Hopp til innhold

Jazz og filosofi «På Kanten»

Studio Sokrates medvirker på filosofifestival i Kragerø denne helga. Sammen med Rune Klakeggs trio skal vi leke med vårt syn på Naturen

Studio Sokrates i fri improvisasjon Kragerø 6. juni 2008
Foto: NRK

HØR: Jazz og filosofi i Kragerø, del 1: Studio Sokrates i samspill med Rune Klakeggs trio

Hør: Jazz og filosofi På Kanten, del 2

Sokrates og faren hans

Da Sokrates var en liten plugg som snubla rundt husveggene til faren og mora si i Athen. Byen ble gjort til sentrum i den greske verden. Full sysselsetting, naturfilosofi og vitenskap ble samlet i sentrum av byen, og alt som var farlig og forbudt for ånd og legeme fikk et fristed i Athen.

Vi tenker oss at vi er ca 450 år før Kristus i Athen. Sokrates var 20 år, ugift og hadde jobb i faren, Sofroniskos sitt steinhoggerverksted. Mora, Fainarete var jordmor som vi husker. Familiens slave, Laertes kan ha vært satt fri på denne tiden, men så vidt vi vet ble han i familien og fortsatte med arbeidsoppgavene sine.

Naturfilosofi

Både Sofroniskos og Fainarete har nok spekulert litt på hvorfor Sokrates ikke viste særlig interesse for jenter. Han burde vært gift men bruker mesteparten av fritida si til å diskutere filosofi med den første og beste han støter på.

Sokrates skal ha interessert seg for naturfilosofi som ung mann. Enkelte av tekstene han skal ha kjent ble ansett for blasfemiske fordi de antyder at «naturens evige planmessighet» kunne forstås annerledes. At naturen kanskje ikke var styrt av mer eller mindre kaprisiøse guder – men at der kanskje lå «naturlover» bak regelmessighetene.

Farlige saker. Hvis slike spekulasjoner var gale kunne de komme gudene for øre. Kanskje sendte gudene en fæl straff over Athenerne? Det var harde tider.

Bystaten

En av de farlige tankene i bystaten mener vi sofisten Alkidamas står bak: «Ingen er født slave» skal han ha sagt, og tilføyd at «gud gjør ikke forskjell på folk». Denne likhetstanken må ha blitt tolket som veldig subversiv. Den greske bystaten hvilte jo på slaveriet. Å ha slaver forsto athenerne som noe «naturlig» og uten slaver - intet Akropolis i Athen.

Midt inne i denne smeltedigelen

tar Studio Sokrates utgangspunkt denne uken. Vi medvirker «live» fra festivalteltet på Gunnarsholmen i Kragerø fredag kveld – og kringkaster opptak av seansen på lørdag. Podkast og lydfil fra sendingen kommer på disse sidene i neste uke.

Rune Klakegg i Studio Sokrates, filosofifestivalen På Kanten, 6. juni 2008
Foto: NRK

Musikalsk støtte får vi fra Rune Klakeggs trio, Olaf Kamfjord, bass Rune Klakegg, piano og Roger Johansen trommer.

1: Surt Miljø (Klakegg)

2: Romanse (Klakegg)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.