Hopp til innhold

Jay Leno: Trumps utspill er nonsens

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise i USA ble tema da Nobel-artistene inviterte til pressekonferanse.

Jason Derulo og Jay Leno

TRUMP BLE TEMA: Amerikanske Jason Derulo og Jay Leno fikk spørsmål om den amerikanske valgkampen og Trumps utspill mot muslimer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Årets Nobelkonsert blir annerledes. Større arena, flere store stjerner og flere låter per artist.

Fornyelsen av konseptet ser allerede ut til å ha båret frukter. Fredag morgen ble det klart at arrangørene har solgt ut Telenor Arena.

Senere samme dag innkalte Nobelkonserten til pressekonferanse for å presentere seremonimester Jay Leno og artistene som skal opptre under konserten.

Latterliggjorde Trump

– Jeg lurte på hvem som kansellerte, spøkte Jay Leno da han ble spurt om sin første reaksjon på å bli tilbudt å lede konserten.

Da Aftenposten spurte om hva han syntes om den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps nylige utspill om å utestenge muslimer fra USA, virket ikke talkshow-veteranen overdrevet bekymret.

– Jeg er en optimist, og jeg tror det vil vekke opp en del amerikanere. Den amerikanske grunnloven tillater ikke den slags nonsens. Det er en liten gruppe som støtter Trump, svarte Leno.

– Amerika handler om frihet. Frihet er en stor del av fred. Det er et latterlig utsagn, og jeg tror ikke noen tar det alvorlig, supplerte Lenos landsmann Jason Derulo.

Sjokkert av Paris-terroren

Emel Mathlouthi

SJOKKERT: Tunisiske Emel Mathlouthi har et personlig forhold til Paris, og sier hun var sjokkert over terrorhandlingene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Leno pekte på at mange i USA ikke kjenner godt nok til muslimsk og arabisk kultur.

– Kanskje folk hadde kommet på bedre tanker hvis de hadde hørt henne i går, sa Leno, og pekte mot den tunisiske sangeren Emel Mathlouthi.

Mathlouthi ble en stemme for den arabiske våren i 2011, da opprørere i flere land begynte å bruke hennes låt Kelmti Horra (Mitt ord er fritt).

På pressekonferansen fikk Mathlouthi, som i 2008 flyttet til Frankrike for å unngå sensuren under det gamle tunisiske regimet, spørsmål om hvordan hun opplevde terrorangrepene i Paris.

– Jeg var fullstendig i sjokk. Det er byen hvor jeg startet karrieren min, og har levd i ekte frihet og blitt ønsket velkommen som kunstner og tunisier. Jeg hadde aldri forestilt meg at det kunne skje der, fordi det er et så fantastisk sted for kunst, fortalte Mathlouthi.

På spørsmål om hva hun mener om vestlige lands krigføring mot IS, var hun klar i sitt svar.

– Det er aldri en god idé å gå til krig. Og de som går til krig går sjelden til krig for de rette grunnene: Å bringe fred å demokrati til regionene. Det er åpenbare ting som kan gjøres for å bekjempe terrorisme, og det begynner lokalt og politisk. Dessverre er det for mye hykleri i politikken, mente Mathlouthi.

Kulturstrøm

  • Regjeringa opprettar årleg Jon Fosse-stipend

    Kulturdepartementet opprettar eit årleg Jon Fosse-stipend, som skal gå til ein person som omset norsk litteratur. Det skal også haldast eit årleg Fosse-foredrag.

    – Dette er gåva vår i samband med nobelprisen til Jon Fosse. Det er ein måte å heidre han på, seier kulturminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.

    Stipendet skal delast ut av Nasjonalbiblioteket og NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet.

    Nasjonalbiblioteket skal i tillegg vere vertskap for eit årleg foredrag som skal haldast i Fosses namn. Fosse vil vere involvert i både kven som får stipendet og kven som skal halde foredraget.

    Hovudpersonen sjølv seier at han er takksam.

    – At dette blir kunngjort midt i nobelveka, gjer sjølvsagt denne endå viktigare både for meg og for norsk litteratur, skriv Jon Fosse i ein kommentar til NTB.

    Det første foredraget og utdelinga av første stipendet skjer i 2024. Det er enno ikkje vedteke når på året det skal skje eller kva summen på stipendet blir.

    Septologien av Jon Fosse
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB