Hopp til innhold

Jeftas løfte

Det hender i blant at noen tar kjeften for full – og så må uskyldige lide.
Historien om Jefta fra Dommernes bok ble for sterk for Petter Dass. Han mente Jefta burde ha brutt sitt løfte til Gud.

Petter Dass (1646-1707)
Foto: NRK, Lars Nilsen, juni 2010

Hør: Petter Dass på Alstahaug del 1

Se: Studio Sokrates Petter Dass del 1 juni 2010

Se: Nordnytt: Ny musikk til Petter Dass dikt om Jobs lidelser: Petter Dass dagene

Dommernes bok
I Dommernes bok i det gamle testamente er hensikten å vise at Jahwe kan bruke all slags mennesker til sine formål. Muskelmannen Samson, Gideon som heller ville være med kona og ungene sine enn å bli konge – og Jefta, en forhenværende banditt og lausunge.

En av Israels stammer er truet av Ammonittene og Jefta får i oppdrag å samle en hær for å gjøre motstand. Han inngår samtidig en pakt med Gud: «Hvis du lar meg beseire Ammonittene så ofrer jeg den første som kommer i møte med meg når jeg kommer hjem». Uheldigvis for Jefta var den første som kom hans (navnløse) datter.

Tid til å sørge
Hun argumenterte ikke mot sin far eller løftet hans. Det eneste hun ba om var tid. To måneder ville hun ha – for å sørge over at hun aldri hadde vært med en mann. Så aksepterte hun sin skjebne og ble ofret til Gud.

Herr Petter skriver:
«Hun var aldrig givet i nogen Mands Vold,
Det finder jeg for mig beskrevet,
Men blev hun hengivet til Døden i Sold,
For det hun har aldrig bedrevet,
Da var det u-ret
Langt bedre var det,
At løftet i sønder var revet». ( Om Jeftas løfte )

Stig Hvalrygg, Hermund Nygård, Bodil Niska, Per Husby
Foto: NRK, Lars Nilsen juni 2010

Frodig
Studio Sokrates medvirket med Bodil Niska kvartett på Petter Dass-dagene på Alstadhaug 19. juni. Sammen med Bodil Niska (tenorsax), Per Husby, (piano), Stig Hvalrygg (bass) og Hermund Nygård (trommer) oppsto en flott blanding av nordnorsk humor, frodig natur og vakker musikk. I denne utgaven av Studio Sokrates framførte Niska & Co:

1: Golden Earrings (Victor Young)
2: Sometime Ago (S Milhanovic)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober