Hopp til innhold

Jenny synger opera for sin døde lillebror

Operasjangeren blir ekstra spesiell for dansebandsangeren Jenny Jenssen. Broren Trygve, som elsket opera, døde av hjertestans bare 30 år gammel.

Jenny Gaga

Jenny Jenssen forteller at hun først fikk øynene opp for opera da hennes fem år yngre lillebror døde i 1998.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Opera har vært mitt største mål i Stjernekamp. Jeg måtte få lov til å synge opera, sier Jenny Jenssen til NRK.no

Men det var like før den drømmen gikk i vasken.

Forrige uke var Jenssen én av de to som var usikre i utslagsrunden av Stjernekamp. Sammen med Anneli Drecker ble hun satt på pinebenken foran et fullsatt Chateau Neuf.

Heldigvis for Jenssen, og tilsvarende uheldig for Drecker, fikk førstnevnte være med videre.

Denne uken skal artistene prøve seg på opera. Det gir dansebandsangeren såre minner.

– Min bror, Trygve, døde bare 30 år gammel, i 1998. Han elsket opera.

– Det er jo bare noen som står og vræler

Jenssen var tydelig beveget da NRK.no snakket med henne etter at kameraene var skrudd av sist lørdag.

Broren døde i Thailand i 1998 av hjertestans, 30 år gammel. Etter at Jenny selv hadde dratt til Thailand for å hente Trygve, oppdaget hun opera.

– Trygve hadde alltid elsket opera, noe som er veldig spesielt for en ung gutt. Men jeg avfeide han, og avskrev på en måte sjangeren litt. «Det er jo bare noen som står og vræler», sa jeg.

Arvet interessen

Etter Trygves bortgang arvet Jenssen en del «opera-effekter» av sin bror. Blant annet et dyrt stereoanlegg som var spesialtilpasset sjangeren.

– Han var nede på Hi-Fi-klubben og kjøpte et latterlig dyrt stereoanlegg. Der fikk han beskjed om å sitte akkurat så og så langt borte fra høyttalerne for å få full effekt, ler Jenssen.

I tillegg arvet hun alle opera-bøkene, som fortalte i detalj om handlingene i de forskjellige operaene.

– Jeg arvet alle bøkene hans. Det var på grunn av dem han kunne sitte i så mange timer snakke så levende om de forskjellige operaene.

Da hun fikk dirigere i NRK-programmet «Maestro» i 2010 våknet interessen for fullt.

– Maestro ble min oppvåkning. Jeg gråt og gråt etterpå. Jeg følte jeg hadde tatt del i noe hellig. Det er noe spesielt med den musikken, den er så fantastisk.

Les også: Vil erobre lørdagskvelder verden over med «Stjernekamp»

Gjør det til ære for Trygve

Lørdag får Jenny synge opera i beste sendetid på Norges største tv-kanal. Hun sier at hun gleder seg voldsomt, og får vente til etter opptredenen med å slippe løs følelsene.

– Jeg skal gjøre det til ære for Trygve. Jeg har på en måte alltid visst at jeg kom til å få synge opera for han. Jeg har hatt en viss trygghet i meg, siden det var et så inderlig ønske.

– Selv om jeg ikke ville høre på operaen da han levde, får jeg gjøre det nå. Det blir tøft. Jeg får heller gråte i garderoben.

Men Jenssen er ikke ferdig med konkurransen etter at hennes «favorittsjanger» er over.

– Jeg gir ikke opp drømmen om finaleplass før de sparker meg på hodet ut av konkurransen. Stjernekamp er «Mesternes Mester» innen musikk, så jeg vil veldig gjerne til finalen.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.