Jim Ford - The Sounds of Our Time

En samling med soulinspirert køntri som også er en skattekiste og et flott dokument over en glemt artist.

Jim Ford - The Sounds of Our Time

Jim Fords kultalbum "Harlan County" fra 1969 har vært utilgjengelig i mange år. Men nå er det gjenutgitt på CD med masse bonusspor, under tittelen "The Sounds of Our Time" - og musikken har stått seg særdeles bra.

Lynkort solokarriere

Jim Ford er mest kjent som låtskriver, og har levert hits til størrelser som Aretha Franklin, Bobby Womack og The Temptations. Ford hadde også en superkort karriere som soloartist.

Men et stort forbruk av kokain og sprit og en sky personlighet gjorde at han forsvant fra Californias musikkscene midt på 1970-tallet, sliten og lei av musikkbransjen.

Tidløst samlerobjekt

Jim Fords eneste album, "Harlan County", vakte minimal oppsikt da det kom i 1969 og har vært vanskelig å få tak i siden. Men omdømmet til disse ti låtene har bare blitt sterkere. Denne potente miksen av country, soul og funk koblet med dyktig låtskriveri og fete arrangementer, har gjort dette til et stadig mer ettertraktet samlerobjekt. Og nå med CD-samlingen "The Sounds of Our Time", viser det seg at dette er tidløse saker som i høyeste grad grad fortjener et nytt og større publikum.

Sessionmusikerne på Harlan County-innspillingene besto av blant andre Dr. John, trommis Jim Keltner og Elvis-gitaristen James Burton. Det er null daukjøtt her, med tittelsporet "Love on My Brain" og den ultrafunky "I'm Gonna Make Her Love Me" som mulige høydepunkter.

Sporet opp i campingvogn

Jim Ford sjøl har vært et mysterium siden han ble borte fra musikken. Men i fjor ble han sporet opp i en campingvogn ved kysten nord i California av den svenske journalisten L-P Anderson. Han vant Jim Fords tillit og fikk ham til å gå med på å slippe denne nye samlingen "The Sounds of Our Time".

Anderson fikk lov til å gå gjennom bunker med gamle bånd som lå strødd i Fords campingvogn. Disse er nå blitt til overdådige femten bonusspor som sammen med "Harlan County" utgjør "The Sounds of Our Time".

Sjeldne perler

Bonussporene består av sjeldne singler og tidligere uutgitte låter, og mange av dem har vært antatt tapt. Låten "Sounds of Our Time" er en soulperle, som skandaløst nok har samlet støv siden 1970.

Lyden på resten er litt ullen her og der, men opptakene oser av sjel og fremføringen sitter som en kule. Med et par unntak holder de bortimot samme høye nivå som "Harlan County"-materialet. Totalt sett er "The Sounds of Our Time" et forbløffende musikalsk møte mellom Nashvilles køntri, New Orleans rhythm 'n blues og rock 'n roll fra Memphis.

Takket være ivrige musikkelskere er Jim Fords musikk tilgjengelig igjen. "The Sounds of Our Time" er et perfekt sonisk følge for sommeren, med pophistorie som burde treffe mange flere enn bare spesielt interesserte retrofantaster.

Kulturstrøm

 • Byr opp til fest på godt og vondt

  Netflix-filmen “The Dirt” er historien om ett av tidenes villeste rockeband, Mötley Crüe. Her skildres lavmoralske handlinger og horrible beslutninger i omtrent hver eneste scene. Dette er definitivt ikke en film for metoo-bevegelsen, selv om den gir inntrykk av at gleden ved det ekstreme “forbruket” av damer er gjensidig, mener anmelder Birger Vestmo

  The Dirt
  Foto: Netflix Jake Giles Netter / Jake Giles Netter
 • Bokmessen i Leipzig åpner

  Den årlige bokmessen i den tyske byen Leipzig åpner lørdag. 18 norske forfattere er blant dem som skal presenteres.

  Bokmessen i Leipzig 2019
  Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP