturhuset Banken hvor Nesbø deltar på sitt eneste arrangement under den snaut ukelange festivalen, var det lang kø for å komme inn, og ikke alle fikk plass, da Norges krimkonge entret scenen i litteraturfestival-byen .

Skal utgis om to år

Det er forlaget Hogarth som står bak bokprosjektet, der flere internasjonalt godt kjente forfattere skriver nye tekster basert på klassiske Shakespeare-verker. Målet er å gi det ut i 2016, siden det er året for 400-årsmarkeringen av Shakespeares død.

– De ringte og spurte om jeg kunne skrive en roman basert på noe av Shakespeare. Da valgte jeg skuespillet Macbeth.

Nesbø blir ikke alene om å skrive en ny versjon. Andre forfattere som også skal gjenskrive Shakespeare, er Margaret Atwood, Howard Jacobson, Anne Tyler og Jeanette Winterson.

Jo Nesbø

Jo Nesbø på scenen i Kulturhuset Banken under litteraturfestivalen på Lillehammer.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Anledningen for at Nesbø skriver om Shakespeare, er det kommende 400-årsjubileet for verdens største dramatiker. William Shakespeare skrev selv det tragiske skuespillet i 1606, og handlingen er lagt til Skottland. I historien blir general Macbeth satt på tanken om at han kan komme til å bli konge, etter å ha vunnet et viktig slag for Skottland. Det får store konsekvenser både for hans kone, venner og det skotske folk.

Stykket er et av de aller mest kjente tragediene, og blir dessuten kalt for The Scottish Play. De store temaene som tas opp, er maktgalskap og skjebnen.

– Jeg har ikke begynt selve skriveprosessen ennå, men har bestemt at handlingen ikke skal være i Skottland eller så langt tilbake i tid. Jeg tenker meg et Oslo på 70-tallet, forteller han.

Utelukker ikke flere Harry Hole-bøker

Forfatteren har tatt en pause fra krimhelten Harry Hole, etter at den nye romanen «Sønnen» ble sluppet tidligere i vår.

– Jeg har ikke kommet til slutten ennå, det ligger et potensiale for flere bøker. Jeg trenger likevel å gi meg selv friheten til ikke måtte skrive flere Harry Hole-bøker. Jeg føler at jeg ikke har noen forpliktelse å være lojal overfor leserne. Den dagen jeg setter meg ned for å skrive noe leserne vil ha, er jeg ferdig som forfatter. Det er likevel ikke usannsynlig at jeg kommer til å ville henge sammen med Harry Hole igjen, sier Nesbø.

Kulturstrøm

  • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

    Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

    Jørn Lier Horst
    Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN