Hopp til innhold

Jap-stilen

Det er her Fast & The Furious-bilene passer best inn, med gigantiske luftinntak i fangere og panser, skyhøye hekkvinger og lambodører.

Toyota Supra MK. IV
Foto: Foz The Deivl-Flickr

Nei, Jap-style er ikke det samme som JDM - heller tvert imot. Der det i JDM handler om enkelt utseende biler er det uttrykket "Jo mer, jo bedre" som gjelder i japstilens navn.

I japstilen skal stylingen nemlig være mest mulig brutal, gjerne med netting over luftinntak, plass til fire svære eksospotter i bakfangeren, og gjerne toppet med en gigantisk hekkvinge.

The Fast And The Furious

Toyota Mr2 Mk. II
Foto: Willwision Photography-Flickr

Dette er en stil som har vært vanvittig populær over hele verden siden 2001, da den første Fast & The Furious-filmen ble lansert, men som nå er på vei tilbake til fordel for mer rolige stilarter som JDM og Euro.

Det betyr selvfølgelig ikke at det ikke er mulig å få tak i deler, Jap-stil er nok den det er enklest å skaffe deler til, uavhengig av hvilken bilmodell du kjører.

Jap-inspirerte bodykits og andre deler er nemlig produsert til nær sagt alle bilmodeller som finnes, og uansett om du kjører japansk coupé eller europeisk stasjonsvogn finner du glatt en støtfanger med gigantiske luftinntak. Spørsmålet er bare hvor fett det egentlig blir.

Oppskriften

Styling: Jo mer, jo bedre! Det er ingenting som heter ”overkill” når det kommer til japstyle. Jo større og flere hull, jo mer netting og jo flere luftinntak, jo bedre er det. Jo flere lyder som kommer fra bilen, jo bedre – og det spiller ingen rolle om bilen har motor til å matche den heftige lyden fra eksosanlegget.

Toyota Celica T23

Legg merke til det mildt sagt store luftfilteret, og en fint plassert kopi av Celicaen.

Foto: Jonathan Cameron

Det er i japstilen eksospottene med plass til en loff eller to hører hjemme, og det er disse bilene som har gigantiske hekkspoilere selv om de overhodet ikke har bruk for dem.

Motor: Ikke viktig. Så lenge man monterer større eksospotter og et åpent luftfilter holder det i massevis.

Felger: Også her – jo større, jo bedre. I japstilen er det kun utseendet som teller.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.