Hopp til innhold

Jay Leno: Trumps utspill er nonsens

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise i USA ble tema da Nobel-artistene inviterte til pressekonferanse.

Jason Derulo og Jay Leno

TRUMP BLE TEMA: Amerikanske Jason Derulo og Jay Leno fikk spørsmål om den amerikanske valgkampen og Trumps utspill mot muslimer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Årets Nobelkonsert blir annerledes. Større arena, flere store stjerner og flere låter per artist.

Fornyelsen av konseptet ser allerede ut til å ha båret frukter. Fredag morgen ble det klart at arrangørene har solgt ut Telenor Arena.

Senere samme dag innkalte Nobelkonserten til pressekonferanse for å presentere seremonimester Jay Leno og artistene som skal opptre under konserten.

Latterliggjorde Trump

– Jeg lurte på hvem som kansellerte, spøkte Jay Leno da han ble spurt om sin første reaksjon på å bli tilbudt å lede konserten.

Da Aftenposten spurte om hva han syntes om den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps nylige utspill om å utestenge muslimer fra USA, virket ikke talkshow-veteranen overdrevet bekymret.

– Jeg er en optimist, og jeg tror det vil vekke opp en del amerikanere. Den amerikanske grunnloven tillater ikke den slags nonsens. Det er en liten gruppe som støtter Trump, svarte Leno.

– Amerika handler om frihet. Frihet er en stor del av fred. Det er et latterlig utsagn, og jeg tror ikke noen tar det alvorlig, supplerte Lenos landsmann Jason Derulo.

Sjokkert av Paris-terroren

Emel Mathlouthi

SJOKKERT: Tunisiske Emel Mathlouthi har et personlig forhold til Paris, og sier hun var sjokkert over terrorhandlingene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Leno pekte på at mange i USA ikke kjenner godt nok til muslimsk og arabisk kultur.

– Kanskje folk hadde kommet på bedre tanker hvis de hadde hørt henne i går, sa Leno, og pekte mot den tunisiske sangeren Emel Mathlouthi.

Mathlouthi ble en stemme for den arabiske våren i 2011, da opprørere i flere land begynte å bruke hennes låt Kelmti Horra (Mitt ord er fritt).

På pressekonferansen fikk Mathlouthi, som i 2008 flyttet til Frankrike for å unngå sensuren under det gamle tunisiske regimet, spørsmål om hvordan hun opplevde terrorangrepene i Paris.

– Jeg var fullstendig i sjokk. Det er byen hvor jeg startet karrieren min, og har levd i ekte frihet og blitt ønsket velkommen som kunstner og tunisier. Jeg hadde aldri forestilt meg at det kunne skje der, fordi det er et så fantastisk sted for kunst, fortalte Mathlouthi.

På spørsmål om hva hun mener om vestlige lands krigføring mot IS, var hun klar i sitt svar.

– Det er aldri en god idé å gå til krig. Og de som går til krig går sjelden til krig for de rette grunnene: Å bringe fred å demokrati til regionene. Det er åpenbare ting som kan gjøres for å bekjempe terrorisme, og det begynner lokalt og politisk. Dessverre er det for mye hykleri i politikken, mente Mathlouthi.

Kulturstrøm

 • Filmregissør Wolfgang Petersen er død

  Den kjente regissøren Wolfgang Petersen er død. Han ble 81 år gammel, melder tyske medier. Hans mest kjente verk er «Das Boot» («Ubåten») fra 1981, som skildrer livet – og klaustrofobien – om bord på en tysk ubåt under andre verdenskrig.

  Petersens assistent opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at Petersen døde av kreft fredag.

  Petersen sto også bak en rekke andre filmer, blant annet «Air Force One» fra 1997, der Harrison Ford spiller amerikansk president og «Troja» med Brad Pitt.

  Brad Pitt og Wolfgang Petersen
  Foto: JAN BAUER / Ap
 • Tore Kvæven tildelt forfatterpris

  Forfatter Tore Kvæven i Sirdal er tildelt Stig Sæterbakkens minnepris, opplyser Cappelen Damm. Prisen deles ut årlig, og består av et beløp på 100.000 kroner og et kunstverk.

  Kvæven bokdebuterte i 2011 med spenningsromanen «Hard er mitt lands lov». Ifølge forlaget er intensjonen at prisen vil kunne gi et lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg.

  Tore Kvæven Sirdal
  Foto: Christina Cantero / NRK
 • Idrettspresidenten sletta Facebook-video frå Norway Cup

  Vel ein månad etter at Norges idrettsforbund fekk nye retningslinjer for filming av barn og unge, la Berit Kjøll ut ein video frå Norway Cup på Facebook. No har ho sletta den.