NRK Meny
Normal

Jazzbaronessen

Immanuel Kant (1724-1804) mente det var helt avgjørende å avklare hva det betyr å lytte til sin egen forstand. Bare opplysning kan skaffe menneskene frihet fra selvpåført umyndighet.
Her er historien om en kvinne som ble opplyst og brøt ut – sikkert uten å ha peiling på Kant.

Pannonica von Königswarter
Foto: Wikipedia

Autonomi og eventyr

Det er både eventyr og autonomi i historien om Pannonica von Königswarter .
Hun ble født i England i en av verdens rikeste familier i 1913, familien Rothschild. Under krigen arbeidet hun i Frankrike for Charles de Gaulle, senere flyttet til Norge som diplomatfrue sammen med sin mann, Baron Jules de Köningswarter. Førti år gammel ga hun opp ektemann og fem barn, de fikk forresten norske fornavn, Pannonica fulgte «kallet.»

Swing street

«Nica» leide en suite i Hotel Stanlope på Femte Aveny i New York – en av de få menneskene hun kjente i The big Apple var pianisten Teddy Wilson. Det var han som lot henne høre en innspilling av Thelonius Monks «Around Midnight»

«Den personen som har komponert og spiller dette må jeg lære å kjenne.»
Slik begynte «Nica» sitt nye liv i Jazzmetropolen. I en diger åpen Bentley lot hun seg kjøre fra klubbene på 52nd. Street – til Harlem og til Greenwich Village for å høre jazz. Hun knyttet kontakter med musikanter og ble snart kjent som «baronessen» - hun som kunne hjelpe en musiker i nød.

Jazzbaronessen

Pannonica ble New Yorks jazzbaronesse.

Det er Knut Borge som velger musikk i Studio Sokrates denne uken og da Borge kom under vær med at ukens filosof var Immanuel Kant tok han kontakt med sin indre Guru og bestemte at Thelonius Monk er vår mann i Studio Sokrates. Vi skal bruke litt tid på Monk – og vise flere sider av denne mangfoldige og merkelige musikeren.

Musikken

To av Monks mest kjente innspillinger kommer i ukens Studio Sokrates. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Round about Midnight

2: Smoke gets in your Eyes

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold