Japansk popkunst i Versailles

Popkunst-stjerne Takashi Murakami har skapt furore med sin nye utstilling i Versailles. Nasjonalgalleriet møtte japaneren i solkongens slott, og her kan du sniktitte på intervjuet.

Takashi Murakami i Versailles

Kontrasten er stor mellom det gamle og det nye når Murakami nå stiller ut i Versailles.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Japanske Takashi Murakami, en av verdens mest fremtredende popkunstnere, er tilbake i rampelyset med en ny og kontroversiell utstilling i Versailles. I Ludvig 14. sitt monumentale slott stiller Murakami nå ut sine ultramodernistiske kunstverker.

Krasjet mellom japanerens knallfargede figurer fra populærkulturen og kunsten i det overdådige slottet fra barokken har ikke falt i smak hos alle. Blant annet har flere tusen mennesker skrevet under på en underskriftskampanje mot utstillingen.

Se intervjuet med Takashi Murakami i Nasjonalgalleriet:

Nasjonalgalleriet møtte kunstner Takashi Murakami i Versailles.

Japans svar på Andy Warhol

Murakami er ofte omtalt som en av vår tids mest etterspurte og kontroversielle samtidskunstnere. Han er særlig kjent for å problematisere skillene mellom høy- og lavkultur, og blir ofte sammenlignet med den amerikanske popkunstneren Andy Warhol.

Murakamis Lonesome cowboy

Murakamis «Min ensomme cowboy».

Foto: Ingerid Nordstrand / NRK

Hans arbeider har blitt stilt ut i museer over hele verden, og i 2008 sto han på Times liste over verdens hundre mest innflytelsesrike personer.

I 2008 ble Murakamis kunstverk «Min ensomme cowboy», en pornografisk fremstilling av en tegneserielignende figur, solgt for 15,2 millioner dollar, eller cirka 90 millioner kroner. Japaneren er også kjent for sitt samarbeid med motehuset Louis Vuitton.

Nasjonalgalleriet ser du på NRK2 kl. 21.30 i kveld.

Kulturstrøm

 • Russisk LHBT-aktivist drept

  Ifølge den russiske avisen Fontanka ble den russiske LHBT-aktivisten Yelena Grigoryeva funnet drept i St. Petersburg søndag. Grigoryeva ble funnet i noen busker i nærheten av hjemmet sitt, kvalt og påført flere knivstikk, skriver BBC.

 • Ny pris til Mannskoret-dokumentar

  «For vi er gutta» fikk prisen for beste europeiske dokumentar på den internasjonale filmfestivalen i Odessa. Filmen følger Mannskoret og deres kreftsyke dirigent Ivar Krogh Hovd i tiden før han døde av kreft. Dokumentaren har mottatt flere norske og utenlandske priser siden den kom i fjor.

  Mannskoret i filmen For vi er gutta
  Foto: Norsk Filmdistribusjon / Fuglene / Handout / NTB Tema
 • Metallica i Trondheim på nett

  Det norske stonepunktbandet Bokassa som varmer opp på hele Europaturnéen er ikke med på konsertopptaket fra Trondheim mandag. Men hele Metallica-konserten ligger ute på YouTube nå.