NRK Meny
Normal

Jibbing i alpinbakken

En av Norges beste jibbere lærer Per Olav  en ny skiteknikk: Med twintip-ski kan han gjøre akrobatiske kunster i lufta slik som brettkjørerne gjør. Hvis han får det til, da!

Per Olav Alvestad
Foto: NRK

Jon Anders (13) er en av Norges beste på twintip-ski, og på søndag kan du møte han i Newton. Hvordan kan han sveve som han gjør over hoppene i alpinbakken? Sammen med storebror Tor Eivind (19) prøver han å lære Per Olav hvordan han skal begynne.

Jibberen Tor Anders Lindstad (13) i aksjon

Jibberen Tor Anders i aksjon.

Foto: NRK

Knall og fall

Det spesielle med twintip-ski er at de har tupp både foran og bak slik at de kan kjøre både forlengs og baklengs. Dermed kan skikjørerne gjøre mange av de triksene brettkjørerne var alene om før, for eksempel gå rundt én eller flere ganger i lufta uten å være avhengig av å lande forlengs. Det første Per Olav må lære er nettopp å kjøre bakover, og det krever mer enn smarte ski; det krever blant annet at han ikke er redd for å falle, falle og falle! Det må årevis trening til for å gjøre det Jon Anders gjør i alpinbakken, blant annet roterer han flere ganger i lufta før han lander - baklengs!

Startpakke:

* Ski med to tupper, én foran og én bak

* En god læremester

* Et bra alpinterreng

* Hjelm

* Guts!

Brødrene Lindstad venter på Per Olavs hopp

Brødrene Lindstad venter på Per Olavs hopp.

Foto: NRK

Skikunst

For å bli god på twintip-ski må du ha god koordinasjonsevne og kroppsbeherskelse. I tillegg er det en fordel å være flink på vanlig ski. I Newton på søndag skal vi gå gjennom følgende jibb-kunster:

• Kjøre baklengs

• Rotere mange ganger i lufta

• Gå på trynet!

Per Olav Alvestad på hoppkanten

Per Olav på hoppkanten. Er en 360 innen rekkevidde allerede?

Foto: NRK

Spesielle ski

Twintip-ski fungerer omtrent som vanlig ski i bakken når du kjører framover. Men når du glir bakover, må du hele tiden se deg over skuldra. Skiene er laget for at de skal være enkle å trikse med: de er lettere enn vanlig alpinski, og bindingene sitter løsere slik at det skal være enklere å rotere.

Se videoinnslaget med Per Olav og Lindstadbrødrene her:

VIDEO: Rotasjonstips til jibbere

Kulturstrøm

 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic.

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold
 • 16 millioner til bibliotek

  Nasjonalbiblioteket har bevilget 16 millioner kroner til 56 prosjekter og utviklingstiltak i bibliotek over hele landet. En rekke av prosjektene som har fått støtte er knyttet til videreutvikling av bibliotektilbudet til barn og unge, og mange bibliotek er nå spesielt opptatt av å invitere innbyggerne og lokalsamfunnet inn i utviklingsprosessen (NTB).