Jaras drapsmann dømmes

En chilensk dommer har nå slått fast hvem som drepte det chilenske nasjonal-ikonet Victor Jara.

Victor Jara

Victor Jara ble offer for militærkuppet i 1973.

Foto: HO / REUTERS

- Dette åpner veien for å lete videre etter sannheten, sa enken Joan Jara til reportere i Chile.

Sangeren og poeten Victor Jara var en av flere tusener som ble arrestert og fraktet til Chile Stadion i Santiago i kjølvannet av at Pinochets militærkupp i 1973. I følge vitner ble hendene hans brukket og brent, før han ble skutt og drept.

Se Jara opptre på YouTube

Husarrest

Den 38-år gamle sangeren var en av grunnleggerne av Chiles New Song-bevegelse og sympatisør av president Salvador Allende, som mistet makten i kuppet.

Dommeren Juan Eduardo Fuentes har nå slått fast at obersten Mario Manriquez er ansvarlig for drapet. Han var ansvarlig på Santiago Stadion i 1973, og sitter nå i husarrest i vente på en endelig dom.

Ønsker avslutning

Mange chilenere er frustrerte over mangelen på et endelig oppgjør i etterkant av militærkuppet i 1973. I et intervju med BBC i 2003 sa Joan Jara at det nå er svært viktig for chilenere at rettsoppgjøret etter statskuppet blir avsluttet.

- Folk er bitre fordi de ennå ikke vet hvor det ble av deres kjære, om de er skutt eller ble kastet ut på havet. Det er en bitterhet som går i arv fra generasjon til generasjon, sier Joan Jara.

- Et forbilde

- Han hadde en veldig stor betydning for et utvalg norske sangere, sier visesangeren Lars Klevstrand. Han synger ofte Jaras sanger, og hilste i februar på Joan Jara i Santiago.

- Victor Jara var en foregangsfigur når det kom til å skrive og synge for folk flest i en gitt politisk situasjon, og han nådde veldig mange med sin stil.

Selv om Klevstrand ser på Jara som et forbilde føler han ingen stor glede over at Jaras drapsmann nå angivelig er tatt.

- Det gir en visshet om hva som har skjedd på tross av at det helt sikkert har blitt forsøkt feid under teppet. Men det forandrer ikke noe. Jara har sin grav i den fattigste delen av Santiagos store kirkegård, og der er det alltid friske blomster, sier Klevstrand.

Les: Pinochet-brev forsvarer militærkupp

Les: De opplevde 11. september 1973

Alt om:

Augusto Pinochet

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».