– Anders blir mer og mer ekstrem

GRAND HOTEL, OSLO (NRK): – Det virker som om han blir mer ekstrem, og da kan han bli mer voldelig, sa Jens Breivik under lanseringen av boka om sønnen som ble massedrapsmann.

Jens Breivik

VIDEO: – Det tynger meg hele tiden at jeg far til en massemorder. Jeg må leve videre med det hele tiden, sa Jens Breivik under boklanseringen 18. september. Se hele pressekonferansen fra Grand hotel.

I dag presenterte Jens Breivik boka «Min skyld? En fars historie».

Faren til Anders Behring Breivik, som var fraværende gjennom store deler av terroristens oppvekst, forteller her historien om hvordan sønnen kunne bli en massedrapsmann.

Han sa at han også har lidd under sønnens handlinger.

– På mange måter er jeg et offer for Anders' handlinger, men så mange andre har lidd mer av det Anders har gjort. Jeg tenker mye på de som Anders har skadd og de pårørende, sa Breivik.

Saken fortsetter under videoen.

Jens Breivik føler skyld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

VIDEO: Jens Breivik sa han tar sin del av skylda for hva sønnen gjorde etter ikke å ha fulgt ham opp tilstrekkelig i oppveksten. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix.

Tror sønnen radikaliseres i fengsel

Boka inneholder blant annet et brev sønnen sendte Jens Breivik da han satt i Skien fengsel etter 22. juli-rettssaken.

I brevet, datert 5. desember 2013, fraskriver Anders Behring Breivik seg farsarven, og gir ettertrykkelig beskjed om at han ikke vil ha noe med faren å gjøre - med mindre faren slutter seg til hans samfunnssyn.

Brevet kommer etter at faren hadde henvendt seg til Skien fengsel for å høre om mulighetene for å få besøkt sønnen.

– Jeg synes det brevet er meningsløs svada som ingen kan ta alvorlig, sa Jens Breivik under boklanseringen.

Faren svarte så, på spørsmål om han trodde sønnen kunne bli farligere, at han trodde han var i ferd med å bli radikalisert ytterligere bak fengselsmurene.

– Hvis han blir mer og mer ekstrem, kan han bli mer og mer voldelig. Men han har ingen mulighet til å utøve det der han er nå. Det virker på meg som at han bare blir mer og mer ekstrem, sa Jens Breivik.

Saken fortsetter under videoen.

Jens Breivik var redd for å reise hjem til Norge etter 22. juli

VIDEO: – Det er ikke noe hyggelig å være far til en massemorder. Jeg var redd av den grunn, og vi trives veldig godt i Frankrike, sa Jens Breivik under pressekonferansen.

Tok selvkritikk for å ha vært en dårlig far

Jens Breivik svarte også på spørsmål om han tror sønnen angrer på sine handlinger.

– Det lille menneskelige som måtte være igjen i han, er at han tross alt har menneskelige følelser. Og at han derfor kanskje på et visst tidspunkt må forstå at det han har gjort er galt, og at han vil angre, sa faren til 22. juli-massedrapsmannen.

Han tok selvkritikk for ikke å ha fulgt opp sønnen godt nok.

– Hvis jeg hadde vært en bedre far, kunne ting vært annerledes. Så jeg føler skyld selv. Jeg kunne vært mer aktiv. Da han var 16 år forsvant han ut av mitt liv. Det var ikke det jeg ønsket, men sånn ble det, sa Jens Breivik.

– Det pussige når det gjelder Anders, er at han er den eneste i Norge som mener at jeg har vært en god far. I alle bøkene har jeg vært en jævlig dårlig far, la han til.

Breivik ble også spurt om hvilke likhetstrekk sønnen deler med ham.

– Likhetstrekkene er kanskje ikke så fysiske, men jeg er heller ikke noe særlig utadvendt person. Jeg snakker ikke så mye. Inntrykket jeg fikk av Anders også var at han var veldig taus og lite pratsom, sa Jens Breivik.

– Men det er helt uforståelig for meg at min egen sønn kunne gjort noe sånt. Det klarer jeg aldri å forstå eller begripe. Det var ingenting i hans oppvekst som tydet på at han ville bli noe sånt som det der, fortsatte han.

Ventet lenge med å skrive bok

I årene som har gått siden terrorangrepet 22. juli 2011 har det etter hvert kommet mange bøker, både om terrorhandlingene og om terroristen selv.

Forfatterne Åsne Seierstad, Aage Storm Borchgrevink og Marit Christensen har alle utforsket forskjellige deler av Anders Behring Breiviks oppvekst og familieliv.

– Mye av innholdet i de andre bøkene har vært spekulasjoner, halvsannheter, og fiksjon. For at dette ikke skal bli stående som endelige sannheter, har jeg valgt å skrive denne boka, sa Breivik under boklanseringen.

Det var Jens Breivik selv som tok intiativet til boken, opplyste forlaget da de bekreftet bokplanenene i august i år.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)