Hopp til innhold

Nesbø i gang med Shakespeare-roman

Krimforfatter Jo Nesbø letter på sløret om jobbingen med å skrive en ny versjon av Shakespeares klassiske drama Macbeth.

Jo Nesbø

Jo Nesbø er aktuell med den nye boken «Sønnen». Han har dessuten takket ja til å skrive sin egen versjon av et snaut 400 år gammelt Shakespeare-drama.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Jeg vil skrive «Macbeth» på samme måte som jeg bruker Bibel-historien i romanen «Sønnen». Jeg vil skrive om en korrupt by, sier Jo Nesbø om sitt romanprosjekt.

Han er blant de virkelig store trekkplastrene på Norsk litteraturfestival, som går av stabelen på Lillehammer denne uken. Utenfor Kulturhuset Banken hvor Nesbø deltar på sitt eneste arrangement under den snaut ukelange festivalen, var det lang kø for å komme inn, og ikke alle fikk plass, da Norges krimkonge entret scenen i litteraturfestival-byen .

Skal utgis om to år

Det er forlaget Hogarth som står bak bokprosjektet, der flere internasjonalt godt kjente forfattere skriver nye tekster basert på klassiske Shakespeare-verker. Målet er å gi det ut i 2016, siden det er året for 400-årsmarkeringen av Shakespeares død.

– De ringte og spurte om jeg kunne skrive en roman basert på noe av Shakespeare. Da valgte jeg skuespillet Macbeth.

Nesbø blir ikke alene om å skrive en ny versjon. Andre forfattere som også skal gjenskrive Shakespeare, er Margaret Atwood, Howard Jacobson, Anne Tyler og Jeanette Winterson.

Jo Nesbø

Jo Nesbø på scenen i Kulturhuset Banken under litteraturfestivalen på Lillehammer.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Anledningen for at Nesbø skriver om Shakespeare, er det kommende 400-årsjubileet for verdens største dramatiker. William Shakespeare skrev selv det tragiske skuespillet i 1606, og handlingen er lagt til Skottland. I historien blir general Macbeth satt på tanken om at han kan komme til å bli konge, etter å ha vunnet et viktig slag for Skottland. Det får store konsekvenser både for hans kone, venner og det skotske folk.

Stykket er et av de aller mest kjente tragediene, og blir dessuten kalt for The Scottish Play. De store temaene som tas opp, er maktgalskap og skjebnen.

– Jeg har ikke begynt selve skriveprosessen ennå, men har bestemt at handlingen ikke skal være i Skottland eller så langt tilbake i tid. Jeg tenker meg et Oslo på 70-tallet, forteller han.

Utelukker ikke flere Harry Hole-bøker

Forfatteren har tatt en pause fra krimhelten Harry Hole, etter at den nye romanen «Sønnen» ble sluppet tidligere i vår.

– Jeg har ikke kommet til slutten ennå, det ligger et potensiale for flere bøker. Jeg trenger likevel å gi meg selv friheten til ikke måtte skrive flere Harry Hole-bøker. Jeg føler at jeg ikke har noen forpliktelse å være lojal overfor leserne. Den dagen jeg setter meg ned for å skrive noe leserne vil ha, er jeg ferdig som forfatter. Det er likevel ikke usannsynlig at jeg kommer til å ville henge sammen med Harry Hole igjen, sier Nesbø.

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).