NRK Meny
Normal

Jenny synger opera for sin døde lillebror

Operasjangeren blir ekstra spesiell for dansebandsangeren Jenny Jenssen. Broren Trygve, som elsket opera, døde av hjertestans bare 30 år gammel.

Jenny Gaga

Jenny Jenssen forteller at hun først fikk øynene opp for opera da hennes fem år yngre lillebror døde i 1998.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Opera har vært mitt største mål i Stjernekamp. Jeg måtte få lov til å synge opera, sier Jenny Jenssen til NRK.no

Men det var like før den drømmen gikk i vasken.

Forrige uke var Jenssen én av de to som var usikre i utslagsrunden av Stjernekamp. Sammen med Anneli Drecker ble hun satt på pinebenken foran et fullsatt Chateau Neuf.

Heldigvis for Jenssen, og tilsvarende uheldig for Drecker, fikk førstnevnte være med videre.

Denne uken skal artistene prøve seg på opera. Det gir dansebandsangeren såre minner.

– Min bror, Trygve, døde bare 30 år gammel, i 1998. Han elsket opera.

– Det er jo bare noen som står og vræler

Jenssen var tydelig beveget da NRK.no snakket med henne etter at kameraene var skrudd av sist lørdag.

Broren døde i Thailand i 1998 av hjertestans, 30 år gammel. Etter at Jenny selv hadde dratt til Thailand for å hente Trygve, oppdaget hun opera.

– Trygve hadde alltid elsket opera, noe som er veldig spesielt for en ung gutt. Men jeg avfeide han, og avskrev på en måte sjangeren litt. «Det er jo bare noen som står og vræler», sa jeg.

Arvet interessen

Etter Trygves bortgang arvet Jenssen en del «opera-effekter» av sin bror. Blant annet et dyrt stereoanlegg som var spesialtilpasset sjangeren.

– Han var nede på Hi-Fi-klubben og kjøpte et latterlig dyrt stereoanlegg. Der fikk han beskjed om å sitte akkurat så og så langt borte fra høyttalerne for å få full effekt, ler Jenssen.

I tillegg arvet hun alle opera-bøkene, som fortalte i detalj om handlingene i de forskjellige operaene.

– Jeg arvet alle bøkene hans. Det var på grunn av dem han kunne sitte i så mange timer snakke så levende om de forskjellige operaene.

Da hun fikk dirigere i NRK-programmet «Maestro» i 2010 våknet interessen for fullt.

– Maestro ble min oppvåkning. Jeg gråt og gråt etterpå. Jeg følte jeg hadde tatt del i noe hellig. Det er noe spesielt med den musikken, den er så fantastisk.

Les også: Vil erobre lørdagskvelder verden over med «Stjernekamp»

Gjør det til ære for Trygve

Lørdag får Jenny synge opera i beste sendetid på Norges største tv-kanal. Hun sier at hun gleder seg voldsomt, og får vente til etter opptredenen med å slippe løs følelsene.

– Jeg skal gjøre det til ære for Trygve. Jeg har på en måte alltid visst at jeg kom til å få synge opera for han. Jeg har hatt en viss trygghet i meg, siden det var et så inderlig ønske.

– Selv om jeg ikke ville høre på operaen da han levde, får jeg gjøre det nå. Det blir tøft. Jeg får heller gråte i garderoben.

Men Jenssen er ikke ferdig med konkurransen etter at hennes «favorittsjanger» er over.

– Jeg gir ikke opp drømmen om finaleplass før de sparker meg på hodet ut av konkurransen. Stjernekamp er «Mesternes Mester» innen musikk, så jeg vil veldig gjerne til finalen.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.