Japansk tekstilkunstner ble norsk ridder

Kongen har utnevnt Keiko Yabuki til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for fremme av norsk tekstil- og billedvevkunst.

Keiko Yabuki
Foto: www.yabuki-keiko.jp

Etter studier ved Statens Lærerskole i Forming i Oslo i 1969, har Yabuki med stor glød og med egne midler gjort det til en livsoppgave å markedsføre "hennes annet hjemland" Norge i Japan.

Unik innsats

I sin begrunnelse har Ordensrådet særlig lagt vekt på hennes unike innsats med formidling og opplæring av norsk billedvevkunst i Japan til et stort antall japanere gjennom mer enn 35 år.

Yabukis innsats ut over det som kan forventes av en billedvevkunstner ligger ifølge Ordensrådet, i hennes utrettelige og langvarige innsats for å fremme norsk kultur gjennom undervisning og kursvirksomhet, gjennom utstillinger, flere bøker, samt promotering gjennom artikler, foredrag og opptredener i media.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs