Jeff Lynne: – Det er første gang jeg virkelig har likt å spille live

Frontmannen fra Electric Light Orchestra er plateaktuell med «From Out of Nowhere».

Jeff Lynne under en konsert i Glastonbury i 2016.

Jeff Lynne har fått en ny giv på karrieren de siste 6 årene. Her spiller han på festivalen Glastonbury i 2016.

Foto: Jonathan Short / Ap

– Det overrasket meg til å begynne med, og jeg tenkte at de kan alle sangene, de elsker dem, de smiler og synger og kysser hverandre. Det er flere generasjoner tilstede, og det er en anerkjennelse på så mange måter at jeg bare kan være evig takknemlig for det, sier plateaktuelle Jeff Lynne på telefon fra London.

Den legendariske frontmannen i Electric Light Orchestra er overveldet over responsen han har fått fra konsertpublikummet de siste årene.

71-åringen har hatt mye å være takknemlig for de siste seks årene. Etter en lang dvale som utøvende artist, gjorde han comeback under navnet Jeff Lynne’s ELO i 2013, da han fremførte to sanger på den britiske tv-aksjonen «Children In Need».

Fylte Wembley til randen

Året etter trakk han 50.000 til «BBC Radio 2 Festival in a Day» i Hyde Park i London, og så begynte snøballen å rulle. Han slapp sitt første album på 14 år, «Alone In The Universe», i 2015, fylte Wembley Stadion til randen i 2017 og har turnert utsolgte arenaer både i USA og i Europa, inkludert Oslo Spektrum den 14. september i fjor. De andre medlemmene i Jeff Lynne’s ELO er faktisk backingbandet til Take That.

– Jeg har et fantastisk band! Vi er 13 personer til sammen, og vi har seks sangere som kan gjøre triple harmonier, som gir en fantastisk lyd. Vi har to celloer, en fiolin, tre gitarister, en bassist og en dyktig korist, og de er alle så dyktige, sier Jeff Lynne, som glemte å nevne sine tre (!) keyboardister og sin imponerende trommeslager.

Den klassiske utgaven av Electric Light Orchestra hadde sin storhetstid på 1970-tallet med låter som «Mr. Blue Sky», «Evil Woman» og «Telephone Line», og slapp sin siste plate i 1986. Etter dette slo Jeff Lynne seg opp som produsent for blant andre Tom Petty, Roy Orbison, Del Shannon og The Beatles (på deres nye låter «Free As a Bird» og «Real Love» i 1995).

Han grunnla også Traveling Wilburys sammen med Tom Petty, Bob Dylan, George Harrison og Roy Orbison på tampen av 1980-tallet. Den nye utgaven av Electric Light Orchestra kalles altså Jeff Lynne’s ELO, der han er det eneste gjenværende medlemmet fra originalbesetningen.

– Jeg har aldri vært i en så god gruppe før, det er derfor jeg liker det så godt. Vi flyr over hele verden og det er første gang jeg virkelig har likt å spille konserter, sier Lynne, som ikke hadde mye til overs for turnevirksomheten i ELOs storhetstid på 1970-tallet.

Den nye plata fra Jeff Lynne's ELO heter "From Out of Nowhere", og har en ny versjon av bandets klassiske romskiplogo på coveret.

Den nye plata fra Jeff Lynne's ELO heter "From Out of Nowhere", og har en ny versjon av bandets klassiske romskiplogo på coveret.

Foto: Columbia Records / AP

Glad for positiv respons

«From Out of Nowhere» har et litt mer positivt preg enn musikken til den litt tilbaketrukne og lettere melankolske Jeff Lynne vanligvis har.

– Jeg ville at den skulle ha et litt kjappere tempo, og være litt mer positiv. Jeg ville at den skulle gi en god følelse.

– Har dette noe å gjøre med alt det positive som har skjedd i din karriere i det siste?

– Vel, det kan hende. Jeg er ingen psykiater, men kanskje er det derfor, for alt har skjedd på samme tid. Jeg tenkte ikke på det, men ville bare være litt mer positiv, og det ser ut til å ha virket. Det er utrolig at responsen fra fansen og anmeldelser i aviser har vært den mest positive jeg noen gang har fått, sier Lynne nesten vantro.

Bortsett fra en pianosolo av hans gamle ELO-venn Richard Tandy, spiller Jeff Lynne alle instrumentene selv på «From Out of Nowhere», som er innspilt i studioet i hans eget hjem i Los Angeles. Det har han fått litt kritikk for, fra de som føler at låtene hadde nytt godt av flinkere musikere på hvert enkelt instrument, særlig når det gjelder trommene. Lynne har imidlertid ingen planer om å overlate noen instrumenter til andre.

– Steve (lydtekniker Steve Jay, journ.anm.) spiller shaker og tamburin, og jeg tror at han i all hemmelighet er en god trommeslager, men han kommer aldri til å spille trommer for meg! Jeg elsker å gjøre det. Jeg elsker alle instrumentene jeg kan få kloa på, men noen av dem kan jeg ikke spille, fordi det er for vanskelig, som cello og fiolin.

Jeff Lynne, Tom Petty og Dhani Harrison spiller "I Won't Back Down" på MusiCares Person of the Year på Los Angeles Convention Center i 2017.

Jeff Lynne, Tom Petty og Dhani Harrison spiller "I Won't Back Down" på MusiCares Person of the Year på Los Angeles Convention Center i 2017.

Foto: Chris Pizzello / Chris Pizzello

Mer gitar enn før

Lynne gjør altså (nesten) alt, og plata har hans unike uttrykk med fengende anslag, nydelige harmonier, interessante akkorder og strykere (på synthesizer) i et komplekst og tett lydbilde. Den har også flere gitarer enn på hans tidligere album.

– Jeg tror det er fordi jeg har vært så mye på turne de siste årene, blitt vant til å spille gitar igjen og gjort så mange soloer. Det ble bare instrumentet mitt igjen. Før skrev jeg halvparten av låtene på piano og halvparten på gitar, mens nå skrev jeg flesteparten på gitar. Noen få er piano-baserte, og alle har piano i seg, men jeg skrev dem faktisk på gitar. Det er trolig forskjellen, fordi inspirasjonen kom gjennom alle konsertene, sier Lynne.

Noe av det mest oppsiktsvekkende ved Jeff Lynnes nye musikk, er at stemmen hans høres akkurat ut som den gjorde for flere tiår siden. Mens noen av hans jevnaldrende stjerneartister strengt tatt ikke er i stand til å synge slik de gjorde lenger, har 71-åringen til og med sin falsett i god behold, selv etter de siste årenes turnevirksomhet.

– Det merkelige er at jeg alltid har syntes at falsettsangen er den letteste. Det jeg bekymrer meg for, er dersom jeg roper for mye en kveld, så går stemmeleie ned, men jeg har vært forsiktig og prøver å synge naturlig. Jeg tror det egentlig skyldes at jeg har hatt 30 års pause mellom turneene!

– Stemmen min har vært spart. Jeg lagde et par plater og produserte flere andre, men jeg sang ikke hver kveld. I gamle dager kunne jeg være på turné i seks uker og stå på scenen i fem av dem. Det kunne bli tøft, men jeg skadet heldigvis aldri stemmen. Jeg tror at alle årene jeg IKKE sang live er årsaken til at stemmen min er intakt, og at jeg ikke sliter den hele tiden, sier Lynne.

Skrev sang om Wembley-konserten

Tekstene på «From Out of Nowhere» handler stort sett om kjærlighet, både av den triste og den lykkelige varianten. To låter peker seg imidlertid ut, nemlig «One More Time», som handler om gleden ved å spille live igjen, og «The Time Of Our Life», som spesifikt tar for seg den utsolgte konserten Jeff Lynne’s ELO spilte på Wembley Stadion den 24. juni 2017.

– Det var så vidunderlig å spille på Wembley. Det er en nydelig stadion, og størrelsen er overveldende. Med alle folkene på plass, ble det så minneverdig, og jeg tenkte at jeg aldri kommer til å glemme det, så jeg ville skrive en sang om det.

– Teksten forteller rett og slett om det som faktisk skjedde der. Jeg bruker til og med lyden av publikum som synger «Telephone Line» sammen med meg i låta, det var veldig moro å gjøre! Og så kunne jeg dele den visuelle opplevelsen av å se 60.000 mobiltelefoner, og det å spille med et 200.000 Watt PA-system, ler Lynne.

Jeff Lynne fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles i 2015. Kameratene Tom Petty (t.v.) og Joe Walsh var blant gjestene.

Jeff Lynne fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles i 2015. Kameratene Tom Petty (t.v.) og Joe Walsh var blant gjestene.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Vil gjerne gjøre alt på nytt

Konserten ble filmet og utgitt på Blu-ray og DVD i 2018. Der kan man se gode eksempler på hvordan et godt voksent publikum gjennom Lynnes turnevirksomhet de siste årene har latt seg engasjere av å høre gode liveversjoner av fengende slagere som «Livin’ Thing», «Showdown», «Sweet Talking Woman», «Don’t Bring Me Down» og «Roll Over Beethoven». Det er imidlertid ikke lansert noen nye konsertplaner foreløpig.

– Vi har ikke annonsert en turne fordi vi har egentlig ikke bestemt oss for hvor vi vil spille. Jeg elsket å spille over hele Skandinavia, Europa, England, Irland, og ikke minst USA, som var en svært vellykket turné. Jeg vil egentlig gjøre alt på nytt, og vi kan gjøre det, men kanskje har andre folk lyst til å se oss, også, sier Lynne.

Utgivelsen av «From Out of Nowhere» kommer bare fire år etter den forrige. Før «Alone In The Universe» var intervallene på henholdsvis 14 og 10 år. Det er ikke sikkert man trenger å vente like lenge på enda en plate fra Jeff Lynne’s ELO.

– Jeg skulle likt å gjøre det! Det er egentlig ingenting som stopper meg, bortsett fra meg selv. Jeg må bare få satt meg ned og skrive disse låtene, sier Jeff Lynne.

«From Out of Nowhere» er ute nå.

Kulturstrøm

  • Trump saksøker New York Times

    President Donald Trump saksøker New York Times for med overlegg å ha publisert det han mener er falske anklager mot ham i mars i fjor, melder Reuters. Avisen skrev om påståtte forbindelser mellom presidentens valgkampteam og russiske myndigheter.

  • Fullførte sin avdøde venns film

    Sturla Brandth Grøvlen tok over den dokumentariske kunstfilmen «Last and First Men». Filmen vises i sideprogrammet Berlinale Special, under Filmfestivalen i Berlin. – For meg er det en veldig emosjonell opplevelse, sier han til Filmpolitiet.

    Sturla Brandth Grøvlen
    Foto: Jon Olav Nesvold / Jon Olav Nesvold