Knertens tjukke fetter til Japan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Japanerne er ville etter norsk barnekultur, og har nå animert stubben Kubbe for japansk barne-tv.

Kubbe

Et lite trestykke fra Norge gjør det stort i Japan.

Foto: Illustrasjon: Åshild Johnsen

Et lite (tre)stykke Norge er sendt til Japan for å la seg animere. Kubbe er stubbens navn, og hittil er to barnebøker om den relativt ukjente barnebokfiguren gitt ut i Norge. I Japan er treskallen i ferd med å bli kjendis.

– Det er en trend at japanerne er interessert i norsk kultur, og da særlig barnekultur. De har et slags romantisk forhold til julenissen og nordlyset, og leter stadig etter nye gode skandinaviske konsepter å la seg begeistre over, sier Gunnar Strøm, som er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda, hvor han også startet animasjonsutdanningen.

Japanerne er villt begeistret over det lille stykket norsk skog. I tillegg til at boka allerede selger som varmt hvetebrød, har TMS Entertainment i Japan kjøpt rettighetene til å animere Kubbe for det japanske markedet. Om litt skal 4 - 5 episoder om den norske lille pluggen sendes på japansk barne-tv.

Eksotisk skandinavisk

Illustratør og forfatter Åshild Kanestad Johnsen ler. Hun er noe overrumplet over denne voldsomme interessen for sitt lille trestykke.

– Japanerne er jo selv så utrolig bra på billedbøker. Jeg tror de synes Kubbe er veldig eksotisk på en skandinavisk måte, sier hun.

Kubbe ble til på en togtur mellom Oslo og Bergen for noen år siden. Johnsen kjørte gjennom lange skogsstrekk, mens hun skriblet på ansikter og bein. Skogen ble levende og litt mystisk, og plutselig dukket Kubbe opp.

Kubbe

«Kubbe lager museum» og «Kubbe lager spetakkel» er de to bøkene som hittil er kommet ut i Norge. I tillegg jobbes det med en tredje bok, kun vil bli tilgjengelig som app.

Foto: Illustratør: Åshild Johnsen
Kunne vært Knertens tjukke fetter

I billedbøkene om Kubbe bor hovedpersonen langt inne i skogen. Han er en litt merkelig skapning i elastisk tre, til forveksling lik Knertens tjukke fetter. Han er et sted mellom fem og 12 år gammel, har en bestemor som bor i byen og en bestevenn som er et bartre.

– Jeg ser for meg at han lå i et vedlass på en lastebil, falt av og ble liggende i veikanten. Etter en stund begynte det å spire armer og ben på ham, og bestemora fant ham der, sier Johnsen.

De to bøkene om Kubbe er blitt en stor suksess internasjonalt, og er også solgt til Korea, Tyskland, Frankrike og Sverige i tillegg til Japan.

Kubbefeber i Tokyo

I Tokyo har det lenge vært jobbet iherdig mot lanseringen av en animasjonsfilm og en bok om stubben fra de norske skogene.

På en egen Kubbe-kafe midt i den japanske hovedstaden har man designet egne Kubbeservietter, Kubbe-papptallerkener, Kubbe-plakater og en Kubbe-meny - forhåpentligvis uten tresmak - for å hedre treskallen, som lansertes i bokform i Japan i april.

– Jeg ble blant annet bedt om å illustrere en norsk frokost til dette formålet, sier Johnsen.

Bra timing for Kubbe

Timingen for Kubbe kunne ikke vært bedre. I tillegg til den skandinaviske bølgen som skyller over landet, er natur som har liv tett knyttet opp til japansk mytologi og shinto-religion. Også Anita Killis film «Sinna mann» har oppnådd en voldsom popularitet i landet, og derned banet vei for andre norske animasjoner.

Til høsten har Hiroshima animasjonsfilmfestival, som er en av verdens lednende animasjonfilmfestivaler, norsk animasjon som tema.

– Konseptet Kubbe har nok et stort potensiale, selv om det er et langt stykke igjen til han vil ha en tilsvarende posisjon som Anita Killis filmer i Japan. Man vet aldri, også små trekubber må begynne i det små, sier Gunnar Strøm fra Høgskolen i Volda.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter