Hopp til innhold

Jo Nesbø «slaktes»: – Kveler leserne med ord

For sin forrige kriminalroman fikk Jo Nesbø den høythengende Rivertonprisen. Hans nye roman, uten Harry Hole, får derimot hard medfart av de fleste anmelderne.

Jo Nesbø i "Norsk litteraturfestival rett hjem" på NRK TV 31. mai 2020.

BLANDET KRITIKK: Jo Nesbø er Norges bestselgende forfatter i utlandet, og har fått en hel verden interessert i hans annerledes detektivhelt Harry Hole. Den nye boken, uten Harry Hole, blir imidlertid ikke bejublet av anmelderne.

Helt siden brakdebuten med krimromanen «Flaggermusmannen», som fikk Rivertonprisen, har Jo Nesbø vært en yndling både hos publikum og kritikere, både her hjemme og internasjonalt. Han fikk Rivertonprisen også for den forrige kriminalromanen «Kniv».

Men hans nye bok «Kongeriket» begeistrer ikke norske anmeldere.

Dagens Næringsliv omtaler lesingen av den 631 sider lange boken som en langdryg og slitsom affære, og skriver: «Leseren kveles av ord».

Bergens Tidende beskriver boken som en «seig Nesbø-krim». VG er enig og skriver at det er en Treg Nesbø-krim, og at den er «kortvarig tilfredsstillende, men grunnleggende overfladisk».

Og VGs anmelderen legger til: «Nå venter vi heller på at han skal finne sammen med Harry Hole igjen».

Jo Nesbø vant sin andre Rivertonpris

SUKSESSRIK: Jo Nesbø har fått mange priser for sine bestselgere om Harry Hole. Den nye boka får imidlertid blandede kritikker.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Avhengig av å få knallgode kritikker

Den nye romanen handler nemlig ikke om Nesbøs annerledes og karakteristiske detektivhelt Harry Hole.

Agnes Moxnes

KULTURKOMMENTATOR: Agnes Moxnes sier det er dristig av Jo Nesbø å forlate suksessoppskriften som Harry Hole representerer. Hun mener det også vil påvirke boksalget.

Foto: NRK

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes sier at Jo Nesbø dermed trenger ekstra gode kritikker med tanke på boksalget.

– Når Jo Nesbø skriver om noe annet enn Harry Hole, går salget ned. Derfor, hvis litt av målsettingen er å holde omsetningen så høy som den ellers er, så er det et dristig prosjekt å forandre Jo Nesbø-oppskriften. Han er avhengig av å få knallgode kritikker, for å få folk tent og lyst til å løpe til butikken for å kjøpe boka, sier Moxnes.

Dagbladet går mot strømmen

En anmelder går imidlertid mot strømmen, og gir boken knallgod kritikk og terningkast 6.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger skriver i anmeldelsen er at det er «en sabla god og nervepirrende roman».

NRK har forsøkt å få kommentar fra Jo Nesbø og Aschehaug forlag, uten å lykkes.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP