Hopp til innhold

Japansk tekstilkunstner ble norsk ridder

Kongen har utnevnt Keiko Yabuki til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for fremme av norsk tekstil- og billedvevkunst.

Keiko Yabuki
Foto: www.yabuki-keiko.jp

Etter studier ved Statens Lærerskole i Forming i Oslo i 1969, har Yabuki med stor glød og med egne midler gjort det til en livsoppgave å markedsføre "hennes annet hjemland" Norge i Japan.

Unik innsats

I sin begrunnelse har Ordensrådet særlig lagt vekt på hennes unike innsats med formidling og opplæring av norsk billedvevkunst i Japan til et stort antall japanere gjennom mer enn 35 år.

Yabukis innsats ut over det som kan forventes av en billedvevkunstner ligger ifølge Ordensrådet, i hennes utrettelige og langvarige innsats for å fremme norsk kultur gjennom undervisning og kursvirksomhet, gjennom utstillinger, flere bøker, samt promotering gjennom artikler, foredrag og opptredener i media.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober