Hopp til innhold

– Et knyttneveslag

"Jeg tenker du skjønner det sjøl. Historien om Christoffer" av Jon Gangdal er nominert til Brageprisen. Et godt valg, mener Knut Hoem.

Jon Gangdal

Jon Gangdal har snakket med de fleste som var involvert, med unntak av mor og stefar, som ikke har villet si noe mer enn det de har sagt til Dagbladet og Aftenposten.

Foto: Kagge Forlag

Historien om Christoffer (bokomslag)
Foto: Kagge Forlag

Det er en stor påkjenning å lese Jon Gangdals bok om Christoffer Kihle Gjerstad. De fleste av oss kjenner de grunnleggende sidene av saken. Den rettsmedisinske rapporten slo fast at Christoffer ble mishandlet til døde. Stefaren ble dømt til åtte års fengsel, etter Riksadvokaten tok opp igjen saken, som hadde blitt henlagt av politiet i Vestfold flere ganger. Både mor og stefar nekter for å ha mishandlet gutten.

Omsorgssvikt

Det vi vet står i kontrast til det spørsmålet vi alle stiller oss. Hva får en mor eller en stefar til å mishandle sitt eget barn? Tragedien blir ytterligere forsterket av at alle i Christoffers nærhet ikke klarte å tolke faresignalene. Hverken besteforeldre, den biologiske faren eller skole og helsevesen klarte å gripe inn før det var for seint. Vi har dermed å gjøre med omsorgssvikt på mange ulike nivåer.

Jon Gangdal har snakket med de fleste som var involvert, med unntak av mor og stefar, som ikke har villet si noe mer enn det de har sagt til Dagbladet og Aftenposten. Ved hjelp av spesielt notatene til Christoffers mormor tegner han et bilde av en oppvekst som i utgangspunktet er helt lik oppveksten til hvilken som helst barn. Han vokste først opp på et småbruk med foreldre og besteforeldre i nærheten. Han opplevde at foreldrene skilte seg og at det kom inn stefar i bildet. Til og med ADHD-diagnosen framstår som temmelig hverdagslig med tanke på hvor mange barn som får denne diagnosen i Norge.

Involverer leseren

Gangdal er åpen om hvilke deler av denne historien han kjenner og hva han av ulike grunner ikke vet. Denne åpenheten kombinerer han med å involvere leseren i de ulike samtalene han har med familie, politi og helsevesen. Han har også hatt tilgang til en del av politiforklaringene, noe som har bidratt til at han kan gi en rekonstruksjon av hendelsesforløpet som framstår som troverdig.

Slik får han vist tydelig hvordan hensynet til privatlivets fred og til taushetsplikten blant helsearbeidere veier tyngre enn bekymringen for et stadig mer skadet barn.

Tittelen "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl" henspiller på en setning som Christoffer gjentok til stadighet når en voksenverden som burde sett faresignalene, velger å se en annen vei. Gangdals bok framstår som et lysende kampskrift for alle dem som er opptatt av å bedre barnas rettsvern i dagens Norge.

Kulturstrøm

 • Lattervekkande steinandlet

  – Ingen har sagt at jul er enkelt. Det som skal vera å samla familien i høgtida, er for nokon krampaktig hygge, for andre kamuflert katastrofe eller ei sprengladning av irritasjonsmoment. Og kjem du frå Sørlandet, då brest slike demningar så å seie aldri. Det veit dei å utnytta i «Small talk – Ring julen inn med familien Dvergsnes» på Kilden i Kristiansand, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl.

 • Kina hevder arrestert BBC-reporter ikke identifiserte seg

  En journalist fra BBC ble søndag pågrepet av politiet mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai mot myndighetenes covid-tiltak. Ifølge kringkasteren ble mannen, som nå er løslatt, slått og sparket av politiet i varetekt.

  – Det er absolutt ingen unnskyldning for at journalister som dekker pågående protester blir slått av politiet, sier Storbritannias næringslivsminister Grant Shapps ifølge Reuters.

  Ifølge nyhetsbyrået sier Kinas utenriksdepartement mandag at BBC-reporteren ikke identifiserte seg som en
  journalist.

  Departementets talsmann Zhao Lijian sa at de hadde lagt merke til BBC-uttalelsen om hendelsen, men hevder at den ikke reflekterte det som skjedde.

  Senere mandag morgen uttaler Storbritannias innenriksminister, Grant Shapps, at hendelsen er «uakseptabel» og «foruroligende».

  – Uansett hva som skjer, skal pressefriheten holdes hellig, uttaler Shapps, ifølge AFP.