Hopp til innhold

Jeremy Clarkson suspendert av BBC

I fjor fikk Top Gear-programlederen en siste advarsel av BBC. Nå er han tatt av lufta etter en konfrontasjon med en av seriens produsenter.

Jeremy Clarkson

Top Gear-programleder Jeremy Clarkson er tatt av lufta.

Foto: LEON NEAL / Afp

Det melder BBC News.

Clarkson (54) har i mange år laget det svært populære TV-programmet for den britiske allmennkringkasteren BBC.

Granskes

Men i forbindelse med en krangel med en av produsentene, er Clarkson inntil videre tatt av lufta. Ifølge BBC News og The Guardian skal programlederen være beskyldt for å ha slått produsenten under en innspilling forrige uke, men dette har ikke blitt bekreftet.

BBC opplyser i en pressemelding tirsdag kveld at hendelsen skal granskes nærmere, og at episoden som skulle vises kommende søndag er tatt av plakaten inntil videre.

Det er bare Clarkson som er suspendert, ikke hans medprogramledere James May eller Richard Hammond.

Truet med sparken

Dette er ikke første gang at Clarkson er i hardt vær. For under ett år siden ble Clarkson beskyldt for å ha sagt det rasistiske «n-ordet» i et upublisert klipp.

BBC lot det da skinne igjennom overfor Clarkson at de så svært alvorlig på saken. Selv sa han at han hadde fått beskjed om at han ville miste jobben om han kom med flere støtende kommentarer.

Laster Twitter-innhold

Showets produsent Andy Wilman har omtalt 2014 som et «annus horribilis» for Top Gear, og i januar sa han at BBC ikke lengre stoler på dem som lager programmet.

Clarkson har ikke kommentert suspensjonen ennå.

Tidligere Top Gear-programleder Chris Goffey sier til BBCs radio at det ofte var opphetede diskusjoner under produksjonen, men at det må være alvorlige hendelser som ligger til grunn for at Clarkson nå er suspendert.

Top Gear har Guinness-rekorden som verdens mest sette ikke-fiktive TV-serie, med 350 millioner ukentlige seere. Serien soper inn 1,8 milliarder kroner i inntekter årlig, og er en pengemaskin for den britiske allmennkringkasteren.

Clarkson-uttalelser som har skapt oppstyr:

  • Under en Top Gear-innspilling i 2009 kalte han statsminister Gordon Brown for «a silly cunt». Samme år omtalte han Brown som en «enøyd skotsk idiot».

  • Under en streik i offentlig sektor i 2011, sa han at de streikende «burde skytes foran sine familier». Resultat: Over 20 000 klager til BBC.

  • Han har gjentatte ganger kommet med nazireferanser til ting som har med Tyskland og tyske biler å gjøre, og foreslo at den tyskproduserte modellen Mini burde ha navigasjonssystem som bare sender deg til Polen.
  • Showet fikk over 5 000 klager da Top Gear-programlederne ikledde seg burka under sin Midtøsten-spesialsending.
  • I oktober 2014 ble Top Gear-teamet kjeppjaget ut av Argentina etter at de skal ha kjørt igjennom landet med nummerskilt med hentydning til Falklandskrigen mellom Argentina og Storbritannia.
  • Top Gear har sendt Clarkson og hans medprogramledere ut på en rekke reiser verden rundt. I kjølvannet har det kommet et utall klager på det som omtales som stereotypiske og nedlatende kommentarer om landene de har gjestet.
Br. bilserie. Richard Hammond har valgt ut de 41 beste innslagene fra Top Gear seriene. (Top Gear Top 41) (7:8)

Top Gear, sendt første gang på NRK 06. januar 2014

Br. bilserie. Richard Hammond har valgt ut de 41 beste innslagene fra Top Gear seriene. (Top Gear Top 41) (6:8)

Top Gear, sendt første gang på NRK 23. desember 2013.

Programledertrioen Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond er tilbake i Norge med sceneshowet sitt.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober