Jan Tore Noreng fikk Uprisen

Jan Tore Noreng ble i dag tildelt Uprisen for «#alfahann». Elever over hele landet mener den dystre romanen er den aller beste norske ungdomsboken.

Jan Tore Noreng

Jan Tore Noreng fikk Uprisen for ungdomsromanen «#alfahann». Juryen påpekte at de kjente seg godt igjen i bokens univers, og at de kunne relatere seg til handlingen og personene.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Spenningen i salen var stor da Jan Tore Noreng ble kåret til vinner av Uprisen under dagens U-show på Norsk Litteraturfestival.

#alfahann

Den 47 år gamle forfatteren fikk den ti år gamle Uprisen for romanen «#alfahann», en bok ungdomsjuryen peker på som svært vellykket.

Det var en stolt prisvinner som tok imot hyllesten fra skoleelevene.

– Det føles helt uvirkelig. Jeg visste jo at det var en mulighet til å vinne, men jeg trodde ikke at dette var en type bok som ville fenge ungdommene i så stor grad. Men det gjør den åpenbart. Jeg synes det er kult at de liker boken selv om hovedpersonen ikke er så lett å like, sa Noreng.

Forfatteren synes det er positivt at ungdommene har fått bestemme, uten innblanding fra profesjonelle litteraturkritikere.

– Det gjør denne prisen enda mer stas. Det er utrolig kult å tenke på at det faktisk er selveste målgruppen som mener at dette er den beste boken.

Eldin Sijaric og Nora Viken

Eldin Sijaric og Nora Viken fikk æren av å dele ut årets pris. De kunne fortelle at vinnerboken har engasjert og skapt mange diskusjoner.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Det var vanskelig å kåre en vinner

I jurybegrunnelsen ble det lagt stor vekt på at Noreng hadde truffet godt i sin skildring av et ungdomsmiljø.

– Miljøet, banningen, chattingen og bruken av sosiale medier var veldig virkelighetsnær. Vi kjenner oss godt igjen og kan relatere oss til handlingen og personene. Vi så alt for oss, fortalte de to ungdomsskole-elevene, Eldin Sijaric og Nora Viken, som utropte vinneren

Men det var ikke bare enkelt å kåre en vinner, erkjente de to tenåringene til NRK rett etter jurymøtet.

– Det var heftige diskusjoner, og vi måtte ha flere elimineringsrunder før vi til slutt stod igjen med én bok.

Sijaric mener «#alfahann» stakk av med seieren fordi det er en bok ungdommene opplever at har et sterkt budskap. Det er Viken helt enig i.

– Budskapet i boken er at man skal like seg selv for den man er, og det synes jeg er utrolig viktig å huske, poengterer Viken.

Jurymøte

Juryen har akkurat kåret vinneren av årets Upris, men det var ikke bare enkelt. – Det var heftige diskusjoner, og vi måtte ha flere elimineringsrunder før vi til slutt stod igjen med én bok, forteller Eldin Sijaric og Nora Viken.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Må bruke ungdommelig språk

Uprisen har sørget for at ungdomsskole-elever over hele landet den siste tiden har lest flere bøker, og deretter skrevet anmeldelser av sine favorittromaner.

Språket er stygt og det er mye banning og "slæng". Setningene varierer fra lange til korte, men henger bra sammen. Språkbruket passer bra for vi følger jo faktisk en 10. klassing og det er en gutt som liker å tøffe seg.

Utdrag fra en av ungdommenes anmeldelse

Sijaric og Viken, mener prosjektet har vært veldig givende.

– Det har gitt mye leselyst, og det har vært viktig å være med på å opprettholde at ungdommer leser bøker. Det er ikke bra om vi bare leser blogger på Internett, sier Sijaric.

Men ansvaret for ungdommens leselyst ligger også hos forfatterne, påpeker han.

– Hvis de vil treffe oss, må de bruke et ungdommelig språk uten å glemme at vi også vil lære noe av bøkene.

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år