NRK Meny
Normal

Japansk popkunst i Versailles

Popkunst-stjerne Takashi Murakami har skapt furore med sin nye utstilling i Versailles. Nasjonalgalleriet møtte japaneren i solkongens slott, og her kan du sniktitte på intervjuet.

Takashi Murakami i Versailles

Kontrasten er stor mellom det gamle og det nye når Murakami nå stiller ut i Versailles.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Japanske Takashi Murakami, en av verdens mest fremtredende popkunstnere, er tilbake i rampelyset med en ny og kontroversiell utstilling i Versailles. I Ludvig 14. sitt monumentale slott stiller Murakami nå ut sine ultramodernistiske kunstverker.

Krasjet mellom japanerens knallfargede figurer fra populærkulturen og kunsten i det overdådige slottet fra barokken har ikke falt i smak hos alle. Blant annet har flere tusen mennesker skrevet under på en underskriftskampanje mot utstillingen.

Se intervjuet med Takashi Murakami i Nasjonalgalleriet:

Nasjonalgalleriet møtte kunstner Takashi Murakami i Versailles.

Japans svar på Andy Warhol

Murakami er ofte omtalt som en av vår tids mest etterspurte og kontroversielle samtidskunstnere. Han er særlig kjent for å problematisere skillene mellom høy- og lavkultur, og blir ofte sammenlignet med den amerikanske popkunstneren Andy Warhol.

Murakamis Lonesome cowboy

Murakamis «Min ensomme cowboy».

Foto: Ingerid Nordstrand / NRK

Hans arbeider har blitt stilt ut i museer over hele verden, og i 2008 sto han på Times liste over verdens hundre mest innflytelsesrike personer.

I 2008 ble Murakamis kunstverk «Min ensomme cowboy», en pornografisk fremstilling av en tegneserielignende figur, solgt for 15,2 millioner dollar, eller cirka 90 millioner kroner. Japaneren er også kjent for sitt samarbeid med motehuset Louis Vuitton.

Nasjonalgalleriet ser du på NRK2 kl. 21.30 i kveld.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix