Jaras drapsmann dømmes

En chilensk dommer har nå slått fast hvem som drepte det chilenske nasjonal-ikonet Victor Jara.

Victor Jara

Victor Jara ble offer for militærkuppet i 1973.

Foto: HO / REUTERS

- Dette åpner veien for å lete videre etter sannheten, sa enken Joan Jara til reportere i Chile.

Sangeren og poeten Victor Jara var en av flere tusener som ble arrestert og fraktet til Chile Stadion i Santiago i kjølvannet av at Pinochets militærkupp i 1973. I følge vitner ble hendene hans brukket og brent, før han ble skutt og drept.

Se Jara opptre på YouTube

Husarrest

Den 38-år gamle sangeren var en av grunnleggerne av Chiles New Song-bevegelse og sympatisør av president Salvador Allende, som mistet makten i kuppet.

Dommeren Juan Eduardo Fuentes har nå slått fast at obersten Mario Manriquez er ansvarlig for drapet. Han var ansvarlig på Santiago Stadion i 1973, og sitter nå i husarrest i vente på en endelig dom.

Ønsker avslutning

Mange chilenere er frustrerte over mangelen på et endelig oppgjør i etterkant av militærkuppet i 1973. I et intervju med BBC i 2003 sa Joan Jara at det nå er svært viktig for chilenere at rettsoppgjøret etter statskuppet blir avsluttet.

- Folk er bitre fordi de ennå ikke vet hvor det ble av deres kjære, om de er skutt eller ble kastet ut på havet. Det er en bitterhet som går i arv fra generasjon til generasjon, sier Joan Jara.

- Et forbilde

- Han hadde en veldig stor betydning for et utvalg norske sangere, sier visesangeren Lars Klevstrand. Han synger ofte Jaras sanger, og hilste i februar på Joan Jara i Santiago.

- Victor Jara var en foregangsfigur når det kom til å skrive og synge for folk flest i en gitt politisk situasjon, og han nådde veldig mange med sin stil.

Selv om Klevstrand ser på Jara som et forbilde føler han ingen stor glede over at Jaras drapsmann nå angivelig er tatt.

- Det gir en visshet om hva som har skjedd på tross av at det helt sikkert har blitt forsøkt feid under teppet. Men det forandrer ikke noe. Jara har sin grav i den fattigste delen av Santiagos store kirkegård, og der er det alltid friske blomster, sier Klevstrand.

Les: Pinochet-brev forsvarer militærkupp

Les: De opplevde 11. september 1973

Alt om:

Augusto Pinochet

Kulturstrøm

 • Låten som endret synonymordboka

  Sjarmtroll, tøtte, det svake kjønn: dette er noen av ordene oppført som synonymer for «kvinne» i Gyldendals synonymordbok i 1974. Artist Bente Geving forteller hvordan bandet hennes Amtmandens døtre med låten «Synonymordboka» bidro til en endring av dette oppslagsverket. Hør mer i NRK P2s Spillerom.

  Video Amtmandens døtre synger "Rett til Arbeid"
 • Blir truleg digitaliseringsminister

  Nikolai Astrup frå Høgre blir truleg digitaliseringsminister, etter det NRK erfarer. Den nyoppretta stillinga vil blant anna få ansvar for å modernisere og digitalisere det offentlege Noreg, ifølge kjelder til NRK.

  Nikolai Astrup
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Publikumspris til øko-terroristfilm

  Tromsø internasjonale filmfestivals publikum kåret «Kvinne på krigsstien» til årets beste. Filmen handler om en kvinne som i hemmelighet gjør sabotasje i miljøets tjeneste. Benedikt Erlingsson har regi på filmen som er Islands Oscar-kandidat i år.