Hopp til innhold

Jenter i jazzen

Mary Lou ble aldri kvitt sitt rykte som boogie-woogiepianist

Mary Lou Williams var en meget habil pianist. Hun startet i boogie-woogietradisjonen og etterhvert som utviklingen skred fram utviklet hun seg og tok opp nye tendenser. Hun inspirerte bop-musikere på førtitallet, og hun arrangerte for alle de store orkesterne i trettiårene. Likevel er hun ikke spesielt godt kjent utenfor jazzkretser. -Kvinnene i jazzen levde usynlige liv, framholder Carl Petter Opsahl.

Hør: Jenter i jazzen

From kvinne

Mary Lou Williams var en meget from kvinne, antakelig stod dette i veien for anerkjennelsen, i den forstand at Williams ikke markedsførte seg selv like sterkt som for eksempel Goodman eller Gillespie. Men hun flyttet til Europa, og der konverterte hun til katolisismen. Dermed sluttet hun å spille. Helt til en av hennes kirkefedre sa: -Du har jo fått musikken. Ta den i bruk.

Arbeid for Gud

Dermed dediserte Mary Lou sitt liv til Herren. - Tilbake i USA åpnet hun en bruktsjappe der overskuddet gikk til å hjelpe musikerkolleger som var kommet skeivt ut å kjøre, forteller Carl Petter Opsahl. - At religionen i første omgang stoppet henne fra å spille var uheldig, men etterhvert komponerte Mary Lou også messer og større verk innenfor jazz-tradisjonen, men med klart religiøst budskap. Blant annet fikk hun i oppdrag fra Vatikanet å skrive en messe - Mary Lous Mass.

Blir som en mann

I en artikkel uttaler Mary Lou Williams seg om hvordan det er å være kvinne blamt mannlige jazzmusikere. -Om du spiller godt nok - blir du anerkjent, framholder hun, men det spesielle er: - Du blir som en mann, sier hun - uten at du derfor mister din femininitet.

- Dette er spesielt, sier Opsahl. -Hun vil være pianist, først og fremst, at hun også er kvinne er sekundært. Storbandene brukte kvinner som trekkplaster og knallbon-boner - Mary Lou var neppe noe unntak. Men hun var altså også en meget anerknent komponist og arrrangør, framholder Carl Petter Opsahl.

Musikken

1: Roll'em, Mary Lou Williams & Benny Goodmans Orch. Verve 845 147-2

2: Gemini fra Zodiac Suite av Mary Lou Williams: Stemra Classics 1021

Studio Sokrates NRK P2 04.07.01

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.