Jo Nesbø får ærespris: – Spesielt

Nesbø får Rivertonklubbens ærespris for å ha gjort en særlig innsats for norsk krim. Og røper hvem han helst vil se i Hollywood-versjonen av «Hodejegerne».

Jo Nesbø med den gylne pistolen på scenen på oslo krimfestival

RIVERTONS ÆRESPRIS: Forfatter Jo nesbø fremmer norsk krim både i Norge og i utlandet, og det får han pris for.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

55-åringen fra Oslo er en av Norges mestselgende og aktive forfattere. Ikke før har Hollywood-innspillingen av krimromanen «Snømannen» startet, før nyheten om «Hodejegerne» også kommer i amerikansk innpakning.

– Aksel Hennie må lære seg veldig godt engelsk, så kan han få spille hovedrollen. Det klarer han nok veldig bra, sier Nesbø til NRK like før han skal på podiet for å motta den ærverdige prisen.

Nesbø har mottatt Rivertonprisen én gang tidligere, for «Flaggermusmannen» i 1997, den første boken om etterforskeren Harry Hole. Og det gjør dagens nyhet ekstra hyggelig, forteller forfatteren.

– Det er veldig stas. Det er litt spesielt fordi Rivertonprisen var den første prisen jeg fikk da jeg skrev den første romanen min, «Flaggermusmannen». Det er 18 år siden. Dette er fra fagfolk og kollegaer som skriver i en sjanger hvor norsk litteratur har vist seg å være svært konkurransedyktig. Så det er svært mange flinke folk, sier en beæret Jo Nesbø til NRK.

– Hva er spesielt med akkurat denne prisen?

– Norske krimlitteraturmiljøet er en gjeng som det er lett å bli glad i, og derfor er jeg ekstra glad for at de har lyst til å gi meg en pris.

Prøver å finne på tittel

Det kommer en ny Harry Hole-bok mars 2017, forteller forfatteren. Han vet fremdeles ikke hva den kommende boken skal hete.

– Jeg har et par halvdårlige titler som forhåpentligvis blir forkastet. Og så kommer det en knalltittel på nyåret.

Nesbø ga ut to kriminalromaner i fjor, og økte sin personlige formue med mer enn 40 millioner kroner i 2014.

Jo Nesbø i Cannes

FILMATISERT: Forfatter Jo Nesbø sammen med «Hodejegerne»-regissør Morten Tyldum og skuespiller Aksel Hennie. Bildet ble tatt under filmfestivalen i Cannes i 2011.

Foto: Michael Buckner / Getty Images

For tiende gang

Rivertonklubbens norske ærespris deles ut på Krimfestivalen i Oslo. Prisen - en gylden revolver - tildeles en person som «har gjort en særlig innsats for norsk kriminallitteratur, her hjemme eller utenlands».

Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.

Prisen er delt ut ti ganger. Siden 1973 har ni nordmenn mottatt æresprisen, blant dem André Bjerke og Gerd Nyquist. Rivertonklubbens internasjonale ærespris er tildelt Ruth Rendell, P.D. James, Ed McBain, Maj Sjöwall og Henning Mankell.

Jo Nesbø på italiensk

UTLANDET: Ifølge DN solgte Jo Nesbø 750.985 bøker på engelsk for 66 millioner kroner ifjor. Innspillingen av «Snømannen» og eventuelt «Hodejegerne» vil sannsynligvis øke det internasjonale boksalget.

Foto: Instagram/@NRKbok

Kulturstrøm